Forum Stowarzyszenia
miglanc
Zmieniając nieco okolicę, jeszcze jedno dzisiejsze znalezisko z Ebaya:
Gęsia przy Okopowej
Moderator Kombinator
Moderator Kombinator
A ja oglądałem sobie to, co kiedyś wrzucił Roox:
I to drzewko to ja już gdzieś widziałem...
Gęsia od Smoczej na wschód (mam nadzieję, że nie dubluję jakiegoś postu). Poniżej szkic sytuacyjny.
miglanc
No pięknie. Były takie podejrzenia co do tej fotki, ale upewnienie się zostało odłożone jak zwykle na św. Nigdy
Aż przyszedł Zaruk i pozbierał do kupy ten bałagan. Niby tylko drzewo, ale jakże charakterystyczne i pomocne.
administrator
Teraz mogę napisać Też jakoś ostatnio myślałem sobie o Smoczej (nawet nie w związku z drzewem, tak po prostu) - i na myśleniu się skończyło. Na szczęście mamy takiego jednego kolegę... Wielkie brawa
miglanc
roox napisał:
A jak już jesteśmy przy książkach...
Do mnie, mam nadzieję niebawem dotrze to http://www.amazon.de/Im-Ghetto-von-Wars … 93&sr=1-19
Jak dotrze, to może sklecimy jakieś niezobowiązujące spotkanko
Dobra, już nie offtopuję.
W końcu po długiej podróży dotarł do mnie album ze zdjęciami Heinricha Jösta. Powiem tylko tyle, że to chyba najlepszy zakup nt getta od czasu "Przewodnika..." Engelking i Leociaka. 137 znakomicie zreprodukowanych fotografii (sami wiecie jakie znaczenie mają szczegóły), w tym kilkanaście, ktorych nie znałem. Naprawdę mocna pozycja.
I w tym wypadku cieszę się , że mieszkamy w Europie, bo nie musimy przepłacać jak Amerykanie:D
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi … =p3907.m29
Teraz to już naprawdę koniec offtopa
administrator
Cóż, w takim razie...
Moderator Kombinator
W takim razie...
miglanc
...w takim razie mogę wziąść album na spacerek 3-go (jeśli będą wszyscy zainteresowani:)). Z drugiej strony nie chciałbym zakłócać tematyki spaceru, więc możemy zorganizować jakieś spotkanko bardziej niszowe przy:beer: równie dobrze w tygodniu jak i w weekend. Co myślicie? Postaram się tedy bardziej skonkretyzować termin i miejsce.
Moderator Kombinator
Bardzo chętnie. Może być weekend, w tygodniu odpowiedni (dla mnie ) mógłby być wtorek lub poniedziałek (ale wtedy nieco później, np ok 19:00). Beer - jak najbardziej.
miglanc
...a tak wracając do tematu identyfikacji, udało mi się wczoraj to zlokalizować:
Stawki od Parysowskiej do Dzikiej. Na ostatnim planie wdoczny budynek szkoły przy Stawki 8, z charakterystycznym "rusztem" na dachu zachodniego skrzydła. To też jest zdjęcie wykonane przez Jösta (ale nie było podpisane )
Ostatnio edytowany przez roox (25.07.2008 12:20:34)
Moderator Kombinator
Mnie też się udało:
http://kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=3851
Szczere gratulacje. Na pewno nie było to łatwe.
Ostatnio edytowany przez zaruk (25.07.2008 10:55:41)
miglanc
zaruk napisał:
Mnie też się udało:
http://kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=3851
Szczere gratulacje. Na pewno nie było to łatwe.
Ja wiedziałem, że tak będzie...
To tylko kolejny dowód na to, że jednak w galerii łatwiej umykają uwadze pewne rzeczy (jak również dowód na to, że za rzadko odwiedzam galerię)
miglanc
(wstaje z ziemi i się otrzepuje) No dobra, to może tak...
Swego czasu Zaruk wrzucił takie foto
lokalizując miejsce jako Pawią przy Zamenhofa. Otóż...jest to prawidłowa lokalizacja
A tu drugie zdjęcie Pawiej przy Zamenhofa
Obydwa ładnie pasują do siebie.
Mam nadzieję, że tego nie ma w galerii, bo inaczej się pochlastam grzebieniem
Ostatnio edytowany przez roox (25.07.2008 12:20:55)
Moderator Kombinator
Piękne zdjęcie, nie ma co. Nigdy go nawet nie widziałem.
Spoko, w Galerii chyba też nie występuje.
administrator
Chwilowo przebywam poza domem, ale wpadłszy na (dosłownie) pół godzinki, nie mogę się nazachwycać.
A z tymi Stawkami... Dokąd nie było tematu, omijałem ten obrazek. Ujrzawszy, że został zidentyfikowany, sam mu się poniewczasie zacząłem przyglądać...
Moderator Kombinator
Ponieważ odebrałem właśnie na poczcie książkę, którą zachwalał Roox, na początek bardzo smakowity kąsek:
podpisany nieprawidłowo (w książce) jako Nowolipki, widok ulicy Zamenhofa ku Nowolipkom. Po prawej widoczny wylot Dzielnej, w którą skręcają tory.
miglanc
A jednak... skusiłeś się. Jest tam jeszcze parę naprawdę ciekawych ujęć - chyba warto było?
A na podpisy lepiej nie zwracać uwagi
Moderator Kombinator
Właśnie ją przeglądam i nieco trzęsą mi się łapki. Może coś jeszcze wrzucę dla Szanownych Kolegów .
Jeszcze jedno z Zamenhofa. Dom nr 11, po prawej wylot Pawiej.
Ufff. Część tych zdjęć jest straszna. Trupy, doły, umierający na ulicach, liszaj...
Nie znam niemczyzny, ale jego chyba też trochę wzięło, bo nie sądzę, aby tylko z ciekawości lub żądzy rozrywki to wszystko fotografował.
Ostatnio edytowany przez zaruk (25.07.2008 16:31:17)
Moderator Kombinator
Jedziemy dalej z Zamenhofa.
Poniżej odcinek południowy ulicy, przy Nowolipkach. Spoza zburzonego budynku nr 2 widać tylne zabudowania Pałacu Mostowskich (te z łukowymi oknami).
Następne to widok Nowolipek cyknięty od wylotu Zamenhofa. Po prawej widać tyły Mostowskich, niskie, jasne budynki w głębi to pewnie nalewkowski oddział straży pożarnej - dawna siedziba magazynu karowego. Hen w tyle, ciemne plamy to chyba zieleń Ogrodu Krasińskich.