Forum Stowarzyszenia
administrator
ksiê¿yc_nad_gieesem napisał:
zaczynaj±c od butów doszli¶my do koncepcji tramwajowych w Lublinie.
Ale ale... Jeszcze przy okazji do pewnego stopnia zlokalizowali¶my zdj±tko i pogawêdzili¶my o latarniach. To jest w³a¶nie urok nieskrêpowanej dyskusji
Moderator
chrisfox napisał:
Ale ale... Jeszcze przy okazji do pewnego stopnia zlokalizowali¶my zdj±tko
Zaraz, zaraz. Zlokalizowali¶my jedno a ten tramwaj w niby Lublinie to gdzie?
administrator
Zapomnia³em...
Czyli - trzeba kontynuowaæ w±tek
Moderator
chrisfox napisał:
Ale ale... Jeszcze przy okazji do pewnego stopnia zlokalizowali¶my zdj±tko i pogawêdzili¶my o latarniach. To jest w³a¶nie urok nieskrêpowanej dyskusji
Daawno temu, mia³em praktyki szkolne w lubelskiej telewizorni. Polega³o to na tym, ¿e gania³em z ciê¿kim sprzêtem dzwiêkowym za dzwiêkowcem, staraj±c siê w miedzyczasie nie wle¼æ w kadr kamerzy¶cie. Dzwiêkowiec, pan Zdzisio czy Czesio, niespecjalnie pamiêtam, by³ typem wiejskiego filozofa i stara³ siê ka¿d± wypowied¼ jak± nagrywali¶my skomentowaæ w swój w³asny niepowtarzalny sposób. Kiedy¶ nasz³a go melancholia czy inne wielkie my¶li o niczym i by³ stwierdzi³.
pan Czesio czy Zdzisio napisał:
Cz³owiek tym ró¿ni siê od ma³py, ¿e lubi sobie pogadac, a moim celem w ¿yciu jest to wszystko zarejestrowaæ.
Od tego czasu staram siê t± ró¿nicê powiêkszaæ.
Pozdrawiam serdecznie i ró¼nicowo.
ksiezyc_nad_gieesem...
Moderator
Mechanik Jarz±bek napisał:
Zaraz, zaraz. Zlokalizowali¶my jedno a ten tramwaj w niby Lublinie to gdzie?
Na zdjêciu mamy wagon tramwajowy z doczep± na pêtli, ale raczej mi to na getto nie wygl±da. Ko³o wagonu i po prawej stronie stoj± jacy¶ mundurowi. Na oko to chyba mundury niemieckie i jeden co mi przypomina granatowego policjanta. Trzeba by wybadaæ, w których miastach przedwojennej Polsce by³y tramwaje i czy w tych miastach by³y getta. A potem drog± stopniowej eliminacji, mo¿e co¶ uda siê roztrzygn±æ.
Pozdrawiam serdecznie i roztrzygaj±co.
ksiezyc_nad_gieesem...
administrator
Analitycznie: ()
Nie wiem, sk±d pomys³, ¿e to w getcie. Ja tam widzê jeden bia³y punkt mog±cy byæ opask±, przy czym osoba tego wzrostu niekoniecznie musia³a byæ - z racji wieku - do noszenia opaski zobowi±zana, mo¿e to byæ cokolwiek, niekoniecznie akurat to. Nastêpna sprawa, to ogromny luz - getta raczej nie by³y miejscami o wielkich przestrzeniach, tu stanowczo brakuje mi t³oku, zreszt± te drzewa w tle... sielanka, nie getto. Oczywi¶cie, nie wykluczam, ale nie bardzo to wygl±da.
Letnia doczepa. Gdzie co¶ takiego mog³o jeszcze wtedy je¼dziæ? Odbierak te¿ jaki¶ taki nietypowy - jeden prosty prêt...
Prawdê mówi±c, granatowego te¿ nie widzê - chyba, ¿e jest nim cz³owiek stoj±cy przy tramwaju, na prawo od bli¿szego s³upa. Odwrócony ty³em - mo¿e to byæ czapka granatowego, albo cokolwiek.
administrator
Tramwajowo:
Znalaz³em odbierak rolkowy:
Zdjêcie pochodzi ze strony http://www.infoludek.pl/stmkm/elektryczne.html, wykonano je ponoæ w Szczecinie a komentarz jest taki:
Zaczêto systematycznie wymieniaæ odbieraki rolkowe na lirowe systemu "zyg-zag". Lirowe nie niszczy³y tak sieci i mia³y d³u¿szy ¿ywot. - a dotyczy wczesnych lat dwudziestych. Na stronie jest te¿ zdjêcie letniego wagonu doczepnego u¿ywanego "do drugiej wojny ¶wiatowej" - jest on jednak niepodobny do tego na naszym obrazku.
ksiê¿yc_nad_gieesem napisał:
Na zdjêciu mamy wagon tramwajowy z doczep± na pêtli, ale raczej mi to na getto nie wygl±da. Ko³o wagonu i po prawej stronie stoj± jacy¶ mundurowi. Na oko to chyba mundury niemieckie i jeden co mi przypomina granatowego policjanta. Trzeba by wybadaæ, w których miastach przedwojennej Polsce by³y tramwaje i czy w tych miastach by³y getta.
Na pewno dwa miasta mialy getto i nawet wewnetrzne w nim linie tramwajowe: Lodz i Warszawa.
Krzysztof
miglanc
Nie do¶æ, ¿e Lublin nie mia³ nigdy tramwajów, to lubelskie getto by³o ostatnim miejscem, gdzie te tramwaje mog³yby je¼dziæ.
Tu jeszcze taka fotka z krakowskiego getta (no mo¿e z pogranicza) - szczerze mówi±c sam nie wiem jak tam wygl±da³y linie tramwajowe
Ostatnio edytowany przez roox (12.03.2008 16:17:03)
Moderator
chrisfox napisał:
Analitycznie: ()
Nie wiem, sk±d pomys³, ¿e to w getcie. Ja tam widzê jeden bia³y punkt mog±cy byæ opask±, przy czym osoba tego wzrostu niekoniecznie musia³a byæ - z racji wieku - do noszenia opaski zobowi±zana, mo¿e to byæ cokolwiek, niekoniecznie akurat to.
Ano w³a¶nie. To mo¿e byæ n.p. jaki¶ pakunek owiniêty w jasny papier, albo zwiniêta gazeta. Z zabudowañ tylko ten drewniak po lewej. To wygl±da na jakie¶ dalekie przedmie¶cie.
Moderator
Tak, analitycznie. Nawet bardzo analitycznie.
Ja wiem, ¿e dzi¶ jest 12 marca i bardzo blisko do pierwszego kwietnia. Ale piszê w tej chwili/ co bardzo rzadko mi siê zdarza/ zupe³nie powa¿nie. Przegl±da³em sobie zawarto¶æ dysku i znalaz³em drugie zdjêcie, które kiedy¶ wyszpera³em na e-bay z podpisem .......... Lublin. I co na nim widzicie? Nie znam na tyle tego miasta aby stwierdziæ jednoznacznie, ¿e to w³a¶nie jest Lublin.
Cholera - po wypisaniu tego wszystkiego spojrza³em wstecz na zdjêcie zamieszczone przez Rooxa i chyba wszystko jasne , przynajmniej w przypadku tego nowszego "Lublina"
administrator
Yorik napisał:
To wygl±da na jakie¶ dalekie przedmie¶cie.
Dok³adnie. Pomys³ z gettem w ogóle mi siê nie podoba. A ju¿ krakowskie to nie jest z pewno¶ci± - by³o po³o¿one (co zreszt± raczej jest lokalizacj± typow±) na terenie gêsto zabudowanym. Ponadto: Przez getto przebiega³y dwie linie tramwajowe, jednak na terenie dzielnicy zamkniêtej nie by³o przystanków i ¿aden z tramwajów nie zatrzymywa³ siê w jej obrêbie. (http://www.dws.xip.pl/reich/zaglada/getto3.html)
W £odzi te¿ tramwaj przez getto je¼dzi³, ale - o ile sobie dobrze przypominam - ca³kiem eksterytorialnie.
administrator
Mechanik Jarz±bek napisał:
I co na nim widzicie?
Widzimy co¶ ca³kiem podobnego do tego:
(Kraków)
Oczywi¶cie, w lubelskim getcie mur te¿ móg³ mieæ takie eleganckie macewopodobne zwieñczenie. Zaraz bêdê dalej kopa³, robi siê ciekawie.
Moderator
Z tym gettem to mo¿e byæ tak, ¿e w mie¶cie które widzimy na zdjêciu by³o getto i tramwaje. Byæ mo¿e pó³ roku a mo¿e i rok po¼niej jak autor zdjêcia odbiera³ gdzie¶ na drugim koñcu Europy zdjêcia od fotografa, to mu siê te dwie informacje zbieg³y do kupy. Oczywi¶cie ogólnie b³êdnego opisu nie mogê wykluczyæ. Lista gett, przynajmniej tych wiêkszych jest tu: http://www.deathcamps.org/occupation/pi … ertmap.jpg Wychodzi z niej, ¿e getta z tramwajami by³y w £odzi, Warszawie, Krakowie, Lwowie, Brze¶ciu, Wilnie, Bielsku Bia³ej, Sosnowcu, Bêdzinie i chyba w Kownie, Rydze i Miñsku. Obejrza³em troche pocztówek ze Lwowa i wiêkszo¶c, znaczy siê trzy ma odbieraki w kszta³cie liry, reszta jest nieczytelna. Jutro bêdê ogl±da³ resztê miast pod tym k±tem.
Wypatrzy³em jeszcze znak drogowy "ust±p pierszeñstwa przejazdu". Takie znaki obowi±zywa³y w Polsce po 1938 roku, jak wyczyta³em z http://www.znaki-drogowe.pl/3_1_4.htm
Pozdrawiam serdecznie i k±towo.
ksiezyc_nad_gieesem...
Ostatnio edytowany przez ksiê¿yc_nad_gieesem (12.03.2008 20:42:23)
administrator
Co siê tyczy Lublina:
W marcu 1941 roku w Lublinie zosta³o utworzone dla ludno¶ci ¿ydowskiej getto, którego granice by³y wyznaczone ulicami: Od rogu Kowalskiej, przez Kowalsk±, Krawieck± wzd³u¿ bloku domów, przecinaj±c wolne pole Siennej od Kalinowszczyzny a¿ do rogu Franciszkañskiej, nastêpnie przez Unick± a¿ do rogu Lubartowskiej, Lubartowsk± a¿ do rogu Kowalskiej 3. (http://www.tnn.pl/pm,903.html) Muszê sobie spokojnie popatrzeæ na plan, ale przecie¿ nic mi z niego nie wyniknie
Moderator
chrisfox napisał:
Co siê tyczy Lublina:
nastêpnie przez Unick±
Przypomnia³e¶ mi. W³a¶nie na Unickiej spoczywaj± mój Stryj / te¿ przedowojenny maszynista/ ze Stryjenk± a tak¿e mój Brat stryjeczny ze swoj± ma³¿onk±.
chrisfox napisał:
W £odzi te¿ tramwaj przez getto je¼dzi³, ale - o ile sobie dobrze przypominam - ca³kiem eksterytorialnie.
Getto lodzkie posiadalo podobnie jak warszawskie wlasna komunikacje tramwajowa i nawet znacznie dluzej utrzymywana niz w Warszawie. Tramwaje w lodzkim gettcie prowadzily tez powazne przewozy towarowe. Szczegoly dotyczace Lodzi moge podac wieczorem, poniewaz nie mam pod reka lodzkiej monografii. A na samej pamieci wole nie polegac.
Krzysztof
Moderator
Trochê o tramwajach w £odzi i w ³ódzkim getcie jest tutaj:
http://www.mlyniec.gda.pl/~mach/lodz.htm
administrator
I owszem
Dla wielu by³y to mroczne czasy. Wiele tysiêcy ludzi w tym czasie tragicznie i przedwcze¶nie zakoñczy³o ¿ycie. Z punktu widzenia komunikacji tramwajowej nie by³y to a¿ tak bardzo mroczne czasy.
Niemniej, jest tam te¿ co¶ takiego:
Ruch odbywa³ siê przy u¿yciu wagonów letnich sprowadzonych w 1941 roku z Koblencji.
...i to mo¿e byæ ciekawe. Ja bym w ogóle klucza do zagadki tego zdj±tka upatrywa³ w dwóch elementach - rolkowym odbieraku i letniej doczepie.
administrator
Zacz±³em szukaæ "po odbieraku" i pierwszy efekt jest taki:
(o u¿ywanych po wojnie w Warszawie wagonach Lw) posiada³y typowy dla Wroc³awia odbierak rolkowy (http://mkm101.republika.pl/twlw.html)
Czyli znów Niemcy. Przedtem Szczecin, teraz Wroc³aw... Nawet na ca³kiem starych obrazkach z warszawskimi tramwajami (choæby i typu A), odbieraki s± lirowe.