Forum Stowarzyszenia
administrator
Znów kto¶ zrobi³ co¶ za mnie. Dziêkujê raz jeszcze
Moderator
chrisfox napisał:
Proza p. Pokropiñskiego jest trudna, mam z ni± spore k³opoty
Nie tylko Ty...... Pocieszaj±ce jest to, ¿e nie pisze poezji.
U¿ytkownik
A tak przy okazji w³a¶nie dowiedzia³am siê, ¿e tramwaje mia³y pêtle na Goc³awiu przy ulicy Wiatracznej. To wygl±da jak trzy w jednym Fragment pochodzi z podlinkowanej kiedy¶ stronki a brzmi tak:
Sk³ady, aby zawróciæ, jecha³y do pêtli na Goc³awiu (przy ul. Wiatracznej). Nie by³a to pêtla okr±g³a, lecz trójk±tna – sk³ad doje¿d¿a³, cofa³ siê i wje¿d¿a³ na tor prowadz±cy w przeciwnym kierunku
Ostatnio edytowany przez emka 1471 (10.06.2010 20:14:49)
Moderator
Widzê, ¿e Mechanik Jarz±bek rozwi±za³ karczewsk± ³amig³ówkê. ¯eby nie by³o, ¿e nic nie zrobi³em w temacie to wklejê parê rozk³adów jazdy.
rok 1909
To jest rozk³ad nieoficjalny, w zwi±zku z tym nie wszystkie przystanki mog³y byæ uwidocznione.
1914 Krzysiek zapodawa³.
Miêdzy Mostem a a Kamionkiem powstaj± przystanki: Stra¿ Ogniowa i Stare Rogatki.
1922
i przeciwny kierunek celem lepszego obliczenia kilometra¿u.
W porównaniu do rozk³adu z 1914 r. wylatuje przystanek Grochów I, pojawia siê Wawer S±d. Na dalszym odcinku pojawiaj± siê Miedzeszyn i Michalin.
1924
Przystanki Stra¿ Ogniowa i Wawer S±d wylatuj± z rozk³adu jazdy.
1926
Wylatuje Kamionek, ale siê jeszcze chyba pojawi. Stare Rogatki zmieniaj± nazwê na Park Skaryszewski. W sumie ten przystanek zmienia³ nazwê 5 razy.
1931
Przystanek Park Skaryszewski zmienia nazwê na Park Paderewskiego, Kaczy Dó³ staje siê Miêdzylesiem. Pojawi± siê tak¿e przystanek Jaros³aw, byæ mo¿e jest to jaka¶ pomy³ka. Tu niestety mam spor± dziurê rozk³adow±, bo linia karczewska nie wystêpuje w URJ z 1936 i 1939 r. Wystêpuje za to w Za³±czniku do Wykazu Stacji i Przystanków z 1938 r. Niestety egzemplarz, który wpad³ mi w rêce nie posiada³ tego Za³±cznika. Mo¿e Mechanik Jarz±bek bêdzie potrafi³ to wyja¶niæ (znaczy siê dlaczego linii karczewskiej nie ma w URJ, a nie dlaczego nie wpad³ mi w rêce Za³±cznik).
1942
Wylatuje przystanek Anin, Park Paderewskiego zmienia nazwê na Park Paderewski. Stacja Warszawa Most zmienia nazwê na cokolwiek inn±. Dla mnie niedonapisania, stacja Grochów II zmienia nazwê na Grochów. Pojawia siê przystanek Borków.
1944
Przystanek Park Paderewski zmienia nazwê na Ost Park.
1948
Pojawia siê ponownie przystanek Anin. Linia karczewska nie pojawia siê w URJ z 1946 oraz w pierwszym Wykazie Odleg³o¶ci Taryfowych z 1946 r. Jak poprzednio nie wiem dlaczego. Jest ju¿ w WOTcie z 1948 r.
1951
Zarz±d Warszawskich Kolei Dojazdowych zosta³ chyba upañstwowiony i linia zosta³a w³±czona do Dyrekcji Warszawskiej. Pojawia siê przystanek Warszawa Goc³aw w miejscu jak domniemujê przystanku Kamionek. O dziwo ma taki sam kilometra¿ jak przystanek Park Paderewskiego. Miêdzy tymi przystankami je¼dzi³o siê chyba gratis. Do stacji i przystanków maj±cych swe odpowiedniki normalnotorowe dodano koñcówkê W±sk. Miêdzylesie sta³o siê Miêdzylesiem ko³o Warszawy, a Borków sta³ siê Borkowem Warszawskim.
fragment WOT z 1951 r.
i znanego wszystkim WOT-u z 1959 r.
To tyle z mojej strony.
Pozdrawiam serdecznie i rozk³adowo.
ksiezyc_nad_gieesem ...
administrator
Tak to jest. S± na szczê¶cie ludzie, którzy zajrz± (na forum) i wyja¶ni±. Jako¶ tak siê sk³ada, ¿e dzi¶ wci±¿ w tym w±tku dziêkujê. No i dobrze - jest za co. Dziêki, Jarku
Moderator
ksiê¿yc_nad_gieesem napisał:
Widzê, ¿e Mechanik Jarz±bek rozwi±za³ karczewsk± ³amig³ówkê.
A dziêkujê. Ale jeszcze pozosta³o b. du¿o do rozwi±zania.
Pojawi± siê tak¿e przystanek Jaros³aw, byæ mo¿e jest to jaka¶ pomy³ka.
To nie jest pomy³ka.
Pojawia siê przystanek Warszawa Goc³aw w miejscu jak domniemujê przystanku Kamionek.
Dobrze domniemujesz. A przystanek siê nazywa Warszawa Goc³awska.
administrator
O tym ju¿ nie wspomnê
balcerek napisał:
roox napisał:
Przepraszam, ¿e sie wtr±cam, bom laik - czy przystanek Park Skaryszewski (Ostpark) to nie wcze¶niejszy przystanek Kamionek?
I czy po spaleniu we wrze¶niu '39 stacji Grochów II funkcjonowa³ tam nadal przystanek?Ostpark i Stare Rogatki by³y na 1,6 km. A Kamionek na 2,91 km (lub 2,51 s³abo widaæ na skanie)
Tutaj waln±³em g³upotê.
I ju¿ chyba wiem, gdzie by³ kamionek. Szczegó³y na spacerze.
administrator
O, takie podej¶cie bardzo mi siê podoba. Ja opowiem, kiedy siê dzia³o, Ty - gdzie. Rewelacja
Smutna refleksja natury ogólnej jest taka. Napisa³ kto¶ jakie¶ brednie? Jego sprawa. Ja siê powo³uje na autorytet, bredzê zgodnie z tym, co napisano i wszyscy szczê¶liwi. Jak ju¿ kto¶ jest na tyle nierozwa¿ny, ¿eby szukaæ jakiej¶ tam prawdy... ³omatko. To gorsze od najazdu ruskich. Nie szukaæ, nie pytaæ - mówiæ, jak napisano. W koñcu to nie dla przyjemno¶ci - za pieni±dze by³o, musi byæ dobre.
administrator
Znamy Takie... specyficzne trochê dzie³ko
(nikt siê tu nie obrazi, je¶li wspomnisz o czym¶, co ju¿ by³o - sami siê czasem nie mo¿emy do koñca po³apaæ)
Moderator
Z w±tku obok/poni¿ej.
chrisfox napisał:
Jakie ¶liczno¶ci... Dziêki, Jarku
Proszê bardzo. Rozk³adów jazdy mam ostatnio ca³e mnóstwo.
To jeszcze co¶ takiego wygrzeba³em.
W zasadzie to nic nowego do dyskuscji nie wnosi choæ wiorsta¿ (pikieta¿) jest jaki¶ dziwny bo po przecinku powinny byæ s±¿nie a tych w wior¶cie by³o 500., ale mo¿e siê komu¶ przyda.
¬ród³o:
Pozdrawiam serdecznie i ¼ród³owo.
ksiezyc_nad_gieesem ...
Użytkownik
Pozwolê sobie odgrzaæ ten w±tek!
Przeczyta³em to co napisali¶cie, ale trochê to wszystko skomplikowane mocno, a niektóre w±tki niedokoñczone (vide kolega Balcerek, pisz±cy ¿e wyja¶ni po³o¿enie przystanku Kamionek na spacerze... - potem temat ju¿ nie powróci³ zdaje siê, a moja ciekawo¶æ pozosta³a )
Mam taki pomys³ (poprawcie je¶li siê mylê) - b³±d wynika z uto¿samiania przystanku Kamionek i rogatek Grochowskich przy Zamoyskiego/Lubelskiej - a sk±d siê wzi±³?
Pewnie st±d, ¿e w ~1890 Kamionek przy³±czono do Warszawy i powsta³y NOWE rogatki Moskiewskie (a w³a¶ciwie pewnie jedna ROGATKA MOSKIEWSKA - zwracam uwagê na liczbê pojedyncz±! Stare rogatki, ale Rogatka moskiewska - ciekawe prawda?) Niestety na ¿adnym z wrzuconych przez Was rozk³adów nie ma tej nazwy - gdyby siê znalaz³ taki, gdzie s± i Stare Rogatki i Rogatka Moskiewska to by potwierdza³o moj± hipotezê. Ta nowa rogatka by³a zlokalizowana przy pomniku budowy Szosy Brzeskiej (róg Podskarbiñskiej, po pó³nocnej stronie Grochowskiej - widaæ to na ró¿nych planach np tu: http://www.trasbus.com/planywarszawy/1908/272.jpg, czy tu: http://www.trasbus.com/planywarszawy/1913/1913-06.jpg), pe³ni³a swoj± funkcjê a¿ do 1916 i przy³±czenia Grochowa - o tym siê chyba nie zawsze pamiêta!
Zdaje siê, ¿e now± rogatkê moskiewsk± widaæ tu:
http://fotopolska.eu/171926,foto.html - za go¶ciem z szerokim u¶miechem, ciemnym szaliczkiem i z 3k± na ramieniu.
Podsumowuj±c, uwa¿am ¿e:
Rogatki Grochowskie/Moskiewskie=Lubelska/Zamoyskiego=Stare Rogatki=Park Skaryszewski a Rogatka Moskiewska=Podskarbiñska/Grochowska=Kamionek
Jestem ciekaw Waszych opinii w tym temacie!