Forum Stowarzyszenia
Użytkownik
lipton napisał:
zdjęcie jest _co najmniej_ 20 lat późniejsze.
No tak. Początki elektryfikacji to rok 1908.
Użytkownik
Trasę na ul. Muranowskiej otwarto dokładnie 36 lat przed wybuchem Powstania Warszawskiego. Natomiast osobiście nie sądzę aby była to fotka z 1908 roku...
A początki elektryfikacji, to bodaj rok 1905
Ostatnio edytowany przez lipton (29.01.2016 20:27:14)
Użytkownik
?
Od dłuższego czasu szukam jakiegoś dodatkowego materiału, by rozwiać wątpliwości, czy to zdjęcie Georga było, czy też nie, zrobione przy Zamenhofa 12
Co sądzicie?
administrator
Cóż, moim zdaniem stanowczo nie Choćby to, że na zdjęciu dwunastki, krata w bramie jest w skrzydle wyraźnie zagłębiona (taki trójkątny w przekroju element obramowania pod nią o tym świadczy). Fajnie by się było mylić, ale lewa strona też mi nie pasuje.
Użytkownik
Zgadzam się, że to nie to samo miejsce.
Użytkownik
Rynkowa od Krochmalnej:
Do porównania:
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=1066
Ujęcie Krochmalnej z tego samego miejsca:
GPS
52°14'19.32"N
21° 0'4.90"E
SV
brak
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (5.02.2016 13:09:25)
Użytkownik
Wygląda na to samo miejsce. Kolejne drzwi za bramą pod wąskim balkonem.
Użytkownik
Smocza 12, 14, 16 po prawej.
administrator
Pięknie dziękuję
Wbrew pozorom, nawet jeśli się nie loguję (a przeważnie mi się tego czynić nie chce), zaglądam na forum - bardziej, niż regularnie
Użytkownik
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewto … 919#p32919
Była niedawno proponowana lokalizacja Franciszkańska 11a. Przeszło mi wówczas przez myśl , że układ cieni (w porównaniu z innymi zdjęciami Georga) pasowałby raczej do przeciwnej strony Franciszkańskiej. Przypadkiem wpatrywałem się ostatnio na mapę Lindleya w miejscu o adresie Franciszkańska 26. Zdaje się, że całkiem dobrze pasuje... np.: stojąc w bramie frontowej (1) bramę poprzecznej oficyny (2) powinno być widać przesuniętą w lewo. Za tą bramą powinien być widoczny występ muru (3) następnej oficyny. Po prawej stronie przed bramą na zdjęciu Georga jest zrujnowana oficyna (4) i to też zgadza się z mapą.
Pozycja w świetle hipotezy:
GPS
52°15'4.05"N
20°59'59.98"E
SV
https://www.google.pl/maps/@52.2511016, … 312!8i6656
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (14.02.2016 23:46:30)
Użytkownik
Czy Franciszkańska 26 miała taką bramę?
Na tych dość mało czytelnych zdjęciach, które znam, wygląda jakby wszystkie otwory były pierwotnie prostokątne, później zamurowane i w nich dopiero wybite półokrągłe wejścia.
Ta brama natomiast sprawia wrażenie, jakby miała "naturalny" łuk.
A przy okazji, nie wiesz czy jeszcze gdzieś można znaleźć "Niedokończony film"? Wszędzie gdzie szukałem, zablokowali.
Użytkownik
Back in my days pytało się o to wyszukiwarkę Youtube. Dzisiaj aktualny link: https://www.youtube.com/watch?v=mzn_0ePKktk
A jak google zablokuje: http://viooz.ac/movies/24891-a-film-unf … -2010.html
Użytkownik
El_Jot napisał:
Czy Franciszkańska 26 miała taką bramę?
Na tych dość mało czytelnych zdjęciach, które znam, wygląda jakby wszystkie otwory były pierwotnie prostokątne, później zamurowane i w nich dopiero wybite półokrągłe wejścia.
Ta brama natomiast sprawia wrażenie, jakby miała "naturalny" łuk.
Ten łuk nie jest częścią fasady, to prawdopodobnie wewnętrzna ściana kamienicy. Skąd taki wniosek - w miejscu oznaczonym 5) widać fragment ściany, która (tak mi się przynajmniej wydaje) jest znacznie bliżej niż ściana z łukiem i jest do niej prostopadła. W.Georg mógł wejść kilka kroków w bramę Franciszkańkiej 26 i zrobić zdjęcie.
Użytkownik
Faktycznie może tek być. Może doczekamy się kiedyś foty, która zamieni hipotezę w dowód.
Użytkownik
El_Jot napisał:
Może doczekamy się kiedyś foty, która zamieni hipotezę w dowód.
Szczere mówiąc, wątpię. Ujęcia podwórek są niezwykle rzadkie a tu dodatkowo chodziłoby o konkretny adres.
Jest jednak inna metoda, która byłby tu pomocna. I to nie tylko tu ale też i w przypadku paru innych ujęć. To kolejność klatek na negatywach*. Jeżeli na sąsiednich klatkach są zdjęcia Franciszkańskiej, wówczas hipotezę można by uznać jeśli nawet nie za udowodnioną to "prawdopodobną na granicy z pewnością". Tyle, że zdobycie informacji o negatywach nie wygląda na łatwe, trzeba by zapewne słać pisma po instytucjach, jakoś na razie nie palę się do tego.
*Georg "zapstrykał" cztery filmy, piąty wyjęto z aparatu przy zatrzymaniu.
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (18.02.2016 22:08:25)
Użytkownik
Myślałem raczej nie o zdjęciu podwórka, a o lotniczym, które było by na tyle wyraźne by potwierdzić sugerowany przez ciebie charakter zniszczeń tej bramy.
No ale to tymczasem sfera mrzonek.
Co do Georga, wygląda na to że zaczął swój spacer właśnie od Franciszkańskiej, bo tam jest chyba najwięcej rozpoznanych zdjęć a i jeszcze kilka takich, które pasują do charakteru ulicy ale czekają na pojawienie się fotek, które potwierdzą lokalizację pod konkretnym numerem. Prawdopodobnie z czasem uświadomił sobie, że może mu zabraknąć klisz i zaczął pstrykać trochę mniej. Brak tej ostatniej kliszy nie pozwoli chyba zrekonstruować całej trasy jaką przeszedł. Przypuszczam, że zaczął na Franciszkańskiej, potem Gęsią doszedł do Lubeckiego z Lubeckiego Miłą zawrócił do Zamenhofa a potem Zamenhofa w stronę Karmelickiej, Karmelicką do Leszna, Lesznem do Żelaznej i ostatnia rozpoznana fotka jest chyba ze skrzyżowania Waliców i Krochmalnej.
Użytkownik
Gdyby ktoś wiedział gdzie obecnie znajdują się negatywy zdjęć Willego Georga to mogę popisać do właściwych instytucji (albo poprosić ŻIH o informację o takowych).
miglanc
Grochu7 napisał:
Gdyby ktoś wiedział gdzie obecnie znajdują się negatywy zdjęć Willego Georga to mogę popisać do właściwych instytucji (albo poprosić ŻIH o informację o takowych).
O ile się orientuję, depozytariuszem oryginalnych materiałów Georga jest USHMM.