Forum Stowarzyszenia
administrator
Mogą. Całkiem mi się ten pomysł podoba.
Moderator Kombinator
Tak, tak, to chyba właściwa lokalizacja. Brawo. Zwracam uwagę na przyjemną twarzyczkę żołnierza z pierwszego zdjęcia. Podobne buźki "grały" w Pianiście Polańskiego w scenie na rogu Żelaznej i Chłodnej.
Moderator
zaruk napisał:
Tak, tak, to chyba właściwa lokalizacja. Brawo. Zwracam uwagę na przyjemną twarzyczkę żołnierza z pierwszego zdjęcia. Podobne buźki "grały" w Pianiście Polańskiego w scenie na rogu Żelaznej i Chłodnej.
Nie ma się czemu się dziwić. Przyjemni chłopcy z Wehrmachtu mieli chwilkę zasłużonego odpoczynku i przeznaczyli ja na zdrową zabawę.
Moderator Kombinator
Tak, zdrowy, meklemburski humor.
Mówiąc jednak poważnie, każdy kraj ma gdzieś w zanadrzu taki rodzaj ludyczności. Nie sądzę, aby były wyjątki. Zależy to chyba od tego, kto jeździ na wycieczki zagraniczne...
A wracając do identyfikowanego zdjęcia. jak najbardziej przychylam się do hipotezy, że budynek ze zdjęć Darosa jest tym samym, co ten widziany na zdjęciu robionym z górnych pięter domu przy Waliców. Chyba jednak próbowałbym go umieścić w nieco innym miejscu. Przypuszczalną lokalizację przedstawiam poniżej:
Na zdjęciu robionym z Waliców wydaje się, że budynek ten nie stoi przy południowej pierzei Grzybowskiej (jak sugeruje Daros). Co więcej, na zdjęciach z Ostatniego Spojrzenia widać, że budynek stojący przy Grzybowskiej 42 (w kształcie litery U albo C) jest od północy poprzedzony innym, wysokim budynkiem, który musiałby być widoczny na zdjęciu z domu przy Waliców, a nie jest. Otóż wydaje mi się, że ów poprzedzający budynek to właśnie "nasz" budynek, a ten przy Grzybowskiej 42 jest widoczny za nim.
Moderator
Dokladnie myslałem o tym budynku który wskazujesz.
Moderator Kombinator
Mam nadzieję, że nie było (przynajmniej w tym ujęciu).
Gęsia przed skrzyżowaniem z Nalewkami. Po lewej dom nr 2, na drugim planie - z charakterystycznym przesunięciem osi ulicy na południe - zarys domu przy Franciszkańskiej 34.
Dla porównania: widok z Nalewek na dom przy Franciszkańskiej 34 - poza podobnym kształtem zgadzają się dziury na wysokości poddasza w szczytowej ścianie. No i reszta - jak choćby lane słupy trakcyjne przy Nalewkach.
administrator
Wspomnianych otworów (owszem, wiem, gdzie ich szukać) jakoś na górnym zdjęciu nie widzę. Gęsia 2 wydaje się być w porządku. Wygląda, że to tam.
miglanc
chrisfox napisał:
Wspomnianych otworów (owszem, wiem, gdzie ich szukać) jakoś na górnym zdjęciu nie widzę.
Chris, nie żartuj... Są widoczne po obu stronach słupa.
Moderator Kombinator
Ło tu, ło.
administrator
Teraz lepiej. Nie chciało mi się szukać tego obrazka na dysku, gapiłem się na forum - i nie widziałem. Będziecie starsi, to zrozumiecie
miglanc
Jeszcze takie ujęcia z tegoż archiwum:
Próżna zamknięta murem przy Marszałkowskiej
i drugie, co prawda znane, ale co tam - Franciszkańska zamknięta murem przy Freta
Moderator Kombinator
Ładne. Szkoda, że takie małe dają te fotki. Ja takie mniejsze nieco powiększam i - często - poprawiam im kontrast.
Ta poniżej została właśnie nieco powiększona (nie za dużo, aby nie pogorszyć ostrości).
Chłodna 48. Magazyn obuwia Jana Wysokińskiego.
administrator
roox napisał:
drugie, co prawda znane, ale co tam
Tu dochodzę do ciekawego spostrzeżenia. "Znane" niekoniecznie musi być znane wszystkim - ja akurat określiłbym tym terminem obrazek z Marszałkowskiej, nie ten drugi
Moderator
Jak juz jestesmy przy tych okolicach to 2 strona tego zdjecia
to
oraz pobliska Koźla
Ostatnio edytowany przez Daros (28.10.2008 22:06:15)
Moderator
Podwórko na terenie Judenratu Grzybowska 26/28
(a własciwie miedzy Gminą Żydowską a Szkołą Rzemieślniczą).
Ostatnio edytowany przez Daros (28.10.2008 21:37:07)
Moderator
Gesia 43 Towarzystwo Opieki Zdrowia (TOZ)
Moderator
Pewnie znowu wywarzam otwarte drzwi. Mam wrazenie, że tego zdjęcia nie widziałem (a jak nie to znowy bedę szykanowany za dublowanie zdjęć).
Nalewki róg Gesiej ( ja wiem, że Wy juz to dawno wiecie, ale jak sam coś odkryję to sie ciesze jak dziecko :-) )
Ostatnio edytowany przez Daros (28.10.2008 22:00:41)
administrator
Niech tam, ciesz się
Kiedyś sobie to zdjątko tak właśnie zlokalizowałem. Czy jest na forum, nie mam w tej chwili pojęcia a sprawdzać o tej porze na pewno nie będę.
Moderator
Widok od Franciszkańskiej
Moderator Kombinator
Ciesz się .
Tylko baw się grzecznie i nie zgub czapeczki.