Forum Stowarzyszenia
administrator
Zajrza³em na forum, wiêc przy okazji zapowiem kolejny z "du¿ych" spacerów. W sobotê 18 czerwca, zapraszamy na Targówek. Gdyby siê komu¶ wydawa³o, ¿e nie ma tam niczego ciekawego... tym bardziej zapraszamy
Miejsce i godzinê spotkania, podam nieco pó¼niej.
administrator
Nikt nie krzyczy, ¿e nic nie wiadomo?
Jako¶ tak by³em przekonany, ¿e poda³em te informacje. Skoro nie, ju¿ siê poprawiam:
Spotykamy siê o dziesi±tej, przy Rondzie ¯aba (nie cierpiê tej nazwy), po wschodniej stronie ¦w. Wincentego - w okolicy wylotu Praskiej.
miglanc
Fajnie
administrator
No, je¶li Tobie jest fajnie, to i nam jest fajnie
(i bêdzie fajnie, s³owo dajê)
Moderator Kombinator
Bêdê (choæ nie wiem, czy przez ca³y czas). To jest te¿ wiadomo¶æ dla Moniki
administrator
I có¿? Mnie siê podoba³o. Dziêkujê Wam za ten mi³y, choæ nieco lepki spacerek. A Stara Praga... jak zwykle
Moderator Kombinator
Ja siê nieco spó¼ni³em, trafi³em na fazê zakupow±. Na zdjêciu uczestnicy spacerku pod±¿aj± do centrum handlowego w poszukiwaniu promocji:
Docent, znudzony konwencjonalnym fotografowaniem, "strzela³" zdjêcia z biodra:
By³y i aspekty egzystencjalne
W Starej Pradze czekali¶my na rozpoczêcie walnego:
Nawet do¶æ d³ugo czekali¶my...
Znudzona oczekiwaniem m³odzie¿, zabawia³a siê przeci±gniêciami cia³a.
A¿ wreszcie nadesz³o to, na co wszyscy czekali¶my - Walne, Nadzwyczajne.
Dziêkujê za mi³y dzieñ. Fryderyk - pamiêtam, o po¿yczonej kasce
administrator
Ale fajne zdj±tka... Dorzucê jakie¶ obrazki, jak siê tylko trochê wykopiê spod papierów
administrator
Wykopa³em siê? Nie, trochê mi tylko wstyd, ¿e siê tak obijam. Z niewielkim po¶lizgiem, dok³adam niniejszym swoje trzy grosze.
Praska
Witebska (a mo¿e ten fragment nazywa siê inaczej?)
Tak to w³a¶nie jest...
Tu siê najwyra¼niej zalêgli metale (albo co gorszego...)
Lusiñska. Piêkny, typowy GS-owski pawilonik.
Stojanowska. Dawna szko³a powszechna nr 114, podczas okupacji miejsce straceñ.
Willa Pietrusiñskiego. Trochê przeszkadza. Pewnie niebawem...
Spytka z Melsztyna. Miejsce nieznane, ale kto¶ jednak pamiêta.
Użytkownik
Witam. Informacje dotycz±ce wie¿y: mie¶ci siê ona przy ul. Oszmiañskiej 9. "Ca³y obiekt w 1930 r. nale¿a³ do Stefana Katelbacha (nie myliæ z Tadeuszem) i pocz±tkowo by³a tam fabryka wyrobów drzewnych, w której produkowano szpule dla przemys³u w³ókienniczego. W okresie powojennym by³a tam Spó³dzielnia Pracy Przemys³u Gumowego "Santochemia". W dniach 1-4 sierpnia 1944 r., przy ul. Oszmiañskiej 9, mie¶ci³ siê punkt sanitarno-opatrunkowy II Rejonu AK „Targówek. Wg wiedzy internautów na forach - ,,wie¿a to fragment zabudowañ mieszcz±cych kot³owniê i wytwornicê pary technologicznej" opisuj± j± jako - ,,typowy przyk³ad budownictwa przemys³owego typu Rohbau inspirowanego architektur± romañsk± lub gotyck±. Przyk³adów takiej architektury mo¿na znale¼æ w Warszawie jeszcze wiele, np. na Woli, no i oczywi¶cie na Pradze (Rektyfikacja na Z±bkowskiej, zabudowania na Szwedzkiej, dawna Zbrojownia na Stalowej).""
Pozdrawiam
administrator
A pawilonu na Lusiñskiej nie ma ju¿ od przynajmniej dwóch lat Szkoda ogromna, piêknie tê uliczkê zamyka³ - zreszt± wraz z naro¿n± kamieniczk± za Z³otopolsk±, która te¿ jaki¶ czas temu znik³a. Teraz ju¿ nie to. Do historii przesz³y te¿ (chyba ze dwa, jak nie lepiej) budynki z po³udniowej czê¶ci Korzona. Niby nic, piêkne nie by³y specjalnie, Sterylnieje nam Targówek, taki siê bardziej ³adniutki robi. Mnie tam jednak tego - choæ tutejszy nie jestem - szkoda.
Sk±din±d (tu brawa dla Dzielnicy) toaletê nam w ramach cywilizowania postawili. Wprawdzie na Zaciszu (za Samarytank±) i za z³otówkê od 20 minut korzystania (oj, dro¿yzna, a tu przecie prawy brzeg), ale sztuka jest sztuka. Inna sprawa, ¿e okolicznym mieszkañcom (z Nowego Osiedla dla Zamiejscowych Bogaczy ) siê widok nie spodoba³ i zaczêli protestowaæ, nawet siê otransparentowali (na balkonie - pamiêtam, na którym - wycieczkom bêdê go pokazywaæ - http://www.targowek.info/2014/11/pierws … ma-wrogow/ ). To by³o pó¼n± jesieni±, teraz ju¿ chyba przywykli, bo transparentu nie ma (sprawdza³em ze dwa dni temu).