Forum Stowarzyszenia
Moderator
Chodziło mi głównie o sprawę Miłej 18, gdzie Kolega Roox stwierdził:-"Być może znowu wyjdę na zarozumiałego, ale wydawało mi się, że powszechnie (tzn. na tym forum ) wiadomo, że to nr 16 był tą "szczerbą" w pierzei, a nie nr 18.".
Ja tam nie wiedziałem. I ty chyba zresztą też nie.I dopiero kol.VCS-3 naświetlił sprawę, stwierdzając ,że w literaturze są również stwierdzenia, że to 16 została zburzona.I to miałem głównie na myśli mówiąc o stereotypach.Podparłem się w chwaleniu Kolegi VCS-3 przykładem Kupieckiej, ale nie miałem wcale na myśli postponowania ciebie.Po prostu kol. VCS-3
sprostował twój błąd identyfikacji, ale przecież mógł sprostować błędną identyfikację kogokolwiek na tym forum.Sam przecież mam wiele gaf na swoim koncie!
Kolega VCS-3 jest od niedawna na forum a już ma parę trafień i jest dość aktywny, chyba należy mu się za to pochwała!
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (27.03.2011 14:16:18)
administrator
Troszkę mnie świerzbią paluszki, ale nie... Marcinie, zostawię Ci tę sprawę, poradzisz sobie
Moderator
Jak już pisałem w swoim poprzednim poście, nie miałem zamiaru obrazić Kol. Zaruka i być mu nie przychylnym. Słowa "stereotyp" użyłem niezręcznie, w tym kontekście, za co przepraszam.
Moderator Kombinator
W porządku.
Moderator
Obrazek z galerii do rozpoznania:
i powiekszenie skrzynki:
po mojemu to Zelazna 58
i dla porównania:
raczej się zgadza
Moderator
do kolekcji
jak widać zdjęcia zrobiono tuż obok,
Moderator
maj 1942r
Smocza od nr 18 (L) do nr 6
Smocza 18 (L) do nr 10 róg Nowolipek
Smocza przed Pawią na południe
Smocza 32 róg Gęsiej
Smocza róg Gęsiej
Smocza przed Gęsią
Smocza 33 róg Gęsiej
Smocza 27 róg Pawiej
administrator
A ja nawet jeszcze nie obejrzałem całego
Moderator
Nie pamiętam czy udało się ostatecznie zlokalizować to miejsce? możliwe że tak.
Analiza "Niedokończonego Filmu" potwierdza lokalizację - Okopowa 48 (lub 46 wg. innych )
inne klatki z filmu:
przed bramą widok na południe
widok w kierunku Gęsiej
Ostatnio edytowany przez Daros (6.04.2011 12:55:37)
administrator
Daros napisał:
Nie pamiętam, czy zostało to jakoś oficjalnie uznane, ale uparcie twierdziłem, że to Okopowa
Użytkownik
Jedyny adres 6A jaki udało mi się wyszukać to Franciszkańska 6A. Znacie jakieś inne? Próbując potwierdzić tej lokalizację trafiłem tylko na to zdjęcie gdzie widać Franciszkańską 8 i nie kłóci się to z małym fragmentem budynku w lewym rogu rozpoznawanego zdjęcia.
http://www.kolejkamarecka.pun.pl/viewto … 838#p17838
Moderator
chrisfox napisał:
Daros napisał:
Nie pamiętam, czy zostało to jakoś oficjalnie uznane, ale uparcie twierdziłem, że to Okopowa
Takie miałem wrażenie I oto potwierdzenie
Moderator
Wydaje mi się, że to jest ulica Pokorna, w tle mur odgradzający od Żoliborskiej. Za murem widoczny narożnik Centralnego Garażu Autobusów Miejskich.(widok na północ).
Pokorna 6 lub 8
grupa z wózkiem skręca w Niską. W tle po lewej stronie kamienica Pl.Muranowski 16 /Pokorna 2, na wprost Muranowska 25. (widok na południe)
klatki od 16:30 do 17:17
administrator
Ale się przyłożyłeś... A ja, leniuch, siedzę sobie i nic
Chociaż popatrzę, jest na co.
Moderator
I na koniec kilka zdjęć do identyfikacji.
Brama?
Żelazna róg Nowolipia? (budynek po prawej to Nowolipie 74?
Lubeckiego na północ od Miłej? może Smocza?
w filmie, w tym miejscu kilka osób opalało się na leżakach
i fotka z aukcji, ciekawe zagięcie ulicy (gdyby nie układ cienia typowałbym Smoczą )
miglanc
To ostatnie to Grzybowska 29 i 31, a ta plaża to kwadrat między Karmelicką, Mylną i Lesznem (prawdopodobnie któraś z oficyn kamienicy Leszno 24) - widać z boku to http://www.warszawa1939.pl/index.php?r1=mylna_7346&r3=9 i kawałek kopułki kaplicy Szpitala Ewangelickiego.
Użytkownik
Odnośnie rzekomej Miłej 18 (20?). Wydaje mi się, że na zdjęciu wrzuconym przez lekra widnieje na szyldzie dentysty napis "II podwórze". Zakładając nawet, że jest tam napisane "I podwórze", po co byłoby wyszczególniać numer podwórza skoro tam wszystkie kamienice miały, sądząc z planów, po jednym podwórzu?
Możliwe (rozpaczliwie naciągane) wytłumaczenie jest takie, że sąsiednia zburzona kamienica przetrwała częściowo, ale ze względu na zrujnowany front wchodziło się do niej numer obok. Stąd to "II podwórze".
Moderator
Ja bym poszedł śladem nazwiska lekarza na tym szyldzie.Tam jest według mnie napis P. Lesiński lub Zosiński?
Może to będzie pomocne?
A przy okazji gratuluję identyfikacji Franciszkańskiej 6a.
W uzupełnienu widoczek:
Ostatnio edytowany przez Wierzbowa (8.04.2011 06:48:05)