Forum Stowarzyszenia
administrator
Ju¿ niebawem. Ci, którzy co¶ tam chc± w zwi±zku ze zbli¿aj±cym siê pierwszym dniem sierpnia uczyniæ, powoli zaczynaj± æwiczyæ stanie na baczno¶æ...
Po raz drugi (dopiero, jednak od niedawna istniejemy), Stowarzyszenie organizuje akcjê, której jednym z elementów jest porz±dkowanie powstañczych mogi³ na Pow±zkach Wojskowych (http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewto … 400#p28400 ). Ma³a to rzecz, na miarê naszych mo¿liwo¶ci, ale z za³o¿enia ma to byæ przede wszystkim gest: chcemy pokazaæ ostatnim ¿yj±cym uczestnikom tamtych wydarzeñ, ¿e maj± komu dziedzictwo tych dni przekazaæ, ¿e nie zapomnimy o ich ofierze, gdy odejd±. Bardzo niewiele - co¶ jednak próbujemy robiæ.
Nie chcia³em tego tematu poruszaæ rok temu. To by³o zaraz po 1 sierpnia, nied³ugo po moich - mocno, nawet tu, oprotestowanych - gorzkich uwagach na temat wyj¶cia Powstania z mody... http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=1700 Wtedy nie chcia³em, teraz jest lepszy moment - jeszcze jeste¶my przed t± dat±.
Po ubieg³orocznej rocznicy, pojawi³y siê tu i ówdzie interesuj±ce informacje. Wed³ug tych przekazów, za pieni±dze zbierane przez wolontariuszy zwi±zanych z Muzeum Powstania Warszawskiego, uda³o siê odnowiæ niektóre powstañcze mogi³y i pomniki. Z wielk± rado¶ci± kiedy¶ jeden z takich tekstów znalaz³em... (http://blog.zw.³omatko, mia³o byæ com.pl/zabytki/2011/09/29/odnowia-powstancze-groby/ ), po czym, przeczytawszy, odnios³em smutne wra¿enie, ¿e kto¶ usi³uje sobie przypisaæ równie¿ dzia³ania wykonane przez nas. Stosowny fragment:
Dotychczas muzealnikom uda³o siê odremontowaæ m.in. 41 mogi³ powstañczych (...) Zadbano te¿ o grób Piotra Lêdziakowskiego, Józefa Kwieciñskiego oraz rodziny G±sowskich, dwa pomniki: zgrupowania RÓG (...)(podkre¶lenia moje)
Wed³ug informacji uzyskanych m. in. od ¶p. Andrzeja Rumianka ze ¦rodowiska Zgrupowania AK "Róg", nigdy nie przeprowadzano ¿adnych prac przy - ca³kiem zreszt± niedawnym i z pewno¶ci± nie wymagaj±cym obecnie remontu - pomniku ¿o³nierzy Zgrupowania. Natomiast tymi, którzy o ów pomnik gruntownie zadbali w roku ubieg³ym, byli¶my my. Niezgodne z prawd± informacje na temat rzekomego udzia³u Muzeum w remoncie (jakim znów remoncie?) pomnika "Roga" ukaza³y siê w roku ubieg³ym m. in. na blogu Natalii Bet i ³amach Naszego Dziennika.
S±dzi³em, ¿e to ju¿ wszystko. Niewiele mogli¶my, niewiele zosta³o uczynione - i tak naprawdê niewa¿ne, dziêki komu ¿yj±cy jeszcze rok temu kombatanci mogli godnie ¶wiêtowaæ kolejn± rocznicê Godziny 'W". Dla nas najwa¿niejsze by³o, ¿e mogli¶my sp³aciæ choæ odrobinê zaci±gniêtego d³ugu. Niestety, mijaj±ce miesi±ce zdaj± siê ¶wiadczyæ, ¿e nasza chêæ uhonorowania uczestników Powstania komu¶ chyba trochê przeszkadza, kto¶ te¿ chyba próbuje przyw³aszczyæ sobie efekty naszych skromnych wysi³ków.
Wielokrotnie, bywaj±c na Pow±zkach w ci±gu ubieg³ego i bie¿±cego roku, widzia³em dobrze schowane za pomnikami szarfy Stowarzyszenia i KNHW. Notoryczne przenoszenie wi±zanek i chowanie napisów mo¿na przy du¿ej dozie dobrej woli usi³owaæ sobie t³umaczyæ warunkami pogodowymi (sk±din±d, z nieco zaniedbanego grobu pp³k. Le¶nika, wi±zanka sztucznych kwiatów z szarf± KNHW znik³a ca³kiem). Niemniej dzi¶... Przed rozpoczêciem tegorocznej akcji porz±dkowania grobów, wybrali¶my siê na rekonesans. Odwiedzili¶my kolejne groby, doszli¶my do naprawianej i porz±dkowanej przez nas rok temu mogi³y 104 Kompanii Syndykalistów...
Co to tam siê tak przy naszej wst±¿ce ¿ó³ci?
Jeszcze bli¿ej...
I jeszcze...
No w³a¶nie... Muzeum Powstania... My tego nie przywi±zali¶my, jaki¶ czas temu tego nie by³o, na pewno nie by³o tego 1 sierpnia ubieg³ego roku:
i zbli¿enie, dla pewno¶ci:
Co¶ tam sobie czasami o historii czytam. Ludzka wielko¶æ wci±¿ potrafi mnie zaskoczyæ. Ma³o¶æ zaskakuje wci±¿, bez konieczno¶ci czytania.
Do g³owy by mi nie przysz³o i absolutnie nie twierdzê - to by by³o naprawdê bez sensu - ¿e kopie pod nami MPW. Co¶ siê jednak zadzia³o, paskudnego. Kto¶ takie wywieszki przyczepia - czy¿by dla udowodnienia, ¿e wykona³ co¶, za co mu siê nale¿y gratyfikacja? Dla weteranów zrobimy, co siê tylko da skromnymi si³ami i ¶rodkami uczyniæ. A ci, którzy w tak marny sposób próbuj± cokolwiek z naszych dzia³añ sobie przypisaæ... Brak mi s³ów, oni by zreszt± tego nie zrozumieli, czego bym tu nie napisa³. Ja nie mówiê ich jêzykiem, oni nie u¿ywaj± mojego. ¯yjemy w innych ¶wiatach. I bardzo siê cieszê, ¿e nasz ¶wiat jest inny, ni¿ ten ich.
Ci, dla których co¶ robimy, wiedz± - reszta jest... (do¶piewajcie sobie)
administrator
Chodz± takie ekipy teraz po cmentarzu, widzieli¶my. Chodz± i w ramach przygotowañ do rocznicy przyczepiaj± takie przywieszki. Jako ¿ywo, nie wiem, co te¿ one maj± oznaczaæ. Zapewne solidarno¶æ i chêæ uczczenia i g³êbokie przejêcie Spraw± (i reklamê MPW? - niee, Muzeum reklamy nie potrzebuje). Widzia³em toto przywi±zane na elemencie grobu - zreszt± w g³ównej alei - mocno zapuszczonego, a w ka¿dym razie domagaj±cego siê choæ minuty machania szczotk±. Nie, przywiesza siê szybciej, ni¿ zamiata - a wszak tyle jest do zrobienia...
Nie wiem, czyj to pomys³, ale po mojemu raczej marny.