Forum Stowarzyszenia
Moderator
i to na w³a¶ciwym miejscu ( i nawet pó³ latarni w miejscu gdzie sta³a przed wojn± )
administrator
O ile nic mi siê nie pomerda³o (raczej nie), w Akcji pod Arsena³em odtworzono nawet arkady od strony Nalewek. Co tu du¿o mówiæ, kiedy¶ siê udawa³o zadbaæ o tak nieistotne szczegó³y. Dzi¶, komu by siê chcia³o... Prawda czasu, prawda ekranu, prawda scenografa
Moderator
Gapa ze mnie nie te lata, ja to muszê zobaczyæ Czesia en face.
Co do "Akcji" z mundurami im nie wysz³o... Choæ i tak wielski postêp.
No dobra, ju¿ nie bêdê truæ.
Ostatnio edytowany przez Yorik (26.08.2011 08:21:27)
Użytkownik
Tym razem kilka kadrów z "Warszawskiej premiery", filmu z roku 1951, krêconego w £odzi. Akcja filmu toczy siê w Warszawie, ale który konkretnie jej kawa³ek odzwierciedla nie wiem.
administrator
Fajne te s³upki gazówek. Solidne A miejsce jakie¶ konkretne zanadto mi siê nie kojarzy. W ka¿dym razie, napracowali siê przy tych dekoracjach, owszem. Dzi¶ to siê robi pro¶ciej, wystarczy przyczepiæ na Krakowskim kilka bzdurnych tabliczek, na chwilê wstrzymaæ ruch ko³owy i ju¿ jest plener jak siê patrzy
Użytkownik
Pozwolicie, ¿e bêdê kontynuowa³ w±tek.
Tym razem "Przygoda na Mariensztacie" z 1954 roku.
makieta:
wydaje mi siê, ¿e to budowa Muranowa:
Je¿eli siê mylê to poprawcie, ale to chyba zaraz przy skrzy¿owaniu Leszno/¦wierczewskiego/Solidarno¶ci z ¯elazn± ??
A tego, wybaczcie, jako¶ nie mogê dok³adnie zlokalizowaæ:
administrator
Cudeñka, pere³ki
Co do tego Muranowa, jako¶ nie mogê siê przekonaæ. Na pierwszym obrazku:
widaæ tu¿ przed kamer± trzy ¶licznie zaokr±glone balkony na naro¿niku budynku. Ten budynek zreszt± te¿ jaki¶ taki nie za bardzo muranowski (albo ju¿ mi siê merda ze staro¶ci) - w ka¿dym razie, bardziej mi on wygl±da ¿oliborsko-mokotowsko Mia³em nawet jeden pomys³, ale siê nie sprawdzi³
Leszno-¯elazna - oczywi¶cie, to tam. Na zdjêciach znad Wis³y widzê P³ytê Desantu (i w tle Poniatoszczaka).
A makieta... Rany, ¿e im siê chcia³o...
I jeszcze jeden smaczek, rewelacyjny. Na zdjêciu Leszna (pozostanê przy tej nazwie) od ¯elaznej, widaæ jeszcze na szczycie budynku Leszno 73 datê budowy - obciêt±, w zwi±zku z powojennym obni¿eniem go o jedn± kondygnacjê. Dzi¶ ju¿ tego nie ujrzymy.
Użytkownik
chrisfox napisał:
Cudeñka, pere³ki
I jeszcze jeden smaczek, rewelacyjny. Na zdjêciu Leszna (pozostanê przy tej nazwie) od ¯elaznej, widaæ jeszcze na szczycie budynku Leszno 73 datê budowy - obciêt±, w zwi±zku z powojennym obni¿eniem go o jedn± kondygnacjê. Dzi¶ ju¿ tego nie ujrzymy.
Pozwolisz, ¿e bêdê mia³ w±tpliwo¶ci. Wed³ug mnie jednak budynku nie obni¿ono, tylko postawiono/odbudowano obok wy¿szy, który zas³oni³ datê.
Dla porównania takie zdjêcie (pochodzi z forum Skyscrapercity, z w±tku "Filosssografia - czyli Filosssa spacery po Warszawie - w±tek cykliczny" i jest autorstwa filosss'a):
administrator
maryjan napisał:
Pozwolisz, ¿e bêdê mia³ w±tpliwo¶ci.
Pozwolê, to wolny kraj
Tak szybciutko:
Choæby tu, widaæ go w postaci piêciopiêtrowej. Mo¿na to te¿ zawsze sprawdziæ gdzie indziej, choæby na warszawa1939.
miglanc
chrisfox napisał:
Cudeñka, pere³ki
Co do tego Muranowa, jako¶ nie mogê siê przekonaæ. Na pierwszym obrazku:
http://fototeka.fn.org.pl/public/images … 8_x600.jpg
widaæ tu¿ przed kamer± trzy ¶licznie zaokr±glone balkony na naro¿niku budynku. Ten budynek zreszt± te¿ jaki¶ taki nie za bardzo muranowski (albo ju¿ mi siê merda ze staro¶ci) - w ka¿dym razie, bardziej mi on wygl±da ¿oliborsko-mokotowsko Mia³em nawet jeden pomys³, ale siê nie sprawdzi³
Leszno-¯elazna - oczywi¶cie, to tam. Na zdjêciach znad Wis³y widzê P³ytê Desantu (i w tle Poniatoszczaka).
A makieta... Rany, ¿e im siê chcia³o...
Ten bloczek z balkonami wygl±da zupe³nie jak dom FKW przy ul. 29 Listopada
http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1 … ada_3&r3=0
Pozosta³e elementy otoczenia trochê mniej mi nie pasuj±, ale te¿ nie mam za bardzo czasu teraz siê dok³adniej poprzygl±daæ.
administrator
O, w³a¶nie. Kwaterunek Wojskowy, ten styl. Tego mi brakowa³o.
Użytkownik
chrisfox napisał:
..... obciêt±, w zwi±zku z powojennym obni¿eniem go o jedn± kondygnacjê. Dzi¶ ju¿ tego nie ujrzymy.
Tu widaæ owe obciêcie ca³kiem dok³adnie.
Użytkownik
lekr napisał:
chrisfox napisał:
..... obciêt±, w zwi±zku z powojennym obni¿eniem go o jedn± kondygnacjê. Dzi¶ ju¿ tego nie ujrzymy.
Tu widaæ owe obciêcie ca³kiem dok³adnie.
¬le zrozumia³em. Wmówi³em sobie, ¿e na prezentowanym zdjêciu z filmu, jest jeszcze przed "obciêciem". Mój b³±d, przepraszam.
administrator
Aj, przecie¿ nikt siê nie pogniewa³ Przynajmniej kilkadziesi±t razy w tygodniu, lubiê powtarzaæ, ¿e b³±dziæ jest rzecz± ludzk±. Standardowa odpowied¼, gdy mnie kto¶ zapyta, dlaczego akurat tak uczyni³em, jak uczyni³em Prosimy o dalsze czê¶ci arcyciekawego cyklu.
Użytkownik
Dzisiaj jedno zdjêcie z przedstawianej "Przygody na Mariensztacie"
Dowiedzia³em siê, ¿e ca³y Rynek Mariensztacki by³ wybudowany jako dekoracje w £odzi... Na potwierdzenie takie zdjêcie z planu:
Co mo¿e rzucaæ inne ¶wiat³o na zdjêcie z budowy. Sugestia jest taka, ¿e to mo¿e byæ £ód¼...
Trzeba by poprawiæ kilka wpisów, bo i Majewski jak i filmpolski.pl podaj± jako plenery: "Warszawa (Mariensztat)".
Ciekawe.
miglanc
maryjan napisał:
Dzisiaj jedno zdjêcie z przedstawianej "Przygody na Mariensztacie"
Dowiedzia³em siê, ¿e ca³y Rynek Mariensztacki by³ wybudowany jako dekoracje w £odzi... Na potwierdzenie takie zdjêcie z planu:
Co mo¿e rzucaæ inne ¶wiat³o na zdjêcie z budowy. Sugestia jest taka, ¿e to mo¿e byæ £ód¼...
Owszem, rzuca inne ¶wiat³o i w zwi±zku z tym zmusi³o mnie do zweryfikowania tezy o bloku FKW przy ul. 29 Listopada.
Okazuje siê, ¿e to jednak w dalszym ci±gu Warszawa
Widoczne w tle bloki to te¿ budynki FKW tyle, ¿e przy zbiegu ul. Ratuszowej i obecnej ul. D±browszczaków. D³u¿szy budynek w g³êbi nosi obecnie adres Ratuszowa 17/19, a wy¿szy po prawej to obecny D±browszczaków 4. Ten ostatni zosta³ dodatkowo obudowany z obydwu stron powojennymi plombami, które nieco zamaskowa³y jego kszta³t. ¯eby by³o ¶mieszniej, oba budynki - przy 29 Listopada i ten przy D±browszczaków 4 zaprojektowa³ Kazimierz To³³oczko. Budynek przy D±browszczaków zosta³ te¿ nieco przerobiony w okresie powojennym - powiêkszono otwory okienne w poddaszu, a samo poddasze przerobiono na mieszkalne.
Jak widaæ metoda copy/paste by³a popularna ju¿ przed wojn±
Jeszcze na potwierdzenie obrazek z ortofoto:
Teraz to ju¿ chyba na 100% tam.
Użytkownik
To dorzucê jeszcze jedno zdjêcie z "Przygody..."
administrator
Bez przygl±dania siê, bo wpad³em na parê sekund - typuje Pragê II (chyba tak siê to osiedle nazywa). W tle zabudowa Nowej Pragi, komin po lewej - Schicht. W ka¿dym razie, bardzo prze¶liczny obrazek
miglanc
chrisfox napisał:
Bez przygl±dania siê, bo wpad³em na parê sekund - typuje Pragê II (chyba tak siê to osiedle nazywa). W tle zabudowa Nowej Pragi, komin po lewej - Schicht. W ka¿dym razie, bardzo prze¶liczny obrazek
Zgadza siê, to widok w kierunku ul. 11 Listopada. Po prawej, ponad kamer± zabudowa u zbiegu 11 Listopada, Konopackiej i Strzeleckiej.