Forum Stowarzyszenia
Moderator
Uzupe³nienie II. Budynek w tle za ciê¿arówk± na zdj. nr 1 i 8(Grzybowska 24) istnial jeszcze do ok 1974 roku:
.
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (17.04.2009 08:15:25)
Moderator Kombinator
Proponujê zerkn±æ - by³o.
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic. … 7024#p7024
Użytkownik
zaruk napisał:
Proponujê zerkn±æ - by³o.
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic. … 7024#p7024
Dziekuje za pomoc i przepraszam ze nie znalazlem poprzedniej dyskusji (a szukalem).
Nestepne zdjecie:
Zdaje mi sie ze to okolica ulicy ¯elaznej rog Ch³odnej ale nie jestem pewien. Nie rozpoznalem budynkow.
miglanc
Użytkownik
Dziekuje.
A to zdjecie:
Użytkownik
A moze to zdjêcie ktos mi pomo¿e rozpoznaæ:
Mo¿e to ul. Orla i ¯ydzi z³apani po aryjskiej stronie przywiezieni tu do rozstrzelania? Ale nie jestem pewna.
Na wczorajszym spacerze by³a mowa o tym, ¿e w bramach przy Orlej rozstrzeliwano ¯ydów z³apanych po aryjskiej stronie.
U¿ytkownik
Cze¶æ !
Na pewno brama jest granic± Getta bo na "lewej jest ostrzeenie o durze plamistym... a numer domu to na moje oko "1" trzeba by sprawdziæ czy na Orlej 1 by³ szklarz? moe w ksi±. tel.
pozdrufko...
administrator
Niestety
Tabliczka informuje o kwarantannie - zamkniêciu budynku w zwi±zku ze stwierdzeniem przypadków tyfusu, zgodnie z kretyñskimi zarz±dzeniami naczelnego lekarza Warszawy dr. Schrempfa (to by³ akurat kawa³ ³obuza, za to jego nastêpca, dr Kramer - po wystosowanym przez siebie memoriale do w³adz w sprawie tragicznego losu dzieci z Zamojszczyzny - przejecha³ siê na front wschodni). Co za¶ siê tyczy rozstrzeliwanych w bramach na Orlej, byli przywo¿eni na egzekucjê ma³ym samochodem, po 1-2 osoby.
administrator
O tym ju¿ nawet taktownie nie wspomina³em - a swoj± drog±, bardzo mnie cieszy, ¿e zapamiêta³a¶. Warto by³o glêdziæ.
Użytkownik
a to? by³o? http://www.jewish.org.pl/index.php?opti … &Itemid=66
Użytkownik
przepraszam je¶li z³e miejsce,ale trochê siê gubiê co gdzie
Użytkownik
...wklejaæ
Moderator
By³o.
Użytkownik
Chcia³bym dodac ze tego samego dnia kiedy zosta³o zrobione zdjêcie z brama, ten fotograf by³ miedzy innymi na placu ¯elaznej Bramy oraz na targu pokazanym na poprzednim zdjêciu.
Ostatnio edytowany przez JarekT (20.04.2009 03:26:45)
administrator
Wybaczcie offtopik, ale akurat mi siê przypomnia³o. Rzeczywi¶cie, ostatnio coraz czêstsze s± przypadki, ¿e u¿ytkownicy o niezbyt d³ugim forumowym sta¿u, maj± sporo w±tpliwo¶ci, co gdzie umie¶ciæ. Chwilka spokojnej refleksji wystarczy w zupe³no¶ci, ¿eby zrozumieæ, ¿e forum nie jest ju¿ takie, jak dwa lata temu, kiedy zawarto¶æ by³a o wiele skromniejsza, ludzi mniej i znacznie ³atwiej mo¿na siê by³o w tym wszystkim po³apaæ. Teraz jest, jak jest (zreszt± nie¼le ) - materia³ów i u¿ytkowników przybywa i okazuje siê, ¿e tradycyjna struktura (zreszt±, nie twierdzê wcale, ¿e doskona³a - przeciwnie, ale to temat innej bajki) mo¿e wywo³ywaæ w±tpliwo¶ci. Krótko mówi±c, sytuacja dojrza³a chyba, abym kiedy¶ usiad³ spokojnie i spróbowa³ napisaæ w miarê przejrzysty poradnik - co, gdzie i jak. Jako¶ nie lubiê tradycyjnej w takich przypadkach nazwy FAQ, ale chyba siê tego skrótu nie da unikn±æ - jest przynajmniej zrozumia³y.
Dla pewno¶ci - bo to rzecz, po mojemu, istotna - wklejê powy¿szy tekst tak¿e w miejscu, w którym znale¼æ siê powinien: w "uwagach i wnioskach". Dziêkujê za uwagê, ju¿ przestajê mieszaæ w tym w±tku
Moderator Kombinator
Chcia³bym wróciæ do zdjêcia z postu 26, przedstawiaj±cego ¯ydów zgromadzonych za bram± budynku i pilnowanych przez S³u¿bê Porz±dkow±:
Otó¿ rzuci³ mi siê w oko szczegó³, zaznaczony na poni¿szym powiêkszeniu strza³k±:
To okienko przywodzi mi na my¶l okienka znajduj±ce siê niegdy¶ w wewnêtrznym budynku bazaru Janasza (tym podkowiastym). Nie bêdê zamieszcza³ porównañ, zdjêæ stamt±d jest kilka, ka¿dy mo¿e sam sprawdziæ. Pewno¶ci nie mam, ale kszta³t i odleg³o¶æ od dachu s± bardzo podobne. Ca³e zdjêcie przedstawia fragment (dok³adnie dwie czê¶ci) bramy - piszê fragment, bo ogl±daj±c kszta³t bramy za krat± wnoszê, ¿e brama by³a trzyczê¶ciowa - wjazd g³ówny i dwie boczne furty dla pieszych. W budynku bazaru stoj±cym przy Rynkowej 11 by³a taka brama:
No i, na koniec, drobny szczegó³:
Czy numer tu widoczny to nie jest 11, a nie 1? Sami oceñcie...
Moderator
To na 98% procent numer "11"!. Po prawej stronie na skrzynce na pewno dwie bia³e jedynki a po lewej trochê gorzej, ale chyba te¿. My¶lê, ¿e masz racjê i to jest brama do budynku Rynkowa 11.
Ps.Mnie te¿ ten fragment zabudowy widoczny przez bramê skojarzy³ siê z jakim¶ bazarem,
ale pocz±tkowo nie mog³em skojarzyæ z jakim.
Moderator Kombinator
Cieszê siê.