Forum Stowarzyszenia
Zbanowany
Dzieñ dobry, ponownie :)
Odzywam siê po latach, bo znalaz³em ten cytat, od którego zaczê³a siê nasza przyjemna konwersacja:
Akurat podczas trwania temperatury, jak na zlo¶æ nie mog³em go znale¼æ.
"Ulica Wolska mia³a betonow± nawierzchniê, g³adka i kamiennie trwa³±. Beton dzwoni³ pod ko³ami pojazdow jak napiêta skóra bêbna.
Nie dawniej jak miesi±c temu wybija³y tutaj upart rytm ¿elazne stopy niem. ¿o³nierzy, ¿elazne ko³a armatnich lawet, ¿elazne g±siennice czo³gow.
Przeci±gali ulicami miasta w upalne dni i nocami [...] Roztarli na py³ powierzchniê betonowej jezdi i kurz przez nich zmielony roznosi³ wiatr po mie¶cie."
Mam ¶wiadomo¶æ, ¿e to dziwne, i¿ jeszcze mam czelno¶æ jeszcze jechaæ po betonie - przecie¿, ¿eby ustaliæ tzw. prawdê zdar³em ca³y asfalt na Wolskiej - ale cytujê Czeszkê z kronikarskiej przyzwoito¶ci ("Pokolenie", cz. 1, str 1)
Jeszcze dwie fotki przy okazji:
pierwsz± zrobi³em na pocz±tku wrze¶nia '39 (niestety, to by³o pó¼nym popo³udniem i widaæ mój cieñ :(
drug±, podczas remontu.
miglanc
Nie za bardzo wiem co chcesz udowodniæ, ale pierwsze zdjêcie to Grochowska - zdjêcie wykonane z okolic ko¶cio³a na Kamionku w kierunku wschodnim - widaæ doskonale tor kolejki jab³onowskiej. Zreszt± owo zdjêcie umieszczone przez Ciebie jest w odbiciu lustrzanym
administrator
Ta (ca³a) historia stanowczo przekracza moj± zdolno¶æ pojmowania - tzn. niektóre aspekty (jak siê zdaje) rozumiem, a innych (z pewno¶ci±) nie. Tych drugich jest o wiele wiêcej.
Zapewne od rzeczy: fachowcy od metodyki badañ historycznych (NPH) mówi±, i¿ naoczny ¶wiadek - zw³aszcza, je¶li jeden - to marne ¼ród³o. Z literatami... ajajaj, jeszcze gorzej. Ale ja nic nie pisa³em, nie mam nic do dodania, nic nie rozumiem i stanowczo nie mam czasu (ju¿ by³a o tym mowa powy¿ej - i podtrzymujê) na tak ekscentryczne uciechy. Co mia³em do powiedzenia, powiedzia³em ju¿ dawno temu. Nawet kilkukrotnie. (spokój 10, agresywno¶æ 1, z³o¶liwo¶æ 1)
Dziêkujê za piêkne zdjêcie Grochowskiej. Akurat tego nie mia³em.
Zbanowany
Ojej, ale wpadka! A³a, co za wstyd, ¿e to nieWolska i Syreny!
Chcia³em tylko pogadaæ o Wawie i ustaliæ tzw. prawdê, któr± ka¿dy widzi inaczej, (co widaæ na za³±czonym Czeszce). Tzn. my¶lisz Roox, ¿e wrzuciwszy te zdjêcia Wolskiej sprzed dwóch miesiêcy dzisiaj tym cytatem chcê jeszcze ugraæ ten beton?
Chyba jednak poruszamy siê na kompletnie ró¿nych p³aszczyznach i w ró¿nej poetyce.
Szkoda, bo patrzy³em z sympati± na to forum, ale przy próbie dlu¿szej rozmowy wysz³a jaka¶ pozbawiona wdziêku paplanina (ale na poziomie spokój 10, etc., oczywista).
Chris, przyznam, ¿e ja za¶ nie rozumiem za³o¿eñ, którymi kierujesz siê w rozmowie. Najbardziej tych zwi±zanych z permanentnie podkre¶lanym permanentnym brakiem czasu. To po co ze mn± rozmawia³e¶? - to nielogiczne. Mog³e¶ przecie¿ w tym czasie zaj±æ siê np. prasowaniem sukienki lub inn± ulubion± czynno¶ci±.
Bawi³em siê z Wami wy¶mienicie, na tyle, ¿e równie piêknie proszê usun±æ moje konto oraz w ramach us³ugi waln±æ Arizonê na Górczewskiej.
administrator
Istotnie, jako¶ inaczej pewne sprawy widzimy. Stanie siê wedle Twej woli. Pewnie dopiero jutro, bo teraz muszê uprasowaæ sukienkê.
Moderator
astrowiktor napisał:
proszê waln±æ Arizonê na Górczewskiej.
Chyba rzeczywi¶cie trzeba co¶ waln±æ, tyle ¿e mocniejszego i niekoniecznie na Górczewskiej( dlaczego trzeba by tam?), bo znów kto¶, kogo zupe³nie nie rozumiem. A jak mawiaj± na wschodzie: Без водки не розберёш.
Moderator
Kolejna dawka z ebaya
Wolska 69 (posesja z fabryk±) 67 (jeszcze stoi)
Wolska 67 widaæ kamienicê nr 59 róg P³ockiej.
i dalszy plan z fabryk± Ursusa
Ostatnio edytowany przez Daros (28.11.2010 19:55:45)
administrator
A tu co¶, czego nie oczekiwa³em. Zdjêcie z lat siedemdziesi±tych (?) budynku Franaszka przy Wolskiej 43. Straci³ dwie skrajne osie, ale to ten. Czy kto¶ wie mo¿e, kiedy go rozebrano?
Obrazek pochodzi z (sk±din±d ciekawej, ale to temat na ca³kiem inn±, ¶mieszno-straszn± opowie¶æ ) ksi±¿eczki Leszka Wysznackiego Warszawa zbrojna 1794-1918 1939-1945 wydanej w roku 1979 przez KAW.
Moderator
Wolska 88
Wolska 61-63-65 i 59 za P³ock± widoczna fabryka Ursusa i Franaszka
Wolska 79, 83, 91 i 93 róg Bema (te murowane )
Wolska 55
Wolska 53
Moderator
Jaka fajna kamienica, ta z wie¿yczk±, masz mo¿e bardziej wyra¼ne zdjêcie?
Moderator
Wierzbowa napisał:
Wolska 59 róg P³ockiej. Niestety nie posiadam.
usuniêty z forum
Za to ja posiadam, ale nie poka¿ê.
Podsumowuj±co, noworocznie, zamykam pó³bruczkiem.
Ca³y remont kosztowa³ w 1936 r. 3 mln zeta (i trochê rado¶ci 60 lat pó¼niej).
Cytat: ".. dano nawierzchniê g³adk± (pó³bruczek) na fundamencie betonowym na d³ugo¶ci 3 100 m., a rownie¿ prze³o¿ono tory tramwaju na w³asne torowisko, wybudowano kolektor na czê¶ci tej d³ugo¶ci, a nareszcie, kana³ melioracyjny, u³o¿ono przewod gazowy i zaprowadzono o¶wietlenie elektryczne."
To by³a w sumie inspiruj±ca rozmowa i d³uuuga wycieczka po wolskich brukach.
I nie odpuszczê tego betonu "na przedzie". Zweryfikowa³em wszystkie wolskie detale w Pokoleniu.
Np. ma³y smaczek z tej samej pó³ki — Czeszko pisze o asfalcie na M³ynarskiej. A istotnie asfalt tam le¿a³ na krótkim odcinku.
Czeszko kombinowa³ g³ównie przy nazwiskach, np. najwiêksze szwarccharaktery — bracia Berg to (wg. Wikipedii) b-cia Daab (stolarnia Skierniewicka 6), ale mo¿na rowniez podejrzewaæ, ¿e pisarz Bergami sportretowa³ b-ci Bühler ze Skierniewickiej 7 (ew. zmixowa³ wszystkich braci razem).
Dobrze wiecie, ¿e zdjêcia wrzucone w tym w±tku niczego nie roztrzygaj±. Na czê¶ci ewidentnie widaæ kostkê, na innych — chocia¿by tych wrze¶niowych powy¿ej — nie jest to takie oczywiste.
A jeszcze bardziej oddali Was w krainê walenia czego¶ mocniejszego, jak powiem, ¿e moje zdjêcia z wakacyjnego remontu Wolskiej równie¿.
— Bo nie widaæ tam, rozczulaj±cego w nazwie, pó³bruczka.
Byæ mo¿e co¶ tam siê jeszcze wydarzy³o na przestrzeni 1936 - 39, co spowodowa³o takie a nie inne otwarcie powie¶ci.
kipsmajling,
pó³Astrobruczek
administrator
Ludzki obyczaj ciekawy jest nadzwyczaj. Najpierw niejaki Astrowiktor wyczynia tu ró¿ne zabawne brewerie, nastêpnie zniesmaczony nasz± postaw± prosi o odsuniêcie go od forum, pó¼niej wielokrotnie próbuje siê logowaæ a w koñcu dzi¶ rejestruje ponownie pod leciutko aluzyjnym nickiem. I nareszcie znów pisze – to, co powy¿ej... Jak to kiedy¶ mawiano: koñ by siê u¶mia³.
W zwi±zku z naruszaniem regulaminu przez naszego by³ego kolegê, pozwoli³em sobie podj±æ stosowne dzia³ania administracyjne - szczegó³y tu: http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewto … 539#p22539
Użytkownik
Daros napisał:
Wierzbowa napisał:
Wolska 59 róg P³ockiej. Niestety nie posiadam.
W archiwum O¶rodka Dokumentacji i Zbiorów Programowych TVP S.A. jest zachowany wywiad z Wand± Lurie rejestrowany w miejscu ka¼ni Jej Dzieci. Podczas nagrania sta³a Ona plecami ku zachodowi na po³udniowo-wschodnim naro¿niku P³ockiej i Wolskiej. W tle wyra¼nie widoczne wypalone mury tej kamienicy. Nagranie wykonano oko³o 1965 roku.
Za¶ mury (okaleczone) fabryki Franaszka rozebrane zosta³y raczej pod koniec lat 1960. ni¿ w nastêpnej dekadzie - "Foton" zbudowano bodaj w 1969. Zreszt±: w 1971 roku Rodzice zaczêli mnie woziæ na basen przy Dzia³dowskiej - ju¿ tego budynku nie by³o, a sta³ "Foton". (opieram sie tu wy³±cznie na swojej pamiêci, a nie na "twardych" danych archiwalnych. Fragment tego¿ wywiadu z Wand± Lurie wykorzystano w ubieg³ym roku w filmie "12 ton" (popio³ów ludzkich....) emitowanym w TVP2. Ten fragment pochodzi z filmu Grzegorza Lasoty "Zbrodniarze s± na wolno¶ci" z 1965 roku. Mam dostêp do niego, ale prawa ma TVP, wiêc na zamieszczenie w sieci nie ma co liczyæ - przynajmniej do czasu, gdy nie zostanê szefem archiwum TVP....
Ostatnio edytowany przez wonsbelfer (3.01.2011 09:14:46)
administrator
wonsbelfer napisał:
mury (okaleczone) fabryki Franaszka rozebrane zosta³y raczej pod koniec lat 1960. ni¿ w nastêpnej dekadzie
Tak i ja by³bym sk³onny s±dziæ, dlatego nieco mnie to zdjêcie z wo³g± zaskoczy³o. Oczywi¶cie, mo¿e byæ - i pewnie jest - sporo wcze¶niejsze od ksi±¿eczki, o której zreszt± byæ mo¿e parê ciep³ych s³ów napiszê (fajna mieszanka: miejscami ca³kiem rzetelne informacje a gdzieniegdzie Ca³kiem Nowa Historia). Jako¶æ skanu nie wysz³a mi imponuj±ca, ale bruk na nim widaæ - tak mi siê zdaje - bardzo wyra¼nie. Na Dzia³dowskiej zacz±³em siê pojawiaæ w roku 1975, w dodatku docieraj±c tam Skierniewick±, wtedy ju¿ chyba na Wolskiej by³ asfalt.
administrator
Otrzyma³em w³a¶nie mi³y list od naszego by³ego kolegi Astrowiktora vel Pó³bruczka vel Astrobruczka. Jak wspomina poni¿ej, przegl±darka dokona³a dzi¶ wbrew jego woli ponownej (nie ponownej - po raz trzeci) samoczynnej rejestracji na forum - nadaj±c mu nawet samoczynnie kolejny nick (ja tego nie analizujê, piszê powy¿sze w dobrej wierze, opieraj±c siê na otrzymanej informacji ), z czego wynik³o drobne nieporozumienie. Tre¶æ maila jest taka (pisownia zachowana):
Cze¶æ,
Z przykro¶ci± stwierdzam, ¿e nie jeste¶ a¿ tak bystry jak wskazywa³aby na to Twoje ksywa. To nie ja próbowa³em siê logowaæ, tylko przegl±darka próbowa³a mnie logowaæ. Pomimo Twojej osoby na stanowisku g³ównego faryzeusza, jest to najbardziej warto¶ciowe warszawskie forum i czêsto na nie zagl±dam.
Odpowied¼ typu koñ by siê u¶mia³ + wytoczenie regulaminów i uniemo¿liwienie odpowiedzi: bardzo merytoryczne i szlachetne. Gratulujê! — Je¶li Warszawa ma takiego obroñcê, to jej losy s± policzone.
----------------------
Powy¿szy akapit jest odpowiedzi± na Twój ma³y pokaz wielkiej wladzy, któr± chcia³em przed chwil± wstawiæ na forum.
Zreszt± dobrze o tym wiesz, bo patrzy³e¶ mi na rêce.
Nie zamierzam tego ci±gn±æ, bo mój czas jest równie cenny jak Twój, tyle, ¿e nie podkre¶lam tego na ka¿dym kroku.
Koñcz±c t± króciutk± wi±zankê uprzejmie proszê o:
1. Usuniêcie wszystkich zdjêæ, które wstawi³em na forum; zdjêcia cegie³ w szczególno¶ci!
2. Upublicznienie pierwszego akapitu tego mejla na forum w w±tku o ul. Wolskiej (oczywi¶cie, je¶li masz jaja i odrobinê instynktu samozachowawczego).
astro
Jak widaæ, nie mam nic przeciwko publikacji tekstu (ma³y bonus ode mnie - w ca³o¶ci). Mnie on nie zachwyca, ale w koñcu to g³os czytelnika, rzecz wa¿na. Inni czytelnicy oceni±. Wiêcej szczegó³ów ju¿ nie tu (http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=1554 ), tu jest miejsce publiczne.
Jako, ¿e powinni¶my siê nawzajem wspieraæ, zamieszczam link do bloga Astrowiktora vel Pó³bruczka vel Astrobruczka (vel dr Jaronia): http://frontwola.blogspot.com/ Mam nadziejê, i¿ ten mi³y gest pozwoli Mu pu¶ciæ w niepamiêæ moje niegodne zachowania. By³bym Mu te¿ bardzo zobowi±zany, gdyby szanuj±c swoj± suwerenn± decyzjê z 27 pa¼dziernika 2010 r. (do wgl±du w niniejszym w±tku), spróbowa³ pow¶ci±gn±æ apetyty swojej przegl±darki i uniemo¿liwiæ jej kolejne samowolne rejestracje na naszym forum.
administrator
Troszkê to (Wolska) - jak widaæ - ¶liski temat, ale spróbujê
Chyba tego obrazka jeszcze nie by³o. Patrzê i nie mogê siê zdecydowaæ, który to rok.
(po chwili)
O, trafi³ siê kolejny. Jednak co jaki¶ czas warto zajrzeæ, co tez siê ma na dysku Obstawiam ju¿ ¶mielej (oba): 1939.
miglanc
I trzeci na potwierdzenie i do kompletu
Moderator
Inaczej byæ nie mo¿e. Tramwaje musieli usun±æ przed triumfalnym wjazdem do Warszawy.
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/ … 786849.jpg
( i inne zdjêcia z poprzedniej strony)
Po chwili
to samo miejsce podczas budowy wiaduktu
Ostatnio edytowany przez Daros (24.01.2011 19:02:48)
Moderator
Ze strony fotopolska.eu ¶liczniutkie zdjêcia Wolskiej z lat 1959 - 67
róg Skierniewickiej
http://mazowieckie.fotopolska.eu/178364,foto.html
róg Bema
http://mazowieckie.fotopolska.eu/178363,foto.html
za wiaduktem
http://mazowieckie.fotopolska.eu/178362,foto.html
i jeszcze dalej
http://mazowieckie.fotopolska.eu/178361,foto.html
P³ocka z Wolskiej
http://mazowieckie.fotopolska.eu/178378,foto.html
przed P³ock±
http://mazowieckie.fotopolska.eu/178383,foto.html
http://mazowieckie.fotopolska.eu/178384,foto.html
Ostatnio edytowany przez Daros (4.02.2011 20:32:14)