Forum Stowarzyszenia
administrator
Ten w±tek celowo nosi tytu³ kojarz±cy siê z innym, opowiadaj±cym o rozmaitych informacjach publikowanych na temat kolei radzymiñskiej (http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=359). Owszem, tu te¿ zamierzam chwaliæ, polecaæ - i, niestety, tak¿e o¶mieszaæ i piêtnowaæ brednie, jakie niektórzy tu i ówdzie z wielk± rado¶ci± ochoczo zamieszczaj±.
Jak nietrudno zgadn±æ - bo przecie¿ nie chcia³oby mi siê a¿ tyle pisaæ, ¿eby kogo¶ chwaliæ - zacznê od urz±dzenia sobie niesmacznych igrzysk.
http://www.izrael.badacz.org/zydzi_w_po … szawa.html
Strona w ³adnej domenie, o eleganckiej szacie graficznej - ju¿ na pierwszy rzut oka wzbudza zaufanie. A przeczytaæ tam mo¿emy rewelacje, które wywracaj± do góry nogami (oraz na lew± stronê) znaczn± czê¶æ dotychczasowej wiedzy o temacie.
Getto w Warszawie zosta³o utworzone przez Niemców w dniu 2 pa¼dziernika 1940 roku.
Czyli, wystarczy³o podpisaæ zarz±dzenie i ju¿ getto by³o utworzone. Czerniaków wprawdzie dowiedzia³ siê o tym po dziesiêciu dniach (a reszta ludno¶ci jeszcze troszkê pó¼niej), ale getto ju¿ by³o. Zaskoczyli ich, hitlerowcy przeklêci i perfidni. Tacy oni byli, oni byli tacy. Tacy byli.
Getto powsta³o na wydzielonym, otoczonym murem od reszty miasta terenie o powierzchni oko³o 2,6 km2. Granice Getta przebiega³y ulicami: Wielka (obecnie jej pocz±tkowy odcinek nazywa siê Poznañska), Bagno, plac Grzybowski, Rynkowa, Zimna, Elektoralna, plac Bankowy, T³omackie (obecnie odcinek Solidarno¶ci), Przejazd, Ogród Krasiñskich, Freta, Sapie¿yñska, Konwiktorska, Stawki, Okopowa, Towarowa, Srebrna i Z³ota.
Powierzchnia trochê nie ta, za to granice ca³kiem fantazyjne. Pe³ny odjazd.
Getto dzieli³o siê na dwie czê¶ci: Du¿e i Ma³e Getto (zlikwidowane w sierpniu 1941 roku), po³±czone drewnian± k³adk± przeprowadzon± nad ulica Ch³odn± wzd³u¿ ¯elaznej.
O, to jest dopiero ³adne. Ciekawe, ¿e ze spisu granicznych ulic jako¶ to nie wynika. A data likwidacji ma³ego getta... miodzio Z powy¿szego wynika te¿, ¿e k³adka powsta³a prawie pó³ roku po likwidacji ma³ego getta. Widaæ tak siê cie¶le zapamiêtali przy robocie, ¿e nie zauwa¿yli.
Getto zosta³o zamkniêto murami w dniu 15 listopada 1940 roku. Uwiêziono w nim oko³o 490 tysiêcy ¯ydów z Warszawy i okolicznych miasteczek. (...)
Za³ó¿my, ¿e nie bêdê siê czepiaæ tego piêtnastego (choæ z tego wynika, ¿e getto przez pó³tora miesi±ca sta³o nieogrodzone - trudno, w koñcu wojna) aczkolwiek, w tej konwencji (co innego utworzenie, co innego zamkniêcie) ja bym chyba napisa³ o szesnastym - osobi¶cie nie pamiêtam, ale w literaturze spotyka siê tê datê. Co do wspomnianych 490.000, jestem naprawdê pod wra¿eniem. Dlaczego 490? Je¶li ju¿ dok³adamy tych tysiêcy, 500 wygl±da chyba ³adniej. A, je¶li ma byæ du¿o, po mojemu powinno byæ przynajmniej 700 - to dopiero liczba.
Jed¼my dalej (oczywi¶cie, do Treblinki).
Jesieni± 1941 roku przeprowadzono pierwsz± du¿± akcjê deportacji ¯ydów z getta warszawskiego. Transporty kolejowe z ¯ydami kierowano do o¶rodka zag³ady w Treblince. W wyniku tej akcji deportacyjnej zlikwidowano tzw. Ma³e Getto.
Jak z lektury powy¿szego rozumiem, jesieni± 1941 ca³e ma³e getto zawieziono do Treblinki. Tam zapewne posadzono na trawie i poproszono o cierpliwe poczekanie na uroczyste otwarcie o¶rodka zag³ady w lipcu 1942.
(...) 22 lipca 1942 roku Niemcy rozpoczêli tak zwan± "Wielk± Akcjê", która trwa³a do po³owy wrze¶nia.
(...)
16 maja 1943 roku Niemcy na znak ostatecznego zniszczenia getta warszawskiego wysadzili w powietrze Wielk± Synagogê na T³omackiej. Wszystkich, którzy prze¿yli powstanie wywieziono do o¶rodka zag³ady w Treblince.
S³owa Grossaktion u¿ywa³ raczej Stroop, ale tu ju¿ siê czepiam. W tym fragmencie, zafrapowa³a mnie T³omacka, oraz fakt wywiezienia wszystkich do Treblinki (taki np. Leociak twierdzi, ¿e gdzie indziej, ale on siê pewnie s³abo zna).
Reszty nie mia³em si³y przegl±daæ. Wstêp, którego obszerne fragmenty powy¿ej wyszydzam, wystarczy³ mi w zupe³no¶ci. Delikatnie przestrzegam: nie uczcie siê historii warszawskiego getta od Izraela Badacza Orga
administrator
Nie wytrzyma³em, ¿eby jednak nie popatrzeæ ni¿ej. Tego fragmentu nie mam ju¿ si³y komentowaæ:
Pomnik Bohaterów Getta wybudowano w kwietniu 1948 roku, wed³ug projektu architekta L.M. Suzina. W tym w³a¶nie miejscu dosz³o do pierwszego starcia ¿ydowskich powstañców z oddzia³ami niemieckimi podczas powstania w getcie w 1943 roku. Mia³o to miejsce na placu pomiêdzy ulicami Anielewicza, Karmelick±, Lewartowskiego i Zamenhofa. Wspó³cze¶nie jest to pl. Bohaterów Getta.
Moderator
Mnie czytaj±c te "rewelacje" przypomnia³ siê taki wierszyk przedwojenny zaczynaj±cy
siê od s³ów:
"Kiedy Kara Mustafa wielki wódz Krzy¿aków....".
Moderator Kombinator
Krzysiek, czy to ³adnie tak znêcaæ siê nad osob±, która wie, ¿e w getcie zamkniêci byli ¯ydzi?
administrator
No... nie³adnie. Skoro ju¿ to wie, wie wszystko (bo rzeczywi¶cie, móg³by przecie¿ napisaæ, ¿e to by³o getto murzyñskie). To tylko taka moja brzydka przypad³o¶æ, dokopywanie ka¿demu, kto co¶ wie - bo a nu¿ mi zagrozi?
administrator
Nie a¿ tak fajne, ale ciekawe. Lubiê zagl±daæ do rozmaitych wiki... - tam zawsze co¶ ciekawego siê znajdzie. Warszawikia mnie nie zawiod³a. Na stronie o historii Muranowa (http://warszawa.wikia.com/wiki/Historia_Muranowa) mo¿na przeczytaæ:
Okres wojny przyniós³ tragediê zag³ady dzielnicy ¿ydowskiej - otoczonej przez Niemców murem, jako getto, systematycznie do ca³kowitego zamkniêcia w kwietniu 1941 roku.
Sk±d oni wziêli ten kwiecieñ 1941? By³a tam nawet ca³a strona o getcie, ale zrobili mi chamski numer i jaki¶ czas temu usunêli
administrator
Wiki rzondzi . W wikipedii te¿ interesuj±co. Kilka cytatów:
Getto warszawskie zosta³o utworzone przez okupacyjne w³adze hitlerowskie 12 pa¼dziernika 1940. W tym dniu szef dystryktu Fischer podpisa³ oficjalne zarz±dzenie o utworzeniu getta wraz z za³±cznikiem wymieniaj±cym ulice graniczne "dzielnicy ¿ydowskiej".
Getto powsta³o na wydzielonym, otoczonym murem od reszty miasta terenie o powierzchni ok. 2,6 km². Granice getta w pierwszym okresie przebiega³y ulicami: Wielka (obecnie miejsce po niej zajête jest przez Pa³ac Kultury i Nauki), Bagno, pl. Grzybowski, Rynkowa, Zimna, Elektoralna, pl. Bankowy, T³omackie (obecnie odcinek al. "Solidarno¶ci"), Przejazd, Ogród Krasiñskich, Freta, Sapie¿yñska, Konwiktorska, Stawki, Okopowa, Towarowa, Srebrna i Z³ota.
W styczniu 1941 roku zamkniêto w nim ok. 400 tys. ¯ydów.
Pierwsz± wielk± akcjê likwidacyjn± getta rozpoczêto 22 lipca 1942. Zamkniêto ma³e getto, wywo¿±c liczne transporty do obozów zag³ady, g³ównie Treblinki. Do koñca 1942 roku wywieziono ok. 300 000 mieszkañców getta. Na terenie getta 9 sierpnia wymordowano oko³o 3 tysiêcy ¯ydów.
Nie mam dzi¶ nawet si³y, ¿eby te ciekawostki wy¶miaæ.
(http://pl.wikipedia.org/wiki/Getto_warszawskie)
Moderator
Ba, gdybym usi³owa³ prostowaæ bzdety napisane w Wikipedii nie starczy³oby czasu do koñca ¿ycia. Wolê z wami posiedzieæ w "Wagoniku". Poza tym leniwy jestem zbytnio, ¿eby gdzie¶ siê jaraæ czyimi¶ potkniêciami. Cz³owiek na staro¶æ m±drzeje (czytaj: leniwieje). Leniwiec moim niedo¶cignionym wzorem. Obojêtne czy dwu, czy trójpalaczasty.
administrator
Z nieco innej beczki. To mnie zachwyci³o:
Plotki z ¿ycia gwiazd, te rzeczy...
administrator
Krótki przegl±d "stron o getcie" (³omatko ) pozwala stwierdziæ, ¿e wiêkszo¶æ "autorów" przepisuje ochoczo jeden tekst (z wikipedii? - dzi¶ ju¿ trudno stwierdziæ, kto od kogo), czasem wpisuj±c od siebie jak±¶ poprawn± datê a czasem dorzucaj±c doñ troszkê bredni wziêtych nie wiadomo sk±d. Tu na przyk³ad (http://www.zgapa.pl/zgapedia/Getto_warszawskie.html) znajdziemy co¶ takiego:
W styczniu 1941 roku zamkniêto w nim ok. 590 tys. ¯ydów.
Oczywi¶cie, natrafimy tam te¿ na taki fragment:
Czê¶ciow± likwidacjê getta rozpoczêto jesieni± 1941 roku, wywo¿±c liczne transporty do obozów zag³ady, g³ównie Treblinki
Tak przy okazji, wikipedia lokalizuje miejsce ¶mierci Gajcego w budynku Przejazd 1/3 - a inni ju¿ tê rewelacjê powtarzaj±. Te¿ nie¼le. Jak mówi Pismo i tak roznios³a siê ta pog³oska miêdzy ¯ydami i trwa a¿ do dnia dzisiejszego (Mt 20,15)
Moderator
chrisfox napisał:
Tak przy okazji, wikipedia lokalizuje miejsce ¶mierci Gajcego w budynku Przejazd 1/3 - a inni ju¿ tê rewelacjê powtarzaj±. Te¿ nie¼le. Jak mówi Pismo i tak roznios³a siê ta pog³oska miêdzy ¯ydami i trwa a¿ do dnia dzisiejszego (Mt 20,15)
Tak¿e o Pa³acu Raczyñskich tako rzecze Wikipedia:
"Po kapitulacji Starego Miasta (dok³adnie 1 wrze¶nia 1944 r.) Niemcy dostali siê do szpitala i rozstrzelali wiêkszo¶æ przebywaj±cych tam rannych (ok. 430 osób, o czym informuje tablica pamiêci narodowej na zewnêtrznej ¶cianie pa³acu)."
(podkre¶lenie moje)
Tak. Zaiste Dok³adnie to autor tylko przeczyta³, co jest na pami±tkowej tablicy.
administrator
Prawdopodobnie, autor po prostu, pisz±c "artyku³" pod¶piewywa³ sobie w przyp³ywie dobrego nastroju znany szlagier: Dnia pierwszego wrze¶nia, roku pamiêtnego... a nie znaj±c dok³adnie dalszych s³ów tekstu, uzna³, ¿e to z pewno¶ci± o tym wydarzeniu.
Wikipedy¶ci, fajne ch³opaki. U³añska fantazja, to przy ich fantazji taki maluteñki piku¶... A spróbuj im podrzuciæ link do porz±dnego ¼ród³a, to siê obra¿±, ¿e próbujesz siê do nich pod³±czyæ z jak±¶ komercj±. Znaj± swoj± warto¶æ, nie bêd± zmieniaæ pogl±dów - gdy¿ maj± s³uszne.
administrator
Zwykle praktykuje siê pokazywanie obrazków z £odzi, Lublina, czy jakich¶ ma³ych miasteczek i opatrywanie ich podpisem "getto warszawskie". Pierwszy raz trafi³em na sytuacjê odwrotn±.
Ten fotomonta¿ z Soln±, dla odmiany ilustruje artyku³ o getcie ³ódzkim: http://e-numizmatyka.pl/portal/strona-g … getta.html
administrator
Tu: http://www.dws-xip.pl/reich/zaglada/getto6.html te¿ s± fajne informacje. Ca³o¶æ nawet do¶æ obszerna i sporo prawdy trafia siê gdzie¶ miêdzy wierszami - ale kwiatki siê zdarzaj± fajne. Nie ma sensu wymieniaæ wszystkiego, po pobie¿nej lekturze utkwi³a mi w pamiêci gigantyczna gêsto¶æ zaludnienia (1100 osób/km kw.) i niejaki Maksymilian Lichtenbaum. Zacytujê jeszcze co¶ takiego:
W koñcu przyby³ do Warszawy sam Globocnik z oddzia³ami tzw. oskarów
Ciekawa jest informacja, ¿e Stroop zameldowa³ Himmlerowi o wysadzeniu Wielkiej Synagogi, dopiero 24 maja. Wcze¶niej zapomnia³, mia³ katar, czy tylko musia³ siê upewniæ, ¿e naprawdê j± wysadzono?
Moderator Kombinator
chrisfox napisał:
W koñcu przyby³ do Warszawy sam Globocnik z oddzia³ami tzw. oskarów
Poniewa¿ w tym czasie wszystkie Meserszmity zosta³y odkomenderowane do walk na Froncie Wschodnim, przyjaciele Hitlera - Japoñczycy, w ramach pomocy militarnej, przes³ali kontyngent my¶liwców Nakajima Ki-43 Hayabusa, znanych w kodzie Aliantów jako OSKAR w³a¶nie, wraz z pilotami i obs³ug± naziemn±. Oddzia³y te wziê³y udzia³ w patrolowaniu nieba nad walcz±cym gettem.
administrator
No, to ja Niemcom nie zazdroszczê. Czê¶ci do japoñczyków strasznie drogie a piloci wraz z obs³ug± te¿ zapewne nie jadali ersatz-eintopfów - daj takiemu trzy razy dziennie sushi, sake i nie wiadomo jakich wodorostów... Ruina.
Moderator Kombinator
No i masz, jak 2x2, szkopi wojnê przegrali...
administrator
Naprawdê nie szuka³em, samo siê nawinê³o. Jest w sieci strona o porz±dnym adresie polska.pl. Szukaj±c has³a getto warszawskie docieramy w takie miejsce: http://dziedzictwo.polska.pl/katalog/sk … ?body=desc A tam...
Getto w Warszawie utworzone zosta³o 26 XI 1940 r. na podstawie zarz±dzenia Ludwiga Fischera (...)
Czym jest dziesiêæ dni wobec wieczno¶ci?
W zwi±zku z wprowadzeniem przez Niemców (1 XII 1939 r.) obowi±zku noszenia przez ¯ydów specjalnych opasek z gwiazd± Dawida, na ulicach getta spotyka³o siê sprzedawców takich opasek.
O, to jest odkrywcze. Gdyby o tym nie napisano (odrêbny akapit w niezbyt d³ugim tek¶cie), straty dla stanu wiedzy czytaj±cych by³yby niepowetowane. Faktycznie, gdyby jeszcze nie da³o siê w getcie kupiæ opaski... Strach pomy¶leæ, do czego perfidni nazi¶ci mogli siê posun±æ.
Od marca 1942 r. Niemcy rozpoczêli likwidacjê getta warszawskiego, organizuj±c pierwsze transporty jego mieszkañców do obozów zag³ady (g³ównie w Treblince)
Tu zdania w¶ród badaczy (w poprzednich postach wspominam o kilku podobnych rewelacjach) s± podzielone. O ile pamiêtam, rekordzista uruchomi³ Treblinkê i rozpocz±³ deportacje ju¿ w lipcu (czy listopadzie) 1941. A sk±d siê wzi±³ akurat marzec? Mo¿e chodzi o pocz±tek wiosny - zima wasza, wiosna nasza...
administrator
Tym razem nie z sieci. Ksi±¿ka, ca³kiem ju¿ leciwa (drugie wydanie ukaza³o siê w roku 1954) - Bernard Mark, Powstanie w getcie warszawskim. Ok³adka prawie ca³a czerwona i w ¶rodku te¿ czerwono, jak to u Marka. Ró¿ne rewelacje, niektóre z nich nawet mi siê przydadz± - choæby dla zilustrowania, jakie to rzeczy wypisywano np. o taktyce Stroopa. Mniejsza, póki sobie opowiadamy dykteryjki, wszystko jest fajnie. Jednak nad zamieszczonym planem walk w getcie, nie mogê przej¶æ do porz±dku dziennego, gdy¿ zawiera na pierwszy rzut oka widoczne, ewidentne haniebne k³amstwo. Fragment muru przy Bonifraterskiej:
Kto to tam z zewn±trz atakowa³? Czy¿by dzielna GL? Zagl±dam w legendê:
Ano, tak, najwyra¼niej. Dla pewno¶ci, sfa³szowano jeszcze datê wydarzenia. Tak naprawdê, rzecz siê dzia³a przy ko¶ciele Jana Bo¿ego 19 kwietnia a mur atakowali prascy saperzy AK pod dowództwem kpt. Józefa Pszennego - "Chwackiego".
Nie mogê nie u¿yæ tego s³owa. Obrzydliwe.
U¿ytkownik
chrisfox napisał:
Tym razem nie z sieci. Ksi±¿ka, ca³kiem ju¿ leciwa (drugie wydanie ukaza³o siê w roku 1954) - Bernard Mark, Powstanie w getcie warszawskim. Ok³adka prawie ca³a czerwona i w ¶rodku te¿ czerwono, jak to u Marka. Ró¿ne rewelacje, niektóre z nich nawet mi siê przydadz± - choæby dla zilustrowania, jakie to rzeczy wypisywano np. o taktyce Stroopa. Mniejsza, póki sobie opowiadamy dykteryjki, wszystko jest fajnie. Jednak nad zamieszczonym planem walk w getcie, nie mogê przej¶æ do porz±dku dziennego, gdy¿ zawiera na pierwszy rzut oka widoczne, ewidentne haniebne k³amstwo. Fragment muru przy Bonifraterskiej:
http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kole … 701541.jpg
Kto to tam z zewn±trz atakowa³? Czy¿by dzielna GL? Zagl±dam w legendê:
http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kole … 701561.jpg
Ano, tak, najwyra¼niej. Dla pewno¶ci, sfa³szowano jeszcze datê wydarzenia. Tak naprawdê, rzecz siê dzia³a przy ko¶ciele Jana Bo¿ego 19 kwietnia a mur atakowali prascy saperzy AK pod dowództwem kpt. Józefa Pszennego - "Chwackiego".
Nie mogê nie u¿yæ tego s³owa. Obrzydliwe.
No tak...wyglada na to, ze ta czerwona farba oblala mu juz nie tylko ksiazke, ale zalala tez mozg. To prawda to jest obrzydliwe.