Forum Stowarzyszenia
Moderator
Czy to może być widok Getta z wiaduktu na Mickiewicza?
miglanc
Daros napisał:
Czy to może być widok Getta z wiaduktu na Mickiewicza?
Po mojemu tak, w środku kadru widać zajezdnię na Żoliborskiej.
BTW
Pierwszy raz skorzystałem z uprawnień moda wywaliłem dubla
miglanc
chrisfox napisał:
Spadłem z fotela. Dziadkowie wówczas jeszcze mieszkali w budynku po lewej - Żelazna 32. Po prostu...
Nie masz przypadkiem Krochmalnej 51?
Przepraszam, nie chciałem Twojego upadku Jak coś znajdę, nie omieszkam wrzucić...
A na razie - Grzybowska od zachodu ku Ciepłej (mam nadzieję, że nie było)
Moderator Kombinator
Odpowiadając Darosowi: nie widzę tu żadnego wiaduktu :-)
Załączam fotkę Mickiewicza w kierunku północnym z wiaduktu.
Zwróć uwagę, że choć układ chodnik - jezdnia - torowisko jest podobny, to występują różnice w słupach trakcyjnych (tu lany słup z lampą typu lira, tam kratownica bez lampy), rozmieszczeniu latarni (wolnostojące na moim zdjęciu), szerokości jezdni. Nie udzielam odpowiedzi, bo jej nie znam, istnieją jednak pewne różnice nakazujące ostrożność. Może ktoś ma lepsze zdjęcie.
Roox - piękne, piekne zdjęcie. Może to zbytnia emfaza, ale jak widzę cos takiego, to jakbym pierwszy raz oglądał nieznany ląd (okropne banały, ale to efekt przepracowania). To właśnie tędy - obok Grzybowskiej 40 - maszerowały oddziały Służby Porządkowej.
Moderator
Kurcze! Piekne zdjecia! Może zrobimy oddzielny watek "zawartość dysku Rooxa" ;-) Prosimy o wiecej!
administrator
W niczym nie pomogę, chciałem się tylko głośno pozachwycać Grzybowską...
Moderator Kombinator
Swego czasu przewinęło się przez wątek takie zdjęcie:
Wygląda na spokojną, podmiejską wręcz okolicę, a to - jak mi się wydaje - samo centrum. Zdjęcie zrobiono prawdopodobnie z narożnika Placu Mirowskiego i Rynkowej, pod murem zburzonego domu przy Rynkowej 11 (w jego wnętrzu mieścił się bazar Janasza). Poniżej, dla porównania - dwa zdjęcia:
Obszar między Rynkową a Skórzaną
Rynkowa od Placu Mirowskiego.
P.S. Przypisanie poszczególnym domom przy Skórzanej prawidłowej numeracji, jak na razie, przekracza moje umiejętności. Trzeba to będzie wyjaśnić przy sposobności. Problem polega na słabym udokumentowaniu zmian, jakie zachodziły w okolicy Placu Mirowskiego 11 i Skórzanej 10 - utrudnia to ocenę, który z domów na zdjęciu jest numerem 10. Ale może się uda...
(po odpowiednio długim czasie)
Oto próba podziału na posesje zabudowy przy ulicy Skórzanej:
A oto jak to może przekładać się na zabudowę pokazaną na zdjęciu:
Na ortofoto (i na planach) widać, że podział fasad nie pokrywa się całkowicie z podziałem posesji 6 i 8.
(Po wielu dniach głębokiego skupienia)
Jak już napisałem później (post z 3.11.2008), rozpatrywane zdjęcie (tj. pierwsze) przedstawia róg Rynkowej i Krochmalnej, a nie placu Mirowskiego (podobnie jak zdjęcie trzecie). Wszystkich, których wprowadziłem w błąd swoim mędrkowaniem - przepraszam.
miglanc
zaruk napisał:
Swego czasu przewinęło się przez wątek takie zdjęcie:
Obszar między Rynkową a Skórzaną
Wydaje mi się, że drugi budynek od prawej (na końcu perpektywy ulicy) to nic innego jak kamienica stojąca pomiędzy Graniczną, Grzybowską i Skórzaną (z nr 2). Przerwa miedzy tym budynkiem, a ruiną kamienicy z kominami wskazywała by na posesję, czyli: nr 4 (pusta) i nr 6 (ruina z kominami). Ale jak zauważyłeś, ilość budynków nie muśi pokrywać się z ilością parceli przy Skórzanej. Ciężka sprawa...
Po chwili namysłu: ruina z kominami to chyba jednak nr 4. Przerwa pomiędzy nr 2 i 4 to może być nic innego jak częściowa rozbiórka nr 2 po wrześniowych bombardowaniach.
Ty mamy fragmentaryczny (niestety) widok początku Rynkowej
Moderator
Seria zdjęć którą lokalizowałem na Rynkowej
Moderator Kombinator
Nawiązując do postu Rooxa: mnie też się wydaje, że ruina z kominami to nr 4. Nr 2 - jeszcze nie zburzony - widoczny jest na ostatnim zdjęciu mojego posta na prawo od numeru 4 (nie oznaczyłem go dwójką, a powinieniem). Natomiast domy widoczne dalej, to cięższa sprawa. Moja hipoteza jest taka, że po zrujnowaniu i uprzątnięciu gruzów domów przy Grzybowskiej (odcinek Rynkowa-Graniczna), oczom osoby stojącej na Rynkowej mogły ukazać się kamienice w sąsiedztwie placu Grzybowskiego. Sami popatrzcie na sylwetki domów ze zdjęcia nr dwa mojego postu, które przypominają jako żywo ten dom:
Zdjęcie pochodzi z 1939 lub początku 1940 roku, usunięcie ruin na pierwszym planie wyeksponowałoby stojący dalej dom o spadzistym dachu.
Zdjęcia umieszczone przez Darosa to Graniczna - w którymś z niemieckich archiwów jest cała seria ujęć Żydów uprzątających tę ulicę (chyba właśnie w miejscu przedstawionym na tym zdjęciu).
Moderator
Czy to jest Pl.Muranowski?
Moderator Kombinator
Hahaha (chachacha).
Nie mam pojęcia. Może wróżka pomoże...
Niewiele widać na tej fotce. Rozumiem, że na podejrzenie lokalizacji miało wpływ tradycyjne miejsce zgromadzeń socjalistycznej młodzieży żydowskiej, znane ze zdjęć.
Jeśli to miałby być Muranowski, to mogłaby to być ta okolica:
Gąszcz, układ cieni, może jakieś szczegóły fasady... Nie wiem. W każdym razie stopień trudności świadczy o mirze, jakim cieszy się tutejsza sekcja identyfikacyjna .
Moderator
Po prosu wierzymy w Twoje zdolnosci identyfikacyjne, ponadto Pl.MUranowski jest Ci tak znany (wiesz balkoniki, klombiki, barierki) ze myslałem że to bedzie pestka.. ;-)
Moderator Kombinator
To jest pestka, ale od awokado .
Moderator
zaruk napisał:
To jest pestka, ale od awokado .
Albo od mango
Moderator
Lubie takie naturalne zdjęcia, np. na tym zdjęciu w pierwszym rzędzie idą młotkowi... (sierpowych nie widzę ale laskowi są. Laskowi występują także na innych...)
Moderator Kombinator
Yorik napisał:
Albo od mango
Mango! Dlaczego na to nie wpadłem?!
A propos zdjęcia - te młoty coś sztucznie wyglądają, za cienkie trzonki jak na tak masywne - no właśnie co? Głowice? Jak się to ustrojstwo nazywa? Laski też mnie dziwią - sprawiają wrażenie jakiegoś rekwizytu. No i bambusowcy - wygląda na to, że ktoś poświęcił swoje wędzisko na ołtarzu Sprawy...
Moderator
Tu też mamy jednych i drugich..
Pałki mogły służyć do samoobrony o czym świadczy ten szpaler po lewo..
Ostatnio edytowany przez Daros (26.10.2008 06:22:00)
Moderator
Od pewnego czasu zastanawiam się na tym zdjeciem
szukałem w róznych miejscach; na terenie browaru Haberbuscha, fabryki Bormana i Szwede
niedawno znalazłem kolejne zdjecia z tej samej lokalizacji...
przegladając galerie znalazłem takie zdjecie..
wygląda na to, że budynki pasują (mogą pasować ) do tego z galerii (po stronie lewej) .
Ostatnio edytowany przez Daros (26.10.2008 07:25:03)