Forum Stowarzyszenia
Moderator
Wstepnie zapowiadam spacer po Ochocie który planujemy na 31 sierpnia.
Ze wzglêdu na rocznicê wybuchu wojny zaczniemy od obrony Ochoty w 1939r ( Grójecka przy Opaczewskiej), nastêpnie pojdziemy w g³±b dzielnicy...
administrator
...i ju¿ siê z tego cieszê
Użytkownik
to ja siê chêtnie meldujê równie¿
Moderator
Zapraszamy.
administrator
W ogóle, w tym roku szykuje nam siê Festiwal Ochoty - ale o tym pewnie nieco pó¼niej
U¿ytkownik
Z przykro¶ci± muszê powiadomiæ, ¿e termin spacerku ulegnie zmianie. Bêdzie to pierwsza lub druga sobota wrze¶nia. W najbli¿szych dniach potwierdzimy dok³adn± datê. Za to niezmiennie wszystkich chêtnych zapraszamy
U¿ytkownik
Ju¿ niemal¿e za rogiem pierwsza sobota wrze¶nia...
miglanc
emka 1471 napisał:
W najbli¿szych dniach potwierdzimy dok³adn± datê.
Czy mo¿e termin spaceru jako¶ siê skonkretyzowa³?
administrator
Co to jest szczê¶cie? Filozofowie siê zastanawiaj±, a ja (chwilowo i lokalnie) wiem. Moim szczê¶ciem jest w tej sprawie to, ¿e za nic nie odpowiadam i sam chêtnie bym siê dowiedzia³.
Tylko proszê, nie piszcie, ¿e to w najbli¿sz± sobotê, bo siê nie zd±¿ê zreorganizowaæ
(spoko, wiem, koniec urlopów , dzieci do szko³y , nie ma po¶piechu - ale jaki¶ sygna³ nie by³by czym¶ bardzo z³ym)
Moderator
OK
To ju¿ oficjalnie.
Zapraszamy na spacer po Ochocie dnia 14 wrze¶nia 2013r
spotkamy siê o godzinie 11:00 przed Pomnikiem Barykada Wrze¶nia
administrator
Pozwolê sobie przypomnieæ
Moderator
Bêdê z Wami duchem (podtrzymuj±cym)
Moderator
Pani ze szklanego okienka powiedzia³a, ¿e jutro nad Mazowszem bêd± przeja¶nienia, jest nadzieja
administrator
I cieplej nieco ma byæ, tak twierdzi ICM.
administrator
I by³o (cieplej). Pogoda do przyjêcia, spacer bardzo ciekawy, to by³ dobrze spêdzony dzieñ. Bardzo dziêkujê autorom i wszystkim, którzy zdecydowali siê z nami pospacerowaæ.
Obiecujê wkleiæ tu ze dwa zdjêcia (szaro by³o, niezbyt ciekawie wygl±daj±) - i uni¿enie pozwalam sobie prosiæ Organizatorów o jaki¶ ma³y aneks
administrator
Parê szarych obrazków. Swoj± drog±, ciekawa dzielnica. Maj± tam dinozaury, armatê z drewna, reaktor j±drowy i akcent kolejkowy ty¿.
Jeszcze raz dziêkujê, naprawdê nam siê podoba³o.
I bardzo mi³± knajpkê te¿ tam maj±
Co do szko³y Posseltówien, to akurat Bia³obrzeska wymieniana jest jako granica Reduty Kaliskiej (w kwartale ulic Kaliska, Joteyki, Bia³obrzeska, Kopiñska) ale to w czê¶ci za Kopiñsk± na pó³noc, dlatego mia³em w±tpliwo¶ci, czy tam móg³ byæ szpital powstañczy.
Niemniej podaj± (w wiki), ¿e wcze¶niej by³ tam szpital wojskowy chroniony bunkrem i zasiekami z drutu kolczastego, ale w czê¶ci mieszkalnej budynku, z wej¶ciem od Radomskiej, nadal prowadzono legalne kursy krawieckie oraz (nielegalne ) tajne nauczanie z programem gimnazjum, licealnym, a nawet z maturami, natomiast w czasie powstania by³a tu wysuniêta placówka Gustawa-Poboga.
Z pewno¶ci± co¶ zosta³o po szpitalu wojskowym, wiêc logicznym by³o umieszczenie tu szpitala, aczkolwiek zastanawiaj±cym jest utrzymywanie go na tak daleko wysuniêtej placówce.
Pozdrawiam
Moderator
Bardzo mi siê podoba³o, zw³aszcza, ¿e wiêkszo¶æ tych miejsc nie by³a mi znana (zarówno w czasie jak i przestrzeni), i bardzo dziêkujê naszym ochockim (ochotniczym? ) przewodnikom za ''odkrycie'' kolejnego kawa³ka Warszawy