Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszaw±

Forum Stowarzyszenia

Ogłoszenie

Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka

#1 15.07.2009 15:34:02

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

nieoficjalna wycieczka: Wêgrów, Drohiczyn...

Je¶li komu¶ za ma³o spacerów...

Kilka dni temu powsta³ projekt, który w sobotê zamierzam zrealizowaæ. Jest to wycieczka - niestety, samochodowa - po zachodniej czê¶ci Podlasia (a mo¿e to jeszcze Mazowsze - choæ historycznie, stanowczo nie). Startujemy z Liwu, po drodze niezwykle ciekawy Wêgrów, linia Mo³otowa, Drohiczyn, grób Heleny Mniszkówny i wiele, wiele innych atrakcji. Wbrew pozorom, teren jest nadzwyczaj interesuj±cy - obfituje w ¶lady przesz³o¶ci od III wieku p. n. e. do lat piêædziesi±tych ubieg³ego wieku. Tu siê dzia³a historia pogan, katolików, ¯ydów, unitów, prawos³awnych, ewangelików; tu dzia³ali Radziwi³³owie z brzydko przez Henryka S. odmalowanym Bogus³awem; tu bywali Rakoczy, Napoleon (tego ³obuza nie lubiê, pies z nim ), Poniatowski, Suworow; tu dzia³a³ i zosta³ przez naszych wschodnich braci zamordowany ks. Brzóska a Aleksandra Pi³sudska po ¶mierci mê¿a dzier¿awi³a od pañstwa maj±tek; tu w imiê idea³ów ginêli ostatni partyzanci... Je¶li macie dostêp do samochodu i trochê wolnego czasu, serdecznie zapraszam i bardzo - naprawdê bardzo - polecam.

By³o fajnie, teraz musi byæ gorzej. Niestety, sam ju¿ wolnych miejsc w poje¼dzie nie posiadam. D³ugo¶æ trasy - przy za³o¿eniu wyjazdu z Warszawy - wynosi jakie¶ 340 km. Mimo wszystko, zamieszczam niniejsze zaproszenie z pewn± nadziej± - a nu¿ komu¶ siê uda? Przyznam, ¿e by³oby to fajne

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#2 15.07.2009 20:00:50

Daros

Moderator

Re: nieoficjalna wycieczka: Wêgrów, Drohiczyn...

Jakie¶ szczegó³y?

#3 15.07.2009 20:31:50

YasMan69

Użytkownik

5176868
Call me!
SkÄ…d: Warszawa

To ja mam propozycjê, mam w firmie kierowcê z busem na 7 osób. nie jest drogi wiêc  mo¿na zrobiæ zrzutê i po sprawie.
auto wygl±da tak:
http://yasman.pl/component/content/arti … sport.html
mowa o tym Vw transporterze T4
a i piwa siê mo¿na napiæ nie martwi±c siê ¿e siê prowadzi :-)
zak³adaj±c ¿e 340 km razy dwa  bo i wróciæ trzeba to wychodzi 680 razy 1.3 a to daje po 150 z³ brutto na osobê licz±c ¿e pojedzie 6 osób co wydaje mi ¿e ¿e jest przyzwoit± cen± jak za wynajêcie busa z kierowc±..
ale to tylko moja propozycja

Ostatnio edytowany przez YasMan69 (15.07.2009 20:42:41)

1)...nikt nie wymaga od drogowskazu aby pod±¿a³ w strone któr± wskazuje...
2)...b³ogos³awiony ten który nie maj±c nic do powiedzenia nie ubiera tego faktu w s³owa

#4 15.07.2009 20:34:19

chrisfox

administrator

status 1

Szczegó³y? Nie bardzo wiem, jakie Ciê akurat najbardziej interesuj±

Z grubsza: o ile nic siê nie zawali, nie wyje¿d¿am z Warszawy, ale bêdê uchwytny ju¿ w Liwie (pod zamkiem, ³atwiutko trafiæ - na pewno zreszt± wiesz). Co do godziny, w tej chwili jeszcze o tym nie my¶la³em. Przeja¿d¿ka, oczywi¶cie, ca³odzienna - po drodze jest tyle do obejrzenia, ¿e nie jestem wcale przekonany, czy wszystko siê zobaczyæ uda. Trasa - tak z grubsza - wygl±da nastêpuj±co: Liw-Wêgrów-Czerwonka-Soko³ów-Szkopy-Drohiczyn-Gródek-Jab³onna Lacka-Niewiadoma-Seroczyn-Sterdyñ-Kosów Lacki-Stara Wie¶-Paplin. To wariant optymistyczny - choæ teoretycznie co¶ bym jeszcze móg³ do³o¿yæ

Gdyby¶ by³ jutro na projekcji w MPW, móg³bym byæ mo¿e wypowiedzieæ siê sk³adniej i obszerniej.

#5 15.07.2009 20:51:01

chrisfox

administrator

status 1

YasMan69 napisał:

zak³adaj±c ¿e 340 km razy dwa  bo i wróciæ trzeba to wychodzi 680

Niee... Tyle nie wychodzi. Te 340, to mia³o byæ ju¿ tam i z powrotem. To w koñcu ca³kiem nieodleg³e okolice. Nawet, gdybym trochê nie doszacowa³ (o tyle mi trudno policzyæ, ¿e bêdê mia³ bli¿ej, bo nie wyruszam z Warszawy ani te¿ do niej nie wracam - mnie wysz³o 250), na pewno bêdzie znacznie poni¿ej 400 km. A pomys³ z busem (szkoda, ¿e nie dla mnie ) wydaje siê ca³kiem fajny.

#6 15.07.2009 21:05:45

Ilianne

Etatowy Sadysta (Moderator tak zwany)

3476628
Call me!

Chyba nie muszê podkre¶laæ, ¿e my siê ju¿ doczekaæ nie mo¿emy

#7 15.07.2009 21:16:15

chrisfox

administrator

status 1

Mnie ju¿ nawet nie wypada po raz kolejny tej wycieczki reklamowaæ, ale co tam, napiszê Zbieraj±c na sobotê materia³y o tych terenach, po prostu nie mog³em wyj¶æ z podziwu, ¿e mimo burzliwej historii, tyle tam - na stosunkowo niewielkim obszarze - mo¿na zobaczyæ. A wydawa³o mi siê, ¿e trochê okolice Soko³owa znam... Na dobr± sprawê, gdyby siê uczciwie przy³o¿yæ, dwa dni mog³yby nie wystarczyæ.

#8 15.07.2009 21:22:07

YasMan69

Użytkownik

5176868
Call me!

chrisfox napisał:

YasMan69 napisał:

zak³adaj±c ¿e 340 km razy dwa  bo i wróciæ trzeba to wychodzi 680

Niee... Tyle nie wychodzi. Te 340, to mia³o byæ ju¿ tam i z powrotem. To w koñcu ca³kiem nieodleg³e okolice. Nawet, gdybym trochê nie doszacowa³ (o tyle mi trudno policzyæ, ¿e bêdê mia³ bli¿ej, bo nie wyruszam z Warszawy ani te¿ do niej nie wracam - mnie wysz³o 250), na pewno bêdzie znacznie poni¿ej 400 km. A pomys³ z busem (szkoda, ¿e nie dla mnie ) wydaje siê ca³kiem fajny.

a to sorry
¼le zrozumia³em
tak czy inaczej liczba kilometrów razy 1.3 i podzieliæ przez liczbê pasa¿erów..

1)...nikt nie wymaga od drogowskazu aby pod±¿a³ w strone któr± wskazuje...
2)...b³ogos³awiony ten który nie maj±c nic do powiedzenia nie ubiera tego faktu w s³owa

#9 15.07.2009 21:23:37

chrisfox

administrator

status 1

¯a³ujê, ¿e nie mogê skorzystaæ - ale polecam, polecam...

#10 15.07.2009 21:35:04

Daros

Moderator

chrisfox napisał:

Szczegó³y? Nie bardzo wiem, jakie Ciê akurat najbardziej interesuj±

Z grubsza: o ile nic siê nie zawali, nie wyje¿d¿am z Warszawy, ale bêdê uchwytny ju¿ w Liwie (pod zamkiem, ³atwiutko trafiæ - na pewno zreszt± wiesz). Co do godziny, w tej chwili jeszcze o tym nie my¶la³em. Przeja¿d¿ka, oczywi¶cie, ca³odzienna - po drodze jest tyle do obejrzenia, ¿e nie jestem wcale przekonany, czy wszystko siê zobaczyæ uda. Trasa - tak z grubsza - wygl±da nastêpuj±co: Liw-Wêgrów-Czerwonka-Soko³ów-Szkopy-Drohiczyn-Gródek-Jab³onna Lacka-Niewiadoma-Seroczyn-Sterdyñ-Kosów Lacki-Stara Wie¶-Paplin. To wariant optymistyczny - choæ teoretycznie co¶ bym jeszcze móg³ do³o¿yæ

Gdyby¶ by³ jutro na projekcji w MPW, móg³bym byæ mo¿e wypowiedzieæ siê sk³adniej i obszerniej.

Niestety nie bêdê - pracujê do 19:30 (bardzo cierpiê z tego powodu )
Rozumiem, ¿e to najbli¿sza sobota, jak ju¿ bêdziesz wiedzia³ to podaj godzinê o której nale¿y siê wstawiæ pod zamkiem.

#11 15.07.2009 21:46:27

chrisfox

administrator

status 1

Owszem, sobota najbli¿sza. Co do godziny, powinna byæ znana... Nie wiem, ale postaram siê, ¿eby nast±pi³o to jak najszybciej

#12 15.07.2009 23:34:32

gajos

Użytkownik

5520043

To¿ to moje okolice, ale niestety nie zd±¿ê siê przestawiæ na takê eskapadê. Znaj±c ¿ycie zrobiê podobnie jak z spacerkiem po Targówku. O £ochów nie zachaczycie? £adny pa³ac ostatnio tam odrestaurowano... http://www.palaclochow.pl/

A gdyby kupiæ taki w±ski pas ziemii wzd³u¿ trasy do Radzymina?

#13 16.07.2009 05:56:13

chrisfox

administrator

status 1

Owszem, ³ochowski pa³ac niedawno uda³o nam siê zauwa¿yæ przy okazji obje¿d¿ania Wiecznego Korka na rondzie (oj, marnie ono jest rozwi±zane, tragicznie brakuje mo¿liwo¶ci skrêtu z kierunku Wêgrowa w prawo, przy zamkniêtym przeje¼dzie - dwa tiry i ju¿ koniec ¶wiata). Pere³ka, naprawdê. Tym razem raczej tam nie dotrzemy, stanowczo braknie czasu

Szkoda, ¿e Ciê nie bêdzie, po cichutku nawet na to trochê liczy³em.

Mam jeszcze informacjê dla Darka (a mo¿e i nie tylko?). Sprawa godziny rozwi±za³a siê sama - muzeum w Liwie (my akurat byli¶my niedawno, ale dzieciaki te¿ trzeba wpu¶ciæ do ¶rodka) otwieraj± o dziesi±tej. Ze wzglêdu na bogaty program wola³bym tak z godzinkê wcze¶niej, ale có¿... Tak wiêc, proponujê: parking pod zamkiem, sobota, godzina 10.00.

#14 16.07.2009 06:46:24

Daros

Moderator

Dziêki za info.  Dzisiaj bêdê wiedzia³ czy pojadê, je¶li tak to dysponujê 2 miejscami w samochodzie.

#15 16.07.2009 10:53:44

ines

Użytkownik

7543924

Drohiczyn? Stamt±d pochodzi moja Mama

#16 16.07.2009 13:29:19

emka 1471

U¿ytkownik

Kosów Lacki - moi dziadkowie - tak, tak Ci od Folwarcznej pochodz± stamt±d. Pod Kosowem s± jeszcze szcz±tki ich posiad³o¶ci. Nie mam w takim razie wyboru - musze jechaæ
Szczerze mówi±c ma³o wiem je¿eli chodzi o historiê dotycz±ce tych okolic wiêc z wielk± chêci± wybiorê siê razem z Wami. Niestety nie dysponujê transportem - je¿eli znajdzie siê dla mnie miejsce w samochodzie by³abym szczê¶liwa

#17 16.07.2009 14:03:31

chrisfox

administrator

status 1

Có¿, ja niestety nie pomogê - czekamy na Darka, a nu¿ siê uda...

#18 16.07.2009 21:25:33

emka 1471

U¿ytkownik

Po cichutku liczymy równie¿ na Yasmana Tylko ma³ym problemem jest to czy uda siê uzbieraæ sze¶cioosobow± ekipê do busa?

#19 17.07.2009 05:55:37

Daros

Moderator

Jadê. Dysponujê 2 miejscami w samochodzie, przyjmujê zamówienia
(co prawda miejsca bêd± obok marudnego ma³olata).

#20 17.07.2009 06:15:07

chrisfox

administrator

status 1

Poniewa¿ mnie o to proszono (lub te¿ wydaje mi siê, ¿e mnie proszono ), chcia³bym od razu zarezerwowaæ miejsce dla Moniki. Bardzo jej zale¿a³o, mam nadziejê, ¿e siê ucieszy.

Czasy takie, ¿e na fb te¿ trzeba trochê istnieæ - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jeste¶my ju¿ od dobrych dziesiêciu lat :)                                

adres IP

Stopka forum

RSS