Forum Stowarzyszenia
Moderator
Oficjalnie zapraszam na spacer w dniu 26 lutego 2011
„W 180 rocznicę Bitwy pod Olszynką Grochowską”
Zbiórka o godz. 10.00 przed pomnikiem-głazem „Leśnika” Jana Szyprowskiego ul. Grochowska 64
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit … 0520113319
Trasa wycieczki:
Grochowska 64 punkt zborny przed głazem „Leśnika”
Dworek Wierzbickiego - Kwatery Głównej – Podolska – przejście przez tory PKP – ścieżka przez Rezerwat – Szeroka –
Pomnik Olszynki Grochowskiej 1831 – wzdłuż Traczy i z powrotem – ścieżka poprzez Rezerwat (ta prowadząca od Pomnika) –
(w zależności od warunków pogodowych) na przełaj przez podmokłe tereny do ulicy (Chłopickiego) pokrytej trylinką –
przez myjnię wagonów – Chłopickiego – kładką nad torami PKP (panorama Grochowa) – Chłopickiego – szlakiem „ulic okolicznościowych”
Osiedle PPS - Boremlowska – Płowce – Zana – do kościoła (tablice w świątyni) – „Pierogarnia u Aniołów” (WC) – Zaliwskiego – Plac 1831 –
Żółkiewskiego – Osiecka – Łukowska – Igańska – Szczawnicka – Kruszewskiego – Rondo „Wiatrak” – Grochowska 224 piekarnia Reicherta –
koniec wycieczki (odpoczynek i piwko)
Po obszarze Olszynki i samej Bitwie oprowadzi nas kol. Sławek – pasjonat historii (wystąpił w programie „Było nie minęło”).
administrator
Piękna przechadzka, dzięki Darku
Przyjdziemy, na pewno.
Moderator
Od Kolegów z Grochowa otrzymałem taką informację:
"Trasą wycieczki zajmie ok. 4 - 5 godzin.
Dla mniej wytrwałych możemy zakończyć przy pl. Szembeka.
Następnie podążymy wg planu.
Obuwie turystyczne - nieprzemakalne absolutnie niezbędne."
administrator
Czas nie jest problemem.
Mniej wytrwali, niech sobie kończą wcześniej
Co do obuwia, jeśli ktoś ma nieprzemakalne sandały trekkingowe (w Tatrach niektórzy Polacy tego obuwia używają) - chyba mogą być?
Moderator Kombinator
Daros napisał:
"Trasą wycieczki zajmie ok. 4 - 5 godzin.
Dla mniej wytrwałych możemy zakończyć przy pl. Szembeka.
Bardziej wytrwali zakończą trasę na Oddziale Leczenia Odmrożeń. Może być fajnie (pielęgniarki, kroplówki, nasiadówki i co tam jeszcze mają)
Moderator
pozwolę sobie jeszcze raz zamieścić ogłoszenie:
Oficjalnie zapraszam na spacer w dniu 26 lutego 2011 organizowany przez Towarzystwo Przyjaciół Warszawy - Oddział Grochów
„W 180 rocznicę Bitwy pod Olszynką Grochowską”
Zbiórka o godz. 10.00 przed pomnikiem-głazem „Leśnika” Jana Szyprowskiego ul. Grochowska 64
Łączny dystans spacerku ok. 10 - 12 km, czas trwania ok. 6-7 godzin (z przerwą 30-40 min. w Pierogarni). Marsz raczej szybki, z kilkoma postojami na opowieści. Wymagane nieprzemakalne obuwie turystyczne.
CZĘŚĆ I
- o godz. 10.00 Zbyszek Szwejda rozpocznie wycieczkę.
- Bitwa w kontekście historycznym Powstania Listopadowego.
- Po Olszynce poprowadzi nas kol. Sławek Zieliński znawca okresu
napoleońskiego, wojska Królestwa Polskiego i samej Bitwy, który wystąpił w listopadowym w 2010 r. programie "Było nie minęło".
- Dojdziemy do Pomnika
- Przespacerujemy się Aleją Chwały - oglądając tablice poświęcone
uczestnikom Powstania Listopadowego.
- Jeżeli warunki pogodowe pozwolą, tzn. nie będzie "chlapy" - chcemy połazić na przełaj po terenie Olszynki.
- Wracając z Olszynki Zbyszek Szwejda przejmie przewodnictwo w kontekście "śladów Powstania Listopadowego", które znalazły odbicie w nazewnictwie
ulic, tablic pamiątkowych w kościele, krzyży przydrożnych, uroczystościach w okresie rozwoju Grochowa w latach 1920-1939.
Trasa:
Dworek Wierzbickiego - Kwatery Głównej – Podolska – przejście przez tory PKP – ścieżka przez Rezerwat – Szeroka – Pomnik Olszynki Grochowskiej 1831 – wzdłuż Traczy i z powrotem – ścieżka poprzez Rezerwat – na przełaj przez podmokłe tereny do ulicy Chłopickiego (w zależności od warunków pogodowych) –przez myjnię wagonów – Chłopickiego – kładką nad torami PKP (panorama Grochowa) – Chłopickiego – szlakiem „ulic okolicznościowych” Osiedle PPS - Boremlowska – Płowce – Zana – do kościoła (tablice w świątyni) – „Pierogarnia u Aniołów”.
PRZERWA
Przerwa w "Pierogarni u Aniołów" przy Pl. Szembeka 6 - będzie można zjeść pyszne (pierogi w cenie za 1 zł/szt. - wybór 20 rodzajów ) i skorzystać z WC.
CZĘŚĆ II
Zaliwskiego – Plac 1831 – Żółkiewskiego – Osiecka – Łukowska – Igańska – Szczawnicka – Kruszewskiego – Rondo „Wiatrak” – Grochowska 224 piekarnia Reicherta – koniec wycieczki.
W II części spaceru Zbyszek Szwejda poprowadzę ulicami Grochowa opowiadając ciekawostki o mieszkańcach, wydarzeniach i domach.
Kończymy na Rondzie Wiatraka w knajpce LaBono", dawnej piekarni Reicherta.
ATRAKCJE:
Dla pierwszych 15 uczestników wycieczki, którzy przybędą punktualnie prezent (gratis) ufundowany przez Towarzystwo Przyjaciół Warszawy
oddział Grochów w postaci broszurki "Śladami Powstania Listopadowego" autorstwa Henryka Wierzchowskiego - nieżyjącego historyka Pragi Południe.
Podczas wycieczki będzie można zakupić reprint Polińskiego "Grochów - przedmurze." w cenie 40 zł. (Dochód ze społecznej sprzedaży, po pokryciu kosztów, jest przeznaczony na cele statutowe TPW O/ Grochów, w tym na przygotowanie i druk książek-wspomnień znanych, a nieżyjących już Grochowiaków.)
Chętnych na kupno książki proszę o kontakt mailowy dosiak@mp.pl.
Ostatnio edytowany przez Daros (4.02.2011 11:35:25)
administrator
Jednego tylko nie zrozumiałem:
Daros napisał:
Chętnych proszę o kontakt mailowy
Chętnych na co? Jeśli chodzi o udział, już się (tu) zapowiedzieliśmy
miglanc
Pewnie chodzi o książkę
Daros napisał:
Kończymy na Rondzie Wiatraka w knajpce LaBono", dawnej piekarni Reicherta.
Nie wiem, czy wszyscy będą z tego faktu zadowoleni, mimo, że jedzenie smaczne
administrator
Ano właśnie. Miałem zapytać o to na Chłodnej, ale mi jakoś ta sprawa uciekła. Słyszałem, że coś było, ale szczegóły są mi doskonale nieznane. I nie mam tu na myśli niezadowolenia właściciela, że lokal zbyt wiele zarobi.
Moderator
Zamieszczam plan spaceru
Część I
http://images45.fotosik.pl/605/3f90792ea3f37735.jpg
Część II
http://images37.fotosik.pl/559/03f8f0b2c824d731.jpg
administrator
Owszem, ładna przechadzka
Moderator
UWAGA!!!!
Ze względu na oficjalne uroczystość w rocznice Bitwy, http://www.twoja-praga.pl/info/aktualnosci/1424.html
poruszanie się po okolicy będzie znacznie utrudnione.
Z tego względu jesteśmy zmuszenia przenieść spacer na inny termin. Do wyboru mamy terminy 19 lutego 2011r lub 5 marca 2011r.
Wydaje się, że bardziej realny jest termin 5 marca 2011r.
Proszę o Wasze głosy w tej sprawie.
Ostatnio edytowany przez Daros (9.02.2011 09:29:00)
miglanc
Dla mnie również 5 marca wydaje się być rozsądniejszym terminem.
administrator
Owszem, mnie się też to wydaje dobrym rozwiązaniem.
Inna rzecz, że wtedy w marcu pewnie wypadną dwa spacery - myślimy o dokończeniu Pragi - ale to chyba nic, czym by się należało jakoś strasznie martwić
Wyprzedzając nieco wydarzenia: w kwietniu chciałbym zrobić zapowiadane już od grudnia Dwie Wieże - owszem, z drobnym spacerem po getcie, przy okazji (ale też z możliwością popatrzenia na mój przepiękny - historyczny już, naprawdę - Muranów Bohdana Lacherta). Czerwiec - nieodwołalnie: Targówek. Co zrobimy w maju... się okaże
Moderator
Czyli ustawiać się na 5 marca?
Moderator
Yorik napisał:
Czyli ustawiać się na 5 marca?
Myślę że tak.
Chociaż na rekonstrukcję 26 lutego też zapraszam
administrator
Piąty marca - jeśli (natychmiast) nie pojawią się liczne i zdecydowane protesty, myślę, ze możemy przyjąć ten wariant,
Użytkownik
Witajcie, powoli wracam, tym razem się przyłączę, 5 marca jak najbardziej