Forum Stowarzyszenia
administrator
Śliczna tabliczka Oczywiście, nie mam tego parowozu w zestawieniu. Kiedy on mniej więcej do Radzymina jeździł?
Moderator
Parowóz 1901 w okresie 1958-1961 odwiedzał WMD W-wa Stalowa siedmiokrotnie. W tym czasie przeszedł 5 napraw rewizyjnych i dwie średnie. Około 1962 r. na Stalowej zaprzestano dokonywać napraw okresowych /rewizji i średnich/. W tym czasie naprawy okresowe dla par. z terenu DOKP W-wa wykonywano w Mławie. Jak się zbiegły naprawy parowozów ze Stalowej - główna Nowy Sącz a średnia lub rewizyjna Mława delegowano parowóz zazwyczaj z kolei rogowskiej - i w ten sposób trafił w sierpniu 1968 na miesiąc 1901.
Moderator
Zapomniałem dodać, że delegowano przedewszystkim "najlepsze parowozy". W ten sposób kilkakrotnie odwiedził Stalową niejaki 1743, wyjatkowo "ulubiony" przez drużyny parowozowe.
administrator
Powaliło mnie na kolana... Dziękuję
Dużo masz jeszcze takich rewelacji? Przecież to wszystko trzeba spisać i... wiadomo, co uczynić.
O 1743 też naturalnie niczego nie wiem
Moderator
Ale ja wiem;) Całe szczęście, że mam gdzie o tym napisać. Ale jak w tej ludowej przyśpiewce:
Pomalutku ze mną tańcuj
Bom na przecyscenie brała
pomaluśku mnie obracaj
Abym ci się nie ze.......
administrator
No to pomalutku... I tak na razie nie bardzo mam czas to wszystko obrobić
Moderator
W okresie wykonywania napraw okresowych w Mławie, dosyć często zdarzały się przypadki celowego przetrzymywania parowozów po wykonanej naprawie. Kolejka mławska w tamtym okresie miała spore braki odpowiedniego taboru i wykorzystywała obce parowozy. Szczególnie długo / około pół roku/ przebywał tam parowóz 1913 ze Stalowej.
Szefie ! Masz na otarcie lez ! Co prawda nie podczas miesiecznego ,,stacjonowania'' , lecz w Nasielsku , ...ale to po sasiedzku.
http://wask.czuby.net/kolejFoto.php?id= … to=01stasz
Pozdro ok333
administrator
Pięknie dziękuję
Moderator
Coś tam dodałem do galerii
administrator
O, byłeś w piwnicy? Prześliczne rzeczy tam trzymasz
Coś z tym będę musiał zrobić...
Moderator
Może się jeszcze coś znajdzie
administrator
Nawet nie będę próbował zgadywać, poczekam (aczkolwiek dość niecierpliwie)