Forum Stowarzyszenia
U¿ytkownik
Pierwszy raz spotka³am siê z takim egzemplarzem. Czy wiadomo sk±d ona mo¿e pochodziæ?
U¿ytkownik
Fajna cegie³ka - gdzie j± wmurowali?
W.K.I.W ...
K, to pewnie kirpicznyj zawod, czyli cegielnia.
W, to mo¿e Wo³omin?
W powiecie radzymiñskim, utworzonym po Powstaniu Styczniowym, odnotowano "10 cegielni i 2 kaflarnie",
wiêc mo¿e jedna by³a wo³omiñska?
Ale to strzelam tylko.
Pozdrawiam
administrator
Michel znalaz³ ju¿ kiedy¶ co¶ podobnego, choæ nie do koñca:
Użytkownik
Mo¿liwo¶ci to tu jest ca³a masa. Zwróci³bym uwagê na jeden drobiazg czyli kropki. В. К. И В. - brak mi tu kropki po И sugerowa³by, ¿e mo¿e to byæ spójnik. W przypadku pierwszej cegie³ki, staranno¶æ wykonania formy mo¿e to potwierdziæ. Przyjmuj±c takie wyt³umaczenie mo¿emy zacz±æ gie³dê pomys³ów. Na pocz±tek proponujê: Высоцкий Карл И Вацлав, Воломин Казиковский И Вальдман. Oczywi¶cie nazwiska s± wymy¶lone przeze mnie na poczekaniu. Ta druga fotografia to raczej ta sama wytwórnia ale mniej starannie wykonane "klejmo".
Pewnie jakby pogrzeba³ to by co¶ siê znalaz³o na tê ceg³ê. Jakie¶ kwity))) U na dosyæ ma³o znane hobby ale na ¶wiecie...))))
http://mirkis.sitecity.ru/ltext_2101194 … 2102160209
http://brickcollecting.com/
http://relicfinder.info/forum/viewtopic … 0a9491ee2a
Moderator
Jak puszczamy wodze fantazji, to proszê: В.К.ИВ. to np. Владимир Константынович Иванов
U¿ytkownik
¯eby utrudniæ dodam, ¿e w miejscu muru w którym obecnie tkwi ceg³a na ortofotomapie z 1945 nie ma nic. Czyli ceg³a przywêdrowa³a z ...?
W najblizszym czasie wrzucê szkic tego miejsca.
administrator
Fajnie siê zaczyna robiæ... Sk±din±d, rzeczywi¶cie, mur wykonany w sposób dziadowski (widaæ, je¶li siê wie, ¿eby spojrzeæ ), musi byæ powojenny.
emka 1471 napisał:
¯eby utrudniæ dodam, ¿e w miejscu muru w którym obecnie tkwi ceg³a na ortofotomapie z 1945 nie ma nic. Czyli ceg³a przywêdrowa³a z ...?
Kurcze. Z Wroc³awia?
Zapowiada³oby siê sensacyjne rozwiniêcie w±tku
Pozdrawiam
Użytkownik
Dzien dobry, koledzy!
Przypadkowo trafilem na Panski Forum. Mieszkam we Lwowie i jusz od pare lat colecjonuje stary cegly. Teraz mam okolo 400 roznych odbitkow nie tylko ze Lwowa i Ukrainy Zachodniej, a i z wieliu innych mejsc i krajuw.
Chcialem by zalatwic jakiejs wymiany na ten temat z kolekcjonerami z Polskej. Duzho z tego, co mam, mozna zobaczyc tutaj:
http://relicfinder.info/forum/viewtopic … 021#p42021
(i poprzedny strony Foruma).
Pozdrawiam, Alex.
administrator
Witaj,
Piêkna ceg³a, tamte na forum te¿ bardzo ciekawe. Niestety, my tu raczej kolekcjonujemy zdjêcia cegie³ - najczê¶ciej jeszcze tkwi±cych w ¶cianach - nie same ceg³y. Oczywi¶cie, piszê o sobie, mo¿e kto¶ z kolegów zbiera nie tylko zdjêcia. A mo¿e kto¶ z nas zna jakiego¶ kolekcjonera cegie³ i móg³by mu przekazaæ kontakt? Zobaczymy, na to forum zagl±da du¿o ró¿nych ludzi.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Użytkownik
Dzekuje, Krzysiek!
Mam nadzeje, ze ktos z polskich kolecjonerow trafi na te strone i napisze
Bo szukalem w Polskiem Internecie - nic podobnego nie znaliazlem
Moj kontakt: V_Alexandr2005 (sobaka) ukr (punkt) net
A to - sa moje "skarby" :
Jak ktos z Panstwa bedze we Lwowie na wyceczce - moge przyprowadzic na ekskursje do tego Garazhu-muzeum !
Ostatnio edytowany przez W_Alex (25.02.2012 10:10:43)
administrator
Nie mogê obiecaæ, ¿e uda siê jako¶ pomóc, ale rozejrzê siê trochê, mo¿e siê uda kogo¶ znale¼æ.
Wspania³a kolekcja - ja niestety nie mia³bym gdzie gromadziæ takich zbiorów. Dziêkujemy za zaproszenie, kto wie, co siê mo¿e zdarzyæ
Moderator
Mam chyba sze¶æ cegie³ na dzia³ce. Ich zdjêcia s± w galerii. Ale jakbym mia³ z 6000 to by³ je ³adnie wyeksponowa³ ..... buduj±c willê.
Użytkownik
"Ale jakbym mia³ z 6000 to by³ je ³adnie wyeksponowa³ ..... buduj±c willê."
Szkoda! Jak oni jusz w scianie - to nic z nimi nie zrobisz.... A tak - jest zaiteresowanie - znaliezc co raz w lepszem stanie
Mam znajomego Wegra, ktory ma okola 5 - 7 tysecy! A, mowi, ze go koliedzy maja i po 12 - 15 tys!!!
Mam nadzeja, ze na Ukrainie moja kolekcja posiada 2 mejsce po iliosci Na pierwszym - moj dobry koliega z Dniepropietrowska, ktory ma okolo 1000 szt.
Alie wszystko jeszcze poprszodu!
Oto jeden z moich uliubionych Lwowskich odbitkow:
Moderator
Nasze skromniusieñkie s± w galerii, w dziale ceramika. Najciekawszy moim zdaniem jest g±sior z Fabryki Ma³achpwskiego w Pustelniku. Chyba naj³adniejsze logo.
Użytkownik
Zgadzam sie! Ten Malachowski - super! Szkoda, ze wienkszosc z tych cegiel, co w Galerji - zamurowano w scianach
Do tego z - nie wszystko w ladnem stanie zachowania
A na sczatkach tych piecow, co na pierwszyh zdjeciach - wszystki cegly bez odbitkow?
Oto jecscze jedna z moich uliubionych cegol lwowskich:
"MEDAL ZASLUGI WYSTAWA KRAJOWA 1877"
Niestety, do tej pory nie wiem prawdopodobnie, kto byl jej producentem - nie udalo sie na razie znaliezc katalogu tej wystawy...
Moderator
Bardzo czêsto w cegielniach glinê z wyrobisk tranportowano kolejkami w±skotorowymi. Dysponujesz mo¿e materia³ami na ten temat?
Użytkownik
Szkoda, alie nie... Tylko o Karpatskich w±skotorowkach liasowoznych...
Ostatnio edytowany przez W_Alex (25.02.2012 21:15:58)