Forum Stowarzyszenia
administrator
węgorz napisał:
swoją drogą adres Skórzana a dom stoi przy Rynkowej
Ktoś uznał, że to jednak Skórzana. Rynkowa 2 była adresem Gościnnego Dworu.
Moderator
Ciekawostka! Zdjęcie pochodzi z Centralnego Archiwum KC PZPR "Płonie getto 28 IV 1943r"
ciekawy jest ten mur nabudowany na parterową zabudowę. Może Gęsia?
Przypomina nieco ten mur Gęsiówki sfotografowany po wojnie
administrator
Skojarzyło mi się identycznie, ale to nie Gęsia. Zachodni (jak się okazuje, na posesji były dwa - Ty powyżej pokazujesz ten wschodni) budynek nr 26 (numeracja wg p. Bergman) wyglądał inaczej:
a ten po zachodniej stronie Smoczej - nr 28 - miał od Gęsiej piętrową elewację, dobrze widoczną na zdjęciu Deczkowskiego.
A przy okazji. Zastanowiłem się właśnie, kiedy wzniesiono mury wokół terenu Gęsiówki. I nie wiem - przed, czy po wiosennych wydarzeniach z 1943 r... Jakoś mi to uciekło, czy też nie ma o tym w ogólnodostępnych źródłach wyraźnej wzmianki?
miglanc
chrisfox napisał:
A przy okazji. Zastanowiłem się właśnie, kiedy wzniesiono mury wokół terenu Gęsiówki. I nie wiem - przed, czy po wiosennych wydarzeniach z 1943 r... Jakoś mi to uciekło, czy też nie ma o tym w ogólnodostępnych źródłach wyraźnej wzmianki?
Nie mam w tej chwili po ręką, ale w domu poszukam, co pan B. Kopka pisze na ten temat w swoim opracowaniu.
administrator
Będę wdzięczny.
Przy okazji. Teoretycznie, mógłby to być parterowy budyneczek na terenie aresztu, na wschód od budynku głównego. Jego ściana od Gęsiej była niższa od murów. Jeden drobny szkopuł - ten fragment raczej też był, jak wszystko wokół, pokryty jasnym tynkiem. I te okna...
(po chwili)
Nie. Oczywiście, że nie. Tu po prawej widać jego fragment:
Moderator
Umschlagplatz
Bazar Janasza- wejście od Placu Mirowskiego
i ... Miodowa, rozbity Liberator.
Ostatnio edytowany przez Daros (8.02.2011 13:10:54)
Użytkownik
Daros napisał:
i ... Miodowa,
Jeśli Miodowa to zapewne też getto.
http://collections.yadvashem.org/photos … 42790.html
Moderator Kombinator
Daros napisał:
To z pewnością Góra Kalwaria
Uważaj, bo Cię tam zbanują na stałe za drobne złośliwości...
Daros napisał:
i ... Miodowa, rozbity Liberator.
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/_fora/ … 170592.jpg
a wiec dobrze myslalem
ale na Miodowej to chyba Halifax
-------
a nie, jednak Liberator, zmienili tablice
Ostatnio edytowany przez adalek (8.02.2011 15:22:49)
Użytkownik
Omawiana wcześniej Miła 25 23, nieco lepszej jakości.
Użytkownik
zaruk napisał:
Bardzo słusznie. Do podobnych wniosków doszedł Jarosław Zieliński w 11 tomie Atlasu Dawnej Architektury Warszawy, tak więc lokalizacja nie budzi już najmniejszych wątpliwości.
He, chciałem napomknąć coś o dobrej robocie i niepotrzebnej, ale spojrzenie na nieznane ujęcie jest bezcenne, niezależnie od faktu że tylko mi nieznane.
A tak z innej beczki (no nie takiej bardzo innej), czy to będzie Miła 34?
I znów pewnie nie uda się niczego przesądzić, podobnie jak w przypadku Miłej 44 (post #30).
Niżej fragmenty znanych zdjęć Miłej od Zamenhofa na zachód.
Niebieska linia zaznacza szerokość frontu kamienicy.Zastanawia zbieżnośc paru szczegółów:
- występ na elewacji oznaczony czarną strzałką,
- dwa balkony na Ip. rozmieszczone po bokach bramy,lepiej widoczne na prawym zdjęciu, oznaczone czerwoną strzałką
- latarnia przed kamienicą, lepiej widoczna na lewym zdjęciu, żółta strzałka,
- gzyms biegnący pod balkonami (lepiej widoczny na prawym zdjęciu) jego przebieg wygląda na lekko zaburzony co może być efektem wspomnianego wyżej występu elewacji.
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=25
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/gallery.php?pid=463
Ostatnio edytowany przez VCS-3 (8.02.2011 22:51:12)
Moderator Kombinator
VCS-3 napisał:
spojrzenie na nieznane ujęcie jest bezcenne, niezależnie od faktu że tylko mi nieznane.
Jasne, że tak. Poza satysfakcją każde poszukiwanie daje większą pewność w poruszaniu się po danym obszarze. Zresztą sam najlepiej wiesz.
Co do Miłej 34, to dysponuję takim samym materiałem, jak Ty, więc niczego nowego nie dorzucę. Lokalizacja jest prawdopodobna i zdziwiłbym się, gdyby to było w innym miejscu. Mam nadzieję, że dalsze kopanie w YV pozwoli na jakieś potwierdzenie - widać, że Miła przyciągała fotografów.
Moderator
Wszakże była miła a nie jakaś niebezpieczna gęsia czy dzika Nie mówiąc o nieprzyjemnych chłodnych czy wręcz zimnych ulic.
Ostatnio edytowany przez Daros (9.02.2011 07:09:46)
administrator
...a, że niemieccy fotografowie nie czytali znanego wierszyka, zadowalali się tłumaczeniem nazwy ulicy i pędzili ją fotografować.
Moderator
christfox napisał:
...a, że niemieccy fotografowie nie czytali znanego wierszyka, zadowalali się tłumaczeniem nazwy ulicy i pędzili ją fotografować.
No ale niezupełnie, bo odcinka od Lubeckiego na zachód i rejonu Miła- Smocza już tak bardzo nie lubili fotografować.
miglanc
Ciekawe - osiągąłem 4539 stronę i koniec. Nie byłem asem z rachunków, ale ilość stron razy 20 zdjęć (licząc powtarzające się) daje circa 91 tys. fotografii. Pisano, że podobno udostępniono 150 tysięcy. Pomylić się o 1/3, to dopiero jest wynik
administrator
O ile pamiętam, miało być nieco ponad 130 tysięcy sztuk. A liczone to jest (mówię o stronach) w sposób nieco fantazyjny. Pierwszych osiemnaście stron, zajmują foldery - w jednym mogą być dwa zdjęcia, ale są i takie po czterysta kilkadziesiąt fotek. Dopiero później, każda strona to dwadzieścia obrazków. Nie liczyłem, ale pewnie w sumie z grubsza się zgadza.
Moderator
Mnie wyświetla się ok 90tyś.
administrator
Zaraz pewnie do tego wrócę
Póki co, śliczny widoczek Lubeckiego od Miłej - takiego nie znałem:
Moderator
Lubeckiego przed Wołyńską na północ, podobno 1939r
(to ujęcie gdzieś było, ale ucięte więc wrzucam całe )