Forum Stowarzyszenia
administrator
¦liczna tabliczka Oczywi¶cie, nie mam tego parowozu w zestawieniu. Kiedy on mniej wiêcej do Radzymina je¼dzi³?
Moderator
Parowóz 1901 w okresie 1958-1961 odwiedza³ WMD W-wa Stalowa siedmiokrotnie. W tym czasie przeszed³ 5 napraw rewizyjnych i dwie ¶rednie. Oko³o 1962 r. na Stalowej zaprzestano dokonywaæ napraw okresowych /rewizji i ¶rednich/. W tym czasie naprawy okresowe dla par. z terenu DOKP W-wa wykonywano w M³awie. Jak siê zbieg³y naprawy parowozów ze Stalowej - g³ówna Nowy S±cz a ¶rednia lub rewizyjna M³awa delegowano parowóz zazwyczaj z kolei rogowskiej - i w ten sposób trafi³ w sierpniu 1968 na miesi±c 1901.
Moderator
Zapomnia³em dodaæ, ¿e delegowano przedewszystkim "najlepsze parowozy". W ten sposób kilkakrotnie odwiedzi³ Stalow± niejaki 1743, wyjatkowo "ulubiony" przez dru¿yny parowozowe.
administrator
Powali³o mnie na kolana... Dziêkujê
Du¿o masz jeszcze takich rewelacji? Przecie¿ to wszystko trzeba spisaæ i... wiadomo, co uczyniæ.
O 1743 te¿ naturalnie niczego nie wiem
Moderator
Ale ja wiem;) Ca³e szczê¶cie, ¿e mam gdzie o tym napisaæ. Ale jak w tej ludowej przy¶piewce:
Pomalutku ze mn± tañcuj
Bom na przecyscenie bra³a
pomalu¶ku mnie obracaj
Abym ci siê nie ze.......
administrator
No to pomalutku... I tak na razie nie bardzo mam czas to wszystko obrobiæ
Moderator
W okresie wykonywania napraw okresowych w M³awie, dosyæ czêsto zdarza³y siê przypadki celowego przetrzymywania parowozów po wykonanej naprawie. Kolejka m³awska w tamtym okresie mia³a spore braki odpowiedniego taboru i wykorzystywa³a obce parowozy. Szczególnie d³ugo / oko³o pó³ roku/ przebywa³ tam parowóz 1913 ze Stalowej.
Szefie ! Masz na otarcie lez ! Co prawda nie podczas miesiecznego ,,stacjonowania'' , lecz w Nasielsku , ...ale to po sasiedzku.
http://wask.czuby.net/kolejFoto.php?id= … to=01stasz
Pozdro ok333
administrator
Piêknie dziêkujê
Moderator
Co¶ tam doda³em do galerii
administrator
O, by³e¶ w piwnicy? Prze¶liczne rzeczy tam trzymasz
Co¶ z tym bêdê musia³ zrobiæ...
Moderator
Mo¿e siê jeszcze co¶ znajdzie
administrator
Nawet nie bêdê próbowa³ zgadywaæ, poczekam (aczkolwiek do¶æ niecierpliwie)