Forum Stowarzyszenia
administrator
Ale mnie zmylił... - chyba jeszcze stanowczo nie jestem zdrowy.
Moderator
Muszę iść do okulisty...
Moderator Kombinator
Nie mam pomysłu, Roox. Okolica zupełnie mi nieznana. Zazwyczaj zdjęcia robiono stronie żydowskiej miasta, która była - jak już wiemy z wykładu w DSH - bardziej egzotyczna dla Niemców. Czy jednak jest to część getta? Nie widzę żadnych oznaczeń na ubraniach ludzi, w tłumie widać sporo przechadzających się Niemców - słowem, gdyby nie druty nie miałbym wrażenia, że to jakiś odrębny teren. Ale może to nie żadne getto, a wydzielony teren (gdzie stoi fotograf) obejmuje sąsiedztwo jakiegoś strategicznego gmachu, urzędu?
miglanc
Daros napisał:
Jeszcze jedno pytanie. Czy ktos wie gdzie znajdowała sie ta brama?
Rysiek Mączewski zidentyfikował to na Strooromie jako Senatorską, naprzeciwko Pałacu Prymasowskiego.
I jeszcze taki obrazeczek, który pomógł w identyfikacji
administrator
Ucieszyłem się, męczyła mnie ta brama
Leciutki offtopik, ale nie mogę się powstrzymać. Po długiej przerwie, zajrzałem na GFH, żeby zapolować na nowości. Chcąc niechcąc, przeglądam wszystko i cóż widzę? Jeden z najbardziej znanych obrazków z getta - Waliców od Ceglanej z charakterystycznym parkanem - opisano jako Dzielną... Czasy mamy takie, że już nikomu nie wolno wierzyć
Moderator Kombinator
roox napisał:
Rysiek Mączewski zidentyfikował to na Strooromie jako Senatorską, naprzeciwko Pałacu Prymasowskiego.
Nie uwierzycie, ile razy błądziłem (wirtualnie) obok tego miejsca, szukając rozwiązania tej zagadki. Szczególnie przyciągał mnie ten projekt przebudowy, umieszczony na stronie Ryśka (zwróćcie uwagę na portal):
Ciekawe, dlaczego akurat znalazł się na GFH?
Moderator
Jka widać na powyzszym obrazku, wystarczy trochę czasu (czasami więcej a czasami mnie) a kazde zdjecie zstanie rozpoznane!
Moderator
Tak na początek Identyfikacja obrazku z galerii:
To ulica Przejazd nr9(kamienica Naimskiego), na dole zdjecia ul.Długa
Po lewej fragment kamienicy Weldta.
Ps To mniej więcej w tym miejscu gdzie dziś kino "Muranów
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (4.02.2009 14:32:09)
Moderator Kombinator
Leżało jako niezidentyfikowane? Chris ma rację, w Galerii dzieją się dziwne rzeczy .
Moderator
Jest tekie ładne zdjecie:
czy to może być Warszawa?
administrator
Opaska, latarnia, transformator... Może
Moderator
Może to budynek z którejś z pierzeji placu Muranowskiego ?
Moderator
Raczej nie pasuje.
Moderator
Dopiero teraz zauważyłem kawałek krawężnika za plecami postaci na pierwszym planie.
To wygląda jak skrzyzowanie. Jedna ulica dochodzi prostopadle do drugiej.Nie było zbyt
wiele takich skrzyżowań na terenie getta.Trzeba by "przeskanować" fotoplan i spróbować
coś dopasować.
Ps.Nie widzę też żadnych śladów torów czy trakcji więc krąg możliwych skrzyżowań
można bardziej zawęzić.
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (13.02.2009 14:16:30)
Moderator
Niestety nie widać cieni więc trudno ustalić kierunki, natomiast kamienica na wprost jest dość charakterystyczna (połączone balony z jakby wykuszem nad nimi). Ulica dosyć szeroka, a może plac?
Teoretycznie jest kilka miejsc które by pasowały, ale niestety nic do porównania.
Ostatnio edytowany przez Daros (13.02.2009 14:39:21)
Moderator
Początkowo to zdjęcie skojarzyło mi się z narożnikiem Nalewek i pl.Muranowskiego ale
tamta kamienica miała inne opaski okiene i wogóle zbyt dużo było różnic więc to jednak
nie to.
To chyba była jakaś lepsza okolica bo na chodniku widać ślady po drzewkachi a chodnik też
dość szeroki. Idei placu też nie można odrzucić.Chociaż w oknach po prawej stronie
kamienicy jest cień tak jakby coś przesłaniało światło(budynek narożny ?).
administrator
Nie specjalizuję się w doniczkach, ale dotychczas widywałem (kojarzę) jedynie okrągłe (Leszno, Chłodna...). Znajdźmy gdzieś kwadratowe i od razu będzie łatwiej.
Moderator
Mogę tanio odstąpić experta w dziedzinie doniczek, który specjalizuje się w ich zrzucaniu razem z kwiatkiem z parapetu.
Moderator Kombinator
Ja się zastanawiam, czy nie jest to róg Pańskiej (skąd robione jest zdjęcie) i Wielkiej - a konkretnie fasada domu nr 26.
Niestety, nie ma nic dobrego z tej okolicy do porównania. Z daleka ten dom wyglądał tak:
Zdjęcie z oddali, mało ostre, pozwala jedynie ocenić zarys fasady, układ balkonów i loggii - przypomina to "nasz" budynek, ale pewności nie daje. A jeśli chodzi o donice na drzewa to spójrzcie, jak to wyglądało na Pańskiej:
Posiadaczom dużych wersji zdjęć z Ostatniego Spojrzenia polecam zdjęcie pełnowymiarowe. Czy tamtejsze donice nie są kwadratowe?
Moderator
Na 90% wygląda że to tam, potrzeba jeszcze czegoś do porównania.