Forum Stowarzyszenia
Moderator
Uzupełnienie II. Budynek w tle za ciężarówką na zdj. nr 1 i 8(Grzybowska 24) istnial jeszcze do ok 1974 roku:
.
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (17.04.2009 08:15:25)
Moderator Kombinator
Proponuję zerknąć - było.
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic. … 7024#p7024
Użytkownik
zaruk napisał:
Proponuję zerknąć - było.
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic. … 7024#p7024
Dziekuje za pomoc i przepraszam ze nie znalazlem poprzedniej dyskusji (a szukalem).
Nestepne zdjecie:
Zdaje mi sie ze to okolica ulicy Żelaznej rog Chłodnej ale nie jestem pewien. Nie rozpoznalem budynkow.
miglanc
Użytkownik
Dziekuje.
A to zdjecie:
Użytkownik
A moze to zdjęcie ktos mi pomoże rozpoznać:
Może to ul. Orla i Żydzi złapani po aryjskiej stronie przywiezieni tu do rozstrzelania? Ale nie jestem pewna.
Na wczorajszym spacerze była mowa o tym, że w bramach przy Orlej rozstrzeliwano Żydów złapanych po aryjskiej stronie.
Użytkownik
Cześć !
Na pewno brama jest granicą Getta bo na "lewej jest ostrzeenie o durze plamistym... a numer domu to na moje oko "1" trzeba by sprawdzić czy na Orlej 1 był szklarz? moe w ksią. tel.
pozdrufko...
administrator
Niestety
Tabliczka informuje o kwarantannie - zamknięciu budynku w związku ze stwierdzeniem przypadków tyfusu, zgodnie z kretyńskimi zarządzeniami naczelnego lekarza Warszawy dr. Schrempfa (to był akurat kawał łobuza, za to jego następca, dr Kramer - po wystosowanym przez siebie memoriale do władz w sprawie tragicznego losu dzieci z Zamojszczyzny - przejechał się na front wschodni). Co zaś się tyczy rozstrzeliwanych w bramach na Orlej, byli przywożeni na egzekucję małym samochodem, po 1-2 osoby.
administrator
O tym już nawet taktownie nie wspominałem - a swoją drogą, bardzo mnie cieszy, że zapamiętałaś. Warto było ględzić.
Użytkownik
Użytkownik
przepraszam jeśli złe miejsce,ale trochę się gubię co gdzie
Użytkownik
...wklejać
Moderator
Było.
Użytkownik
Chciałbym dodac ze tego samego dnia kiedy zostało zrobione zdjęcie z brama, ten fotograf był miedzy innymi na placu Żelaznej Bramy oraz na targu pokazanym na poprzednim zdjęciu.
Ostatnio edytowany przez JarekT (20.04.2009 03:26:45)
administrator
Wybaczcie offtopik, ale akurat mi się przypomniało. Rzeczywiście, ostatnio coraz częstsze są przypadki, że użytkownicy o niezbyt długim forumowym stażu, mają sporo wątpliwości, co gdzie umieścić. Chwilka spokojnej refleksji wystarczy w zupełności, żeby zrozumieć, że forum nie jest już takie, jak dwa lata temu, kiedy zawartość była o wiele skromniejsza, ludzi mniej i znacznie łatwiej można się było w tym wszystkim połapać. Teraz jest, jak jest (zresztą nieźle ) - materiałów i użytkowników przybywa i okazuje się, że tradycyjna struktura (zresztą, nie twierdzę wcale, że doskonała - przeciwnie, ale to temat innej bajki) może wywoływać wątpliwości. Krótko mówiąc, sytuacja dojrzała chyba, abym kiedyś usiadł spokojnie i spróbował napisać w miarę przejrzysty poradnik - co, gdzie i jak. Jakoś nie lubię tradycyjnej w takich przypadkach nazwy FAQ, ale chyba się tego skrótu nie da uniknąć - jest przynajmniej zrozumiały.
Dla pewności - bo to rzecz, po mojemu, istotna - wkleję powyższy tekst także w miejscu, w którym znaleźć się powinien: w "uwagach i wnioskach". Dziękuję za uwagę, już przestaję mieszać w tym wątku
Moderator Kombinator
Chciałbym wrócić do zdjęcia z postu 26, przedstawiającego Żydów zgromadzonych za bramą budynku i pilnowanych przez Służbę Porządkową:
Otóż rzucił mi się w oko szczegół, zaznaczony na poniższym powiększeniu strzałką:
To okienko przywodzi mi na myśl okienka znajdujące się niegdyś w wewnętrznym budynku bazaru Janasza (tym podkowiastym). Nie będę zamieszczał porównań, zdjęć stamtąd jest kilka, każdy może sam sprawdzić. Pewności nie mam, ale kształt i odległość od dachu są bardzo podobne. Całe zdjęcie przedstawia fragment (dokładnie dwie części) bramy - piszę fragment, bo oglądając kształt bramy za kratą wnoszę, że brama była trzyczęściowa - wjazd główny i dwie boczne furty dla pieszych. W budynku bazaru stojącym przy Rynkowej 11 była taka brama:
No i, na koniec, drobny szczegół:
Czy numer tu widoczny to nie jest 11, a nie 1? Sami oceńcie...
Moderator
To na 98% procent numer "11"!. Po prawej stronie na skrzynce na pewno dwie białe jedynki a po lewej trochę gorzej, ale chyba też. Myślę, że masz rację i to jest brama do budynku Rynkowa 11.
Ps.Mnie też ten fragment zabudowy widoczny przez bramę skojarzył się z jakimś bazarem,
ale początkowo nie mogłem skojarzyć z jakim.
Moderator Kombinator
Cieszę się.