Forum Stowarzyszenia
administrator
Ale mnie zmyli³... - chyba jeszcze stanowczo nie jestem zdrowy.
Moderator
Muszê i¶æ do okulisty...
Moderator Kombinator
Nie mam pomys³u, Roox. Okolica zupe³nie mi nieznana. Zazwyczaj zdjêcia robiono stronie ¿ydowskiej miasta, która by³a - jak ju¿ wiemy z wyk³adu w DSH - bardziej egzotyczna dla Niemców. Czy jednak jest to czê¶æ getta? Nie widzê ¿adnych oznaczeñ na ubraniach ludzi, w t³umie widaæ sporo przechadzaj±cych siê Niemców - s³owem, gdyby nie druty nie mia³bym wra¿enia, ¿e to jaki¶ odrêbny teren. Ale mo¿e to nie ¿adne getto, a wydzielony teren (gdzie stoi fotograf) obejmuje s±siedztwo jakiego¶ strategicznego gmachu, urzêdu?
miglanc
Daros napisał:
Jeszcze jedno pytanie. Czy ktos wie gdzie znajdowa³a sie ta brama?
Rysiek M±czewski zidentyfikowa³ to na Strooromie jako Senatorsk±, naprzeciwko Pa³acu Prymasowskiego.
I jeszcze taki obrazeczek, który pomóg³ w identyfikacji
administrator
Ucieszy³em siê, mêczy³a mnie ta brama
Leciutki offtopik, ale nie mogê siê powstrzymaæ. Po d³ugiej przerwie, zajrza³em na GFH, ¿eby zapolowaæ na nowo¶ci. Chc±c niechc±c, przegl±dam wszystko i có¿ widzê? Jeden z najbardziej znanych obrazków z getta - Waliców od Ceglanej z charakterystycznym parkanem - opisano jako Dzieln±... Czasy mamy takie, ¿e ju¿ nikomu nie wolno wierzyæ
Moderator Kombinator
roox napisał:
Rysiek M±czewski zidentyfikowa³ to na Strooromie jako Senatorsk±, naprzeciwko Pa³acu Prymasowskiego.
Nie uwierzycie, ile razy b³±dzi³em (wirtualnie) obok tego miejsca, szukaj±c rozwi±zania tej zagadki. Szczególnie przyci±ga³ mnie ten projekt przebudowy, umieszczony na stronie Ry¶ka (zwróæcie uwagê na portal):
Ciekawe, dlaczego akurat znalaz³ siê na GFH?
Moderator
Jka widaæ na powyzszym obrazku, wystarczy trochê czasu (czasami wiêcej a czasami mnie) a kazde zdjecie zstanie rozpoznane!
Moderator
Tak na pocz±tek Identyfikacja obrazku z galerii:
To ulica Przejazd nr9(kamienica Naimskiego), na dole zdjecia ul.D³uga
Po lewej fragment kamienicy Weldta.
Ps To mniej wiêcej w tym miejscu gdzie dzi¶ kino "Muranów
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (4.02.2009 14:32:09)
Moderator Kombinator
Le¿a³o jako niezidentyfikowane? Chris ma racjê, w Galerii dziej± siê dziwne rzeczy .
Moderator
Jest tekie ³adne zdjecie:
czy to mo¿e byæ Warszawa?
administrator
Opaska, latarnia, transformator... Mo¿e
Moderator
Mo¿e to budynek z której¶ z pierzeji placu Muranowskiego ?
Moderator
Raczej nie pasuje.
Moderator
Dopiero teraz zauwa¿y³em kawa³ek krawê¿nika za plecami postaci na pierwszym planie.
To wygl±da jak skrzyzowanie. Jedna ulica dochodzi prostopadle do drugiej.Nie by³o zbyt
wiele takich skrzy¿owañ na terenie getta.Trzeba by "przeskanowaæ" fotoplan i spróbowaæ
co¶ dopasowaæ.
Ps.Nie widzê te¿ ¿adnych ¶ladów torów czy trakcji wiêc kr±g mo¿liwych skrzy¿owañ
mo¿na bardziej zawêziæ.
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (13.02.2009 14:16:30)
Moderator
Niestety nie widaæ cieni wiêc trudno ustaliæ kierunki, natomiast kamienica na wprost jest do¶æ charakterystyczna (po³±czone balony z jakby wykuszem nad nimi). Ulica dosyæ szeroka, a mo¿e plac?
Teoretycznie jest kilka miejsc które by pasowa³y, ale niestety nic do porównania.
Ostatnio edytowany przez Daros (13.02.2009 14:39:21)
Moderator
Pocz±tkowo to zdjêcie skojarzy³o mi siê z naro¿nikiem Nalewek i pl.Muranowskiego ale
tamta kamienica mia³a inne opaski okiene i wogóle zbyt du¿o by³o ró¿nic wiêc to jednak
nie to.
To chyba by³a jaka¶ lepsza okolica bo na chodniku widaæ ¶lady po drzewkachi a chodnik te¿
do¶æ szeroki. Idei placu te¿ nie mo¿na odrzuciæ.Chocia¿ w oknach po prawej stronie
kamienicy jest cieñ tak jakby co¶ przes³ania³o ¶wiat³o(budynek naro¿ny ?).
administrator
Nie specjalizujê siê w doniczkach, ale dotychczas widywa³em (kojarzê) jedynie okr±g³e (Leszno, Ch³odna...). Znajd¼my gdzie¶ kwadratowe i od razu bêdzie ³atwiej.
Moderator
Mogê tanio odst±piæ experta w dziedzinie doniczek, który specjalizuje siê w ich zrzucaniu razem z kwiatkiem z parapetu.
Moderator Kombinator
Ja siê zastanawiam, czy nie jest to róg Pañskiej (sk±d robione jest zdjêcie) i Wielkiej - a konkretnie fasada domu nr 26.
Niestety, nie ma nic dobrego z tej okolicy do porównania. Z daleka ten dom wygl±da³ tak:
Zdjêcie z oddali, ma³o ostre, pozwala jedynie oceniæ zarys fasady, uk³ad balkonów i loggii - przypomina to "nasz" budynek, ale pewno¶ci nie daje. A je¶li chodzi o donice na drzewa to spójrzcie, jak to wygl±da³o na Pañskiej:
Posiadaczom du¿ych wersji zdjêæ z Ostatniego Spojrzenia polecam zdjêcie pe³nowymiarowe. Czy tamtejsze donice nie s± kwadratowe?
Moderator
Na 90% wygl±da ¿e to tam, potrzeba jeszcze czego¶ do porównania.