Forum Stowarzyszenia
Moderator
Wstepnie zapowiadam spacer po Ochocie który planujemy na 31 sierpnia.
Ze względu na rocznicę wybuchu wojny zaczniemy od obrony Ochoty w 1939r ( Grójecka przy Opaczewskiej), następnie pojdziemy w głąb dzielnicy...
administrator
...i już się z tego cieszę
Użytkownik
to ja się chętnie melduję również
Moderator
Zapraszamy.
administrator
W ogóle, w tym roku szykuje nam się Festiwal Ochoty - ale o tym pewnie nieco później
Użytkownik
Z przykrością muszę powiadomić, że termin spacerku ulegnie zmianie. Będzie to pierwsza lub druga sobota września. W najbliższych dniach potwierdzimy dokładną datę. Za to niezmiennie wszystkich chętnych zapraszamy
Użytkownik
Już niemalże za rogiem pierwsza sobota września...
miglanc
emka 1471 napisał:
W najbliższych dniach potwierdzimy dokładną datę.
Czy może termin spaceru jakoś się skonkretyzował?
administrator
Co to jest szczęście? Filozofowie się zastanawiają, a ja (chwilowo i lokalnie) wiem. Moim szczęściem jest w tej sprawie to, że za nic nie odpowiadam i sam chętnie bym się dowiedział.
Tylko proszę, nie piszcie, że to w najbliższą sobotę, bo się nie zdążę zreorganizować
(spoko, wiem, koniec urlopów , dzieci do szkoły , nie ma pośpiechu - ale jakiś sygnał nie byłby czymś bardzo złym)
Moderator
OK
To już oficjalnie.
Zapraszamy na spacer po Ochocie dnia 14 września 2013r
spotkamy się o godzinie 11:00 przed Pomnikiem Barykada Września
administrator
Pozwolę sobie przypomnieć
Moderator
Będę z Wami duchem (podtrzymującym)
Moderator
Pani ze szklanego okienka powiedziała, że jutro nad Mazowszem będą przejaśnienia, jest nadzieja
administrator
I cieplej nieco ma być, tak twierdzi ICM.
administrator
I było (cieplej). Pogoda do przyjęcia, spacer bardzo ciekawy, to był dobrze spędzony dzień. Bardzo dziękuję autorom i wszystkim, którzy zdecydowali się z nami pospacerować.
Obiecuję wkleić tu ze dwa zdjęcia (szaro było, niezbyt ciekawie wyglądają) - i uniżenie pozwalam sobie prosić Organizatorów o jakiś mały aneks
administrator
Parę szarych obrazków. Swoją drogą, ciekawa dzielnica. Mają tam dinozaury, armatę z drewna, reaktor jądrowy i akcent kolejkowy tyż.
Jeszcze raz dziękuję, naprawdę nam się podobało.
I bardzo miłą knajpkę też tam mają
Co do szkoły Posseltówien, to akurat Białobrzeska wymieniana jest jako granica Reduty Kaliskiej (w kwartale ulic Kaliska, Joteyki, Białobrzeska, Kopińska) ale to w części za Kopińską na północ, dlatego miałem wątpliwości, czy tam mógł być szpital powstańczy.
Niemniej podają (w wiki), że wcześniej był tam szpital wojskowy chroniony bunkrem i zasiekami z drutu kolczastego, ale w części mieszkalnej budynku, z wejściem od Radomskiej, nadal prowadzono legalne kursy krawieckie oraz (nielegalne ) tajne nauczanie z programem gimnazjum, licealnym, a nawet z maturami, natomiast w czasie powstania była tu wysunięta placówka Gustawa-Poboga.
Z pewnością coś zostało po szpitalu wojskowym, więc logicznym było umieszczenie tu szpitala, aczkolwiek zastanawiającym jest utrzymywanie go na tak daleko wysuniętej placówce.
Pozdrawiam
Moderator
Bardzo mi się podobało, zwłaszcza, że większość tych miejsc nie była mi znana (zarówno w czasie jak i przestrzeni), i bardzo dziękuję naszym ochockim (ochotniczym? ) przewodnikom za ''odkrycie'' kolejnego kawałka Warszawy