Forum Stowarzyszenia
Moderator
Poniewa¿ w dotychczasowych opisach taboru Kolejki Mareckiej podawana jest ró¿na ilo¶æ wagonów towarowych na ³amach tego Forum podam faktyczn± ilo¶æ , jaka by³a w koñcu lat sze¶ædziesi±tych;
Wagony baga¿owe - 2
Wagony baga¿owo-osobowe - 1
Platformy dwuosiowe - 2
Platformy czteroosiowe - 2
Wêglarki dwusiowe - 5
Wêglarki czteroosiowe - 1
Kryty dwusiowy - 1
P³ug od¶nie¿ny - 1
Wagon do odchwaszczania torów - 1
Wagon Ratunkowy - 1
Oprócz tych wagonów czasem pojawia³y siê /na krótko/ delegowane z innych kolejek
- dwie czterosiowe wêglarki,
- platforma z budk± hamulcow±,
- kryty czteroosiowy - na pomieszczenie, na czas remontu jakiego¶ budynku.
I to na razie na tyle. Numery wagonów podam w swoim czasie.
-
administrator
¦licznie. W swoim czasie gdzie¶ te cenne dane postaram siê umie¶ciæ
Czy mo¿na gdzie¶ (choæby na zdjêciu/rysunku) obejrzeæ taki wagon do odchwaszczania? To tylko opryskiwacz, czy co¶ bardziej wymy¶lnego?
Moderator
Mam gdzie¶ zdjêcie tego wagonu, ale ju¿ na innej kolejce. W chwili przyp³ywu chêci zeskanujê i zamieszczê w galerii.
Walcowaty zbiornik umieszczony na podwoziu starego, czteroosiowego wagonu osobowego. Na jednym koñcu wagonu spora buda dla obs³ugi. Pomalowany na niebiesko, tak jak wagony specjalnego przeznaczenia. Oznaczony seri± i numerem S - 77630. Sta³o to drañstwo przez ca³y czas na Stalowej, nie widzia³em aby by³o u¿ywane kiedykolwiek.
Moderator
Wagon ratunkowy S - 77524
Czterosiowy wagon baga¿owy, przystosowany do swej roli. Kolor niebieski. Sta³ na stacji Warszawa Targówek w pobli¿u istniej±cej nastawni Warszawa Wileñska Marki, wspólnej dla normalnych i w±skich torów.
P³ug od¶nie¿ny S - 77582
Dwuosiowy wagon towarowy z lemieszem od¶nie¿nym. Sta³ na terenie WMD Warszawa Stalowa.
administrator
Mechanik Jarz±bek napisał:
Mam gdzie¶ zdjêcie tego wagonu, ale ju¿ na innej kolejce
Tego? Milutko
Moderator
A platormy by³y 4. Dwie dwuosiowe, do przewozów gospodarczych g³ównie na terenie parowozowni Warszawa Stalowa:
P - 27001,
P - 27002,
i dwie czteroosiowe, g³ównie dla potrzeb s³u¿by drogowej. Sta³y na st. Targówek.
Pdx - 28205,
Pdx - 28223.
Moderator
A teraz najwy¿szy czas na wagon kryty.
By³ to dwuosiowy wagon kryty z rêcznym hamulcem - Kh 20133. S³u¿y³ jako pomieszczenie dla pracowników z grupy remontowej - malarzy i murarzy. Najczê¶ciej sta³ na stacji Warszawa Targówek ale te¿ do¶æ czêsto przebywa³ na Stalowej.
administrator
Dobrze, ¿e mi przypomnia³e¶. Co¶ z tym mo¿e spróbujê zrobiæ.
Moderator
Dobrze, ¿e ja sobie przypomnia³em. A jakbym zapomnia³?
administrator
To ja bym sobie pewnie nie przypomnia³. Dobrze, ze nie zapomnia³e¶
Moderator
Na stronie "Kolejki Mareckiej" jest takie zdanie o wagonach towarowych:
Po likwidacji ostatnich bocznic w roku 1965, ruch towarowy na linii przesta³ praktycznie istnieæ. Nowsze wagony towarowe / poza jednym/ odes³ano na inne linie, sprowadzaj±c na ich miejsce osiem / dziesiêæ/ ma³ych wagonów u¿ywanych do celów gospodarczych. Dotrwa³y one na kolei radzymiñskiej do jej likwidacji.
Czyli 10 + 1 = 11.
Oprócz tego 3 wagony specjalnego przeznaczenia / p³ug, odchwaszczarka i ratunkowy/.
I trzy wagony z grupy wagonów osobowych / 2 baga¿owe i jeden osobowo-baga¿owy/
administrator
Siê poprawi Prawie niezw³ocznie Mo¿e nawet dzi¶.
administrator
Ju¿ siê trochê poprawi³o, pó¼niej dodam resztê.
Moderator
chrisfox napisał:
To ja bym sobie pewnie nie przypomnia³. Dobrze, ze nie zapomnia³e¶
A jednak zapomnia³em ..... ale przypomnia³em sobie. I to w jakim dniu
Wêglarki
4 sztuki bardzo ciekawych wagonów z d¼wigniowym hamulcem rêcznym:
Wh - 23387, 23394, 23396, 23401
i jedna z hamulcem korbowym
Wh 23501
a tak¿e jedna wêglarka czterosiowa z budk± hamulcow± i rêcznym hamulcem korbowym oznaczona b³êdnie seri± Wdx o numerze 34420.
administrator
Z przyczyn technicznych parê dni to potrwa - ale dorzucê, gdzie trzeba. Dziêki
Moderator
Wagony baga¿owe i osobowo-baga¿owe:
Fxh 4024
Fxhp 4078
BFxhpi - 1891 - zdjêcie tego wagonu zamyka stronê Kolejki Mareckiej - Ostatnie trzydzie¶ci lat.