Forum Stowarzyszenia
Moderator
Jak sie wie gdzie szukaæ to siê znajdzie. Na orto z 45 widaæ t± bramê!
Moderator Kombinator
Widaæ j± na zdjêciu z ewakuacji szopu, przedstawiaj±cego ulicê Prost± przy budynku Szko³y Kupieckiej:
administrator
A ja siê na ten obrazek tyle razy gapi³em i jako¶ jej nie widzia³em Co niewidomemu po oczach...
Moderator Kombinator
Jeszcze jedna próba identyfikacji zdjêcia z okresu Likwidacji. Ale zacznê od czasów nieco wcze¶niejszych.
Przy ulicy Zamenhofa 44 Masia Pieprzkowicz prowadzi³a sobie mydlarniê "MIRA":
Obok domu mieszcz±cego mydlarniê widaæ kamienicê nr 42 (to ta po prawej). Traf chcia³, ¿e by³ to naro¿ny dom u zbiegu Zamenhofa i Wo³yñskiej.
A my przecie¿ mamy takie zdjêcie, co do którego snuto podejrzenia, ¿e jest fotografi± Wo³yñskiej, ale nikt tego jeszcze nie udowodni³.
Nadarza siê wiêc dobra okazja. Co prawda na pierwszym zdjêciu widzimy tylko lewy fragment domu, ale uk³ad coko³u, boniowania, gzymsu pod I piêtrem, balkonu (szczególnie wzór kraty balkonowej) - po porównaniu z kamienic± z drugiego zdjêcia - nie pozostawia du¿ych w±tpliwo¶ci co do tego, ¿e jest to ten sam dom. Tak wiêc - z du¿ym prawdopodobieñstwem - dysponujemy obecnie widokiem Wo³yñskiej od Zamenhofa na zachód.
miglanc
zaruk napisał:
...ale nikt tego jeszcze nie udowodni³.
Jak to nikt? Dla mnie bez pud³a. Miszczu.
Jednocze¶nie chcia³em przeprosiæ za spadek mojej aktywno¶ci na forum, szczególnie w kwestiach identyfikacji. Po prostu na innym forum, na ktorym siê udzielam, mam doroczny zlot i pewnym sprawom muszê po¶wiêcaæ trochê wiêcej czasu ni¿ zwykle. Niemniej jednak z uwag± i przyjemno¶ci± ¶ledzê efekty Waszej pracy.
administrator
Mam tu gdzie¶ dowód, ¿e podejrzewa³em
Ogromne gratulacje - i cieszê siê bardzo, w sobotê sobie na to miejsce ¶wie¿ym okiem zerkniemy.
O spadku mojej aktywno¶ci identyfikacyjnej ju¿ gdzie indziej wspomina³em i dalej siê t³umaczyæ nie mam zamiaru Po owocach ich poznacie...
(terminu owego poznania, Pismo na szczê¶cie nie okre¶la)
Użytkownik
Zwracam siê z pro¶b± czy móg³by mnie kto¶ o¶wieciæ.
W zwi±zku z identyfikacj± innego zdjêcia, nasz³o mnie co¶, by siêgn±æ do ¼róde³ i dowiedzieæ siê w jaki sposób zosta³o zidentyfikowane to zdjêcie:
i znalaz³em ten w±tek i ten post
zaruk napisał:
Jeszcze jedna próba identyfikacji zdjêcia z okresu Likwidacji. Ale zacznê od czasów nieco wcze¶niejszych.
Przy ulicy Zamenhofa 44 Masia Pieprzkowicz prowadzi³a sobie mydlarniê "MIRA":
http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kole … 592990.jpg
Obok domu mieszcz±cego mydlarniê widaæ kamienicê nr 42 (to ta po prawej). Traf chcia³, ¿e by³ to naro¿ny dom u zbiegu Zamenhofa i Wo³yñskiej.
A my przecie¿ mamy takie zdjêcie, co do którego snuto podejrzenia, ¿e jest fotografi± Wo³yñskiej, ale nikt tego jeszcze nie udowodni³.
http://kolejkamarecka.pun.pl/_fora/kole … 794136.jpg
Nadarza siê wiêc dobra okazja. Co prawda na pierwszym zdjêciu widzimy tylko lewy fragment domu, ale uk³ad coko³u, boniowania, gzymsu pod I piêtrem, balkonu (szczególnie wzór kraty balkonowej) - po porównaniu z kamienic± z drugiego zdjêcia - nie pozostawia du¿ych w±tpliwo¶ci co do tego, ¿e jest to ten sam dom. Tak wiêc - z du¿ym prawdopodobieñstwem - dysponujemy obecnie widokiem Wo³yñskiej od Zamenhofa na zachód.
Do pewnego momentu wszystko mi siê zgadza: mydlarnia, cokó³, boniowanie, balkon. Ale tu mi siê co¶ zacina. Jak teraz "przechodzimy" na naro¿nik Wo³yñskiej? Na planie Bergman Zamenhofa 42 to naro¿nik Kupieckiej, u Engelking te¿:
Moderator Kombinator
O¶wiecê Ciê oczywi¶cie. Mój b³±d, napisa³em bzdury i posz³o. Je¶li identyfikacja jest prawid³owa, to zdjêcie powinno przedstawiaæ ulicê Kupieck± (co cieszy o wiele bardziej, ni¿ widok Wo³yñskiej). Dziêki za czujno¶æ i gratulujê.
Nie mogê znale¼æ tej fotki w Galerii. Poprawiê, jak ja znajdê.
Użytkownik
Dziêki zaruk, w takim razie równie¿ to zdjêcie nale¿a³oby zlokalizowaæ na Kupieckiej (Kupiecka 18):
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewto … 351#p22351
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (28.06.2012 09:30:19)
Moderator
Wielkie brawa dla VCS-3-(sokolego oka). A tak dla uzupe³nienia, po prawej stronie zdjêcia naro¿nik Kupieckiej i Zamenhofa:
Ma³o widaæ, ale zawsze co¶.
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (27.12.2010 08:48:42)
Użytkownik
Wierzbowa napisał:
Wielkie brawa dla VCS-3-(sokolego oka).
Ca³± robotê wykona³ zaruk. Swoj± rolê porówna³bym do wskazania drobnej literówki.
Wierzbowa napisał:
A tak dla uzupe³nienia, po prawej stronie zdjêcia naro¿nik Kupieckiej i Zamenhofa:
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/ … 439316.jpg
Ma³o widaæ, ale zawsze co¶.
Ma³o widaæ, ale jasny odcieñ parteru widaæ i wydaje mi siê, ¿e boniowanie te¿ widaæ.
Moderator Kombinator
VCS-3 napisał:
Ca³± robotê wykona³ zaruk. Swoj± rolê porówna³bym do wskazania drobnej literówki.
Bardzo to mi³e z Twojej strony, nie nazwa³bym jednak tego "drobn± literówk±"
Swoj± drog± nie mogê zrozumieæ, dlaczego wpisa³em Wo³yñsk±. Nawet kiedy napisa³e¶, ¿e za tym domem jest Kupiecka, pomy¶la³em sobie "no w³a¶nie, ulica w kierunku wschodnim, wszystko siê zgadza, wiêc o co tu chodzi?" Mo¿e w tym czasie robi³em inne zdjêcia z likwidacji, tam by³y fotki z okolic Wo³yñskiej i siê zasugerowa³em. I pewnie nawet nie my¶la³em o Kupieckiej, której zdjêæ nikt wcze¶niej nie widzia³. W ka¿dym razie jeszcze raz gratki.
Użytkownik
zaruk napisał:
I pewnie nawet nie my¶la³em o Kupieckiej, której zdjêæ nikt wcze¶niej nie widzia³.
Przypomina mi siê taki motyw: w którym¶ dawnym w±tku kto¶ napisa³, ¿e z pewno¶ci± mamy na dyskach zdjêcia Kupieckiej i nawet o tym nie wiemy. Mia³, jak siê okazuje, 100% racji...
W kwestii tematu, s± na GFH takie zdjêcia:
Nie mog³em sobie przypomnieæ czy by³y rozpoznane wiêc próbowa³em je dopasowaæ do ró¿nych miejsc, na pocz±tek do Zamenhofa, ale bez rezultatu.
Porównuj±c oba zdjêcia okaza³o siê, ¿e jedno z nich przedstawia scenê w lustrzanym odbiciu.
Ponowna próba na Zmenhofa daje interesuj±ce efekty. Wygl±da na to, ¿e zdjêcia zosta³y wykonane w zbli¿onym czasie co s³ynne zamieszczone ni¿ej zdjêcie.
Widzê takie podobieñstwa:
- trwa po¿ar chyba w tym samym miejscu (kolor czerwony),
- co¶ wisi na s³upie trakcyjnym (czarny),
- obok bli¿szego s³upa co¶ stoi, mo¿e to ten sto³ek (¿ó³ty).
Na innym zdjêciu (widok z przeciwnej strony) tego miejsca widaæ bramê zwieñczon± ³ukiem i balkony po bokach na 1p (niebieski)
Czy¿by wiêc Zamenhofa przed Mi³± na pn?
administrator
To "co¶" na s³upie, to megafon, popularna szczekaczka. By³o ich w getcie raptem kilka, w Przewodniku s± podane lokalizacje. Mo¿e jutro sprawdzê (na dzisiejszy wieczór mam ju¿ ca³kiem inne plany ), ale pewnie bêdziecie szybsi.
Moderator Kombinator
VCS-3 napisał:
Przypomina mi siê taki motyw: w którym¶ dawnym w±tku kto¶ napisa³, ¿e z pewno¶ci± mamy na dyskach zdjêcia Kupieckiej i nawet o tym nie wiemy. Mia³, jak siê okazuje, 100% racji...
Hehe, przynajmniej raz okaza³em siê prorokiem (i to we w³asnym kraju). Co do lokalizacji, to bez w±tpienia Zamenhofa 29 (fragment po L), 31 i 33 róg Mi³ej.
Biedny ten Niemiaszek, tyle dymu siê nawdycha³. Pewnie dosta³ dodatek za pracê w szkodliwych warunkach.
Użytkownik
Jest w galerii do identyfikacji takie zdjêcie z raportu Stroopa:
Podejrzewam, ¿e akcja dzieje siê na Placu Muranowskim u wylotu Nalewek i przed³u¿eniu Mi³ej. Na nieco szerzej skadrowanej wersji zdjêcia zaznaczy³em dwa charakterystyczne szczegó³y elewacji:
- krótko ¶ciêty naro¿nik bez witryny ani okna (czarna strza³ka),
- co¶ co z pozoru wydaje siê przesadnie du¿± podpor± balkonu (zielona strza³ka).
Na znanym zdjêciu z galerii (jak ni¿ej) widaæ oba szczegó³y, przy czym okazuje siê, ¿e podpora jest nie pod balkonem, lecz pod wykuszem, co mo¿e t³umaczyæ jej rozmiar. Kolejnym powtarzaj±cym siê elementem jest "pastora³ka", jej po³o¿enie wydaje siê ok.
Przes³uchanie przeprowadzono prawdopodobnie w miejscu oznaczonym ¿ó³t± strza³k±, na rozpoznawanym zdjêciu postacie stoj± na chodniku, którego krawê¿nik w widocznej czê¶ci siê nieco zakrzywia.
Wiêcej szczegó³ów parteru mo¿na porównaæ ze zdjêciem:
GPS:
52°15'9.80"N
20°59'45.32"E
SV
https://www.google.pl/maps/@52.252802,2 … TYnEIQ!2e0
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (14.04.2015 21:29:42)
Moderator Kombinator
Zgadza siê te¿ do¶æ charakterystyczny uk³ad witryny sklepowej, podzielonej dwoma s³upkami z kapitelikami.
administrator
Na zdjêciu z raportu, widaæ te¿ szyny (oczywi¶cie, gdy siê ju¿ wie, ¿e warto ich szukaæ ).
Nie wiem, czy siê uda (mo¿e jako¶, przy okazji) tê lokalizacjê z ca³± pewno¶ci± potwierdziæ, ale naprawdê jestem pod wra¿eniem (ca³okszta³tu) dzia³añ Kolegi. Brawa tym razem nie bijê, bo to o wiele za ma³o.
Moderator Kombinator
chrisfox napisał:
Nie wiem, czy siê uda (mo¿e jako¶, przy okazji) tê lokalizacjê z ca³± pewno¶ci± potwierdziæ
Hej Chris, ta identyfikacja jest potwierdzona
Co do dalszej czê¶ci, to zgadzam siê w pe³ni.