Forum Stowarzyszenia
administrator
Na zdjêciu widaæ sklep tej znanej firmy. Ksi±¿ka telefoniczna podaje adresy: Marsza³kowska 137, D³uga 50, Nowy ¦wiat 61, Pu³awska 27, Targowa 66. Wiêkszo¶æ z przyczyn oczywistych odpada od razu g³adko, na D³ug± 50 te¿ mi to nie wygl±da (choæby dlatego, ¿e to adres Pasa¿u Simonsa ). Czy to w ogóle Warszawa?
Moderator
Pastora³ki jakby znajome .
administrator
Ano w³a¶nie - a ca³a reszta ju¿ nie a¿ tak bardzo
administrator
Znów siê przygl±da³em - i znów nic. Có¿ to tam widaæ w oddali? Park, du¿y zadrzewiony plac?
Moderator
chrisfox napisał:
Czy to w ogóle Warszawa?
Szczerze powiedziawszy przypomina mi to Krakowskie Przedmie¶cie w Lublinie. W ksi±¿ce telefonicznej po parzystej stronie Krakowskiego stwierdzi³em obecno¶æ sklepu obuwniczego pod numerem 30, co by siê mnie wiêcej zgadza³o. Niestety, nie nale¿a³ do Baty. W ogólno¶ci w Lublinie nie by³o wtedy sklepu Baty. Zapytam siê na innym forum, mo¿e co¶ siê rozja¶ni.
Pozdrawiam serdecznie i rozja¶niaj±co.
ksiezyc_nad_gieesem...
administrator
Gdyby¶ móg³...
Prawdê mówi±c, strasznie mi tu zaciemniaj± obraz typowo warszawskie latarnie. Gdyby nie owe pastora³ki, zapewne w ogóle bym siê tym obrazkiem nie zajmowa³, autorytatywnie stwierdzaj±c, ¿e to gdzie indziej
Moderator
Na 99% to jest Lublin.
Pozdrawiam serdecznie i lubelsko.
ksiezyc_nad_gieesem...
Moderator
Najprawdopodobniej kto¶ chcia³ po³±czyæ Warszawê z Lublinem. Wtedy Dêblin by³by w ¦ródmie¶ciu .....
administrator
Podr±¿ê temat Czy z powy¿szego wynika, ¿e w Lublinie by³y pastora³ki? Pytam tak g³upio, bo na ¶wie¿o mam przeczytane gdzie¶ w powa¿nej publikacji stwierdzenie, ¿e to czysto warszawski wynalazek. Oczywi¶cie, moje czytanie ze zrozumieniem te¿ mo¿e mieæ wp³yw na odbiór zawartej tam informacji, ale...
Użytkownik
Naturalnie, nie d±¿ê do zaæmienia Ksiê¿yca. Korzystam jedynie z tego, ¿e nadal wisi w Sieci ten interesuj±cy skanozlep, który pokazuje co najmniej dwa wynalazki w na wskro¶ lubelskim, historycznym ju¿ otoczeniu. Jeden z nich to rzeczony wynalazek warszawski. O drugim mo¿na powiedzieæ niewiele ale wydaje siê, ¿e bardzo lekkie szyny rozstawiono tu szerzej, ni¿ 600 mm. Czy to tylko z³udzenie?
administrator
Czy¿by to by³ Lublin?
No proszê...
Tor na drugim obrazku faktycznie jako¶ mi szerzej wygl±da - aczkolwiek z³udzenie te¿ to byæ mo¿e.
Moderator
chrisfox napisał:
Czy¿by to by³ Lublin?
Odpowied¼ jest np. tu:
http://hucal-jacek.webpark.pl/galery_fi … escia2.htm
i tu:
http://www.wieze.republika.pl/indexStare.html
Dzisiaj fontannê z miniaturk± wie¿y maj±
Moderator
Kilkana¶cie dni temu znalaz³em na e-bay zdjêcie tramwaju z podpisem - Lublin. Przyznajê, ¿e w tamtym momencie stwierdzi³em stanowczo, ¿e to jaka¶ pomy³ka ..... ale jak zobaczyli¶cie szyny w Lublinie to sobie przypomnia³em o tamtym zdjêciu.
Znalaz³em oryginalny podpis tego obrazka
http://cgi.ebay.de/Juden-Ghetto-Lublin- … dZViewItem
Lublin 1942 - napewno jaka¶ pomy³ka!!!
Moderator
http://hucal-jacek.webpark.pl/galery_fi … sieg-d.jpg
Pastora³ka w Lublinie
Moderator
Z tramwajami te¿ ró¿nie bywa³o. W takim np. Tarnowie tramwaj je¼dzi³ przed I i II wojn±, a¿ do okupacji. Dzi¶ ma³o kto by pomy¶la³.
Po wojnie zlikwidowano tramwaje w S³upsku, Inowroc³awiu, Wa³brzychu, Olsztynie, Legnicy, Jeleniej Górze, Bielsku Bia³ej.
Moderator
Tak - o Tarnowie, Bia³ymstoku, Wilnie, Legnicy, Bielsku, Jeleniej Górze, Olsztynie, S³upsku, Wa³brzychu - to wiemy. Ale Lublin? W Rzeszowie te¿ chyba nie by³o?
Moderator
Mechanik Jarz±bek napisał:
W Rzeszowie te¿ chyba nie by³o?
O przepraszam, by³y.
Na taki sk³ad mówi³o siê czasem "tramwaj"
administrator
Yorik napisał:
Na taki sk³ad mówi³o siê czasem "tramwaj"
Nie tylko na taki. By³em kiedy¶ ¶wiadkiem, ¿e pasa¿erowie poci±gu doje¿d¿aj±cego do Zachodniej z okrzykami "tramwaj!" pokazywali sobie WKD
Yorik napisał:
Z tramwajami te¿ ró¿nie bywa³o. W takim np. Tarnowie tramwaj je¼dzi³ przed I i II wojn±, a¿ do okupacji. Dzi¶ ma³o kto by pomy¶la³.
Po wojnie zlikwidowano tramwaje w S³upsku, Inowroc³awiu, Wa³brzychu, Olsztynie, Legnicy, Jeleniej Górze, Bielsku Bia³ej.
Lublin sie nigdy nie zalapal. I nie na elektryczne.
A tu jest spis:
http://marcrut.w.interia.pl/tramwaje.html
Krzysztof
Moderator
oelka napisał:
Lublin sie nigdy nie zalapal.
Niestety, dwa razy stawa³a na przeszkodzie wojna, raz kryzys i raz nie wiem co, ale przypuszczam, ¿e równie¿ jaki¶ kryzys.
Pierwsze powa¿ne plany uruchomienia tramwaju w Lublinie to rok 1913. Lublin by³ wtedy pi±t± aglomeracj± (o ile to jest w³a¶ciwe s³owo) w Królestwie Polskim, po Warszawie, £odzi, Sosnowcu i Czêstochowie. Planowano po³±czenie lubelskiego dworca (znajduj±cego siê wtedy poza granicami miasta) z centrum.
Druga koncepcja, to koniec lat 30-tych ubieg³ego wieku i podobny do pierwszej przebieg linii.
Trzecia to mniej wiecêj po³owa lat 50-tych. Przebieg w przeciwieñswie do poprzednich wschód-zachód czyli fabryka samochodów (by³a FSC) - osiedle LSM. Powód rezygnacji z tej koncepcji, jest dla mnie niejasny, szczególnie, ¿e podobno rozpoczeto jakie¶ prace wstepne.
Czwarta i jak na razie ostatnia o podobnym jak porzednia przebiegu, zakoñczy³a swój ¿ywot na etapie szczegó³owego projektu budowlanego na pocz±tku lat 80-tych. Tym razem na przeszkodzie stan±³ znany wszyskim kryzys gospodarczy po epoce edwardiañskiej. Plany tego ambitnego przedsiêwziêcia zalegaj± gdzie¶ w archiwach.
I t± prost± sposob± zaczynaj±c od butów doszli¶my do koncepcji tramwajowych w Lublinie.
Pozdrawiam serdecznie i prosto.
ksiezyc_nad_gieesem...