Forum Stowarzyszenia
https://www.facebook.com/events/569017799894002/
Rzadka okazja, a mo¿e kto¶ bêdzie zainteresowany?
Dla niefejsbukowiczów zacytujê tre¶æ wydarzenia:
Szanowni Pañstwo
Zapraszamy Pañstwa na wyj±tkowy spacer. Tym razem bêdziemy mieli okazjê wej¶æ na nieczynny cmentarz ¿ydowski na Bródnie.
Kirkut praski by³ drugim cmentarzem udostêpnionym ludno¶ci ¿ydowskiej zamieszkuj±cej Warszawê.
Pochowano na nim ok. 300 tys. osób. Jak wygl±da teraz i jaki los go czeka, dowiemy siê ju¿ w niedzielê 7 wrze¶nia.
Spotykamy siê przed bram± prowadz±c± na cmentarz od strony ul. ¶w. Wincentego, przy rondzie ¯aba. Spacer potrwa ok. godziny.
Panowie s± proszeni o zabranie nakrycia g³owy.
Spacer poprowadzi Iza Kozakiewicz.
Wycieczka bezp³atna, chyba, ¿e uznaj± Pañstwo, ¿e przewodnik Warszawy bez tajemnic zas³u¿y³ na napiwek...*
niedziela 7.09.2014 o godzinie 12:00
Cmentarz ¯ydowski na Bródnie
*)¿adnych profitów z tego nie mam, po prostu cytujê jak jest, zreszt± nie jest to warunek konieczny do wziêcia udzia³u w spacerze
administrator
Je¶li kto¶ nie by³, polecam (oczywi¶cie, cmentarz, nie napiwek - tej formu³y organicznie nie cierpiê, jako¶ mi nie le¿y i ju¿). Osobi¶cie... W³a¶nie zda³em sobie sprawê z arcyciekawego faktu: z pewno¶ci±, na ¿adnych z warszawskich cmentarzy nie bywa³em a¿ tak wiele, co tam - kilkadziesi±t razy i to g³ównie w ci±gu ostatnich 2-3 lat. To dopiero odkrycie...
Co¶ siê tam wiosn± dzia³o g³o¶nego, jakie¶ prace z u¿yciem sprzêtu ciê¿szego, ni¿ wiertarka (od tego czasu nie zagl±da³em). Czy¿by rozwalili lapidarium?
A tak przy okazji. Co to znaczy, ¿e ten cmentarz "by³ drugim"? Je¶li nie we¼miemy pod uwagê piêtnastowiecznego cmentarza gdzie¶ na obrze¿ach Starego Miasta, ten by³ pierwszy (i w ogóle, jest to najstarszy z wszystkich jako¶ tam istniej±cych warszawskich cmentarzy). Tak mi siê zawsze wydawa³o.
Tez siê zastanawia³em nad tym, ale nie chcia³em ingerowaæ w tre¶æ wpisu. Trzeba siê Izê spytaæ
Ja, niestety, nie bêdê - mam zaklepane zwiedzanie Cytadeli od ¶rodka i to wcze¶niej zaklepane, wiêc nie wypada³o odwo³ywaæ, a dok³adnie o tej samej godzinie.