Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszaw±

Forum Stowarzyszenia

Ogłoszenie

Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka

#1 8.08.2013 14:22:00

weldon

Użytkownik

19455822

Miasto '44

Zdjêcia z planu

Od razu t³umaczê: Mostowa to Podwale, Stara to Kiliñskiego.

Rozmowa z ochroniarzem bardzo mnie zaskoczy³a, poniewa¿ sam nie móg³ siê nadziwiæ, ¿e Stara mo¿e graæ Kiliñskiego, pomijam takie szczegó³y jak ukszta³towanie terenu, ale zaskoczy³ mnie wiedz± o detalach Kiliñskiego, których tutaj nie by³o: balkony itd

Pozdrawiam

#2 8.08.2013 18:24:42

lipton

Użytkownik

Re: Miasto '44

A ja mam ujêcia ze Stalowej  
Jedna fotka tu: http://phototrans.pl/14,625818,0,Falkenried_A_43.html. A wiêcej (niewiele, ale zawsze co¶ ) w tagach pod zdjêciem...

#3 9.08.2013 10:55:17

Yorik

Moderator

SkÄ…d: z Nienacka

To ju¿ wrócili z Niederschlesien?

ZDARZA SIÊ

#4 9.08.2013 18:29:51

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

Jaki ³adny Borgward...

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#5 10.09.2016 19:50:29

chrisfox

administrator

status 1

O, przypadkiem znalaz³em ten w±tek i nie potrafiê siê powstrzymaæ. Miasto '44 jaki¶ czas temu, zupe³nie niechc±cy, obejrza³em. I co? Trochê mnie ten film zirytowa³, trochê siê poz¿yma³em na niedoskona³o¶ci historyczne (ju¿ nic nie pamiêtam, wiêc siê obszerniej nie wypowiem). Poza tym... Nieoczekiwanie (g³ównie dla siebie), uzna³em rzecz za co¶ naprawdê dobrego. Obraz brutalny, absurdalny, trzês±cy widzem. Taki, jaki powinien byæ film o Powstaniu.

#6 19.09.2016 19:13:57

Antyk

Użytkownik

SkÄ…d: Warszawa

To mo¿e ja jednak tak¿e obejrzê? Je¶li Chrisfox rekomenduje po latach

Wszystko, co patriotyzmu i historycznego dotyczy uczucia, tak wielkie jest i wielmo¿ne w narodzie tym, i¿ zaiste ¿e kapelusz zdejmam przed ulicznikiem warszawskim - ale - ale wszystko to, czego nie od patriotyzmu, czego nie od narodowego, ale czego od spo³ecznego uczucia wymaga siê, to jest tak pocz±tkuj±ce, ma³e i prawie nikczemne, ¿e strach wspominaæ o tym !
C.K.N

#7 25.09.2016 11:19:37

chrisfox

administrator

status 1

Taka mo¿e i egzotyczna ta moja rekomendacja, ale... Trochê siê stykam - na polu popularyzacji historii - z pokoleniami znacznie m³odszymi, ni¿ moje. I tak sobie my¶lê, ¿e to dla nich mo¿e byæ co¶, co naprawdê jako¶ dotrze. Je¶li na mnie - przy bardzo ortodoksyjnym tu i ówdzie podej¶ciu - rzecz siê okaza³a do prze³kniêcia... Trochê nie ta konwencja i poetyka, co w starszych produkcjach o Powstaniu, ale wymagania naszych czasów te¿ nieco inne. Film nieco irytuj±cy, ale co¶ w nim jest.

Nie wiem, czy Ci siê spodoba. Nie wiem nawet, czy mnie siê podoba³. To s³owo "podoba³" po prostu jest tu nie na miejscu, tak sobie my¶lê. Daj znaæ, jak by³o.

#8 25.09.2016 16:32:27

weldon

Użytkownik

19455822

Mz to jest trochê jak z amerykañskimi filmami opartymi o mitologiê.
¯eby ¶ci±gn±æ starszych widzów, bierze siê fabu³ê i chwytliwy tytu³, dla m³odszych dorzuca sporo efektów i w±tek mi³osny i kasa leci.

Kiedy¶ siê naci±³em na ¦nie¿kê w ramach poprawno¶ci politycznej granej przez czarnoskór± aktorkê, a  potem na film oparty o skandynawskie sagi, gdzie jednego z bogów Wikingów zagra³ Murzyn. Niby wszystko OK, bo dzi¶ w Skandynawii jest to widok codzienny, ale taki opalony w Sagach raczej nigdy nie wystêpowa³, a i ¦nie¿ka strasznie siê na ¶niegu odcina³a. Bior±c pod uwagê, ¿e jej blada karnacja odgrywa³a w pewnym momencie wa¿n± rolê w bajce, to bajkowa piêkno¶æ która, na¿ar³szy siê jab³ek, udawa³a ¶mieræ ¶wiec±c zdrow±, hebanow± skór± wygl±da³a do¶æ groteskowo.

Mz warto zawsze spróbowaæ daæ co¶ od siebie - tym wiêcej, im dalej odchodzi siê (nawet w s³usznym celu krzewienia w¶ród m³odzie¿y) od orygina³u.
Jak z Kamieniami na szaniec, gdzie ju¿ tak± ciemnotê wciskali, ¿e kompletnie zniechêcili do ogl±dania kolejnych produkcji.

S±dz±c po "Powstaniu warszawskim" które do bólu pochodzi³o z epoki kompletnie niezrozumia³ej dzisiejszej m³odzie¿y okazuje siê, ¿e jest to jednak mo¿liwe, bo du¿o m³odzie¿y ze zrozumieniem obejrza³o ten film. Ja bym im da³ szansê i pokaza³ co¶ prawdziwego, a nie wciska³ kit, ¿eby za du¿o nie musieli my¶leæ. Albo nakrêci³ film wojenny i nada³ mu neutralny tytu³.
Na zachodzie jako¶ sobie z tym radzili i te filmy o walkach w Ardenach czy w Normandii czy pod Arnhem jako¶ sta³y siê evergreenami.

#9 8.10.2016 21:42:46

Antyk

Użytkownik

Sukces podobny do tego jaki spotka³ stare filmy wojenne w stylu "Najd³u¿szy dzieñ" czy " O jeden most..." jest niestety ju¿ niemo¿liwy. Dlaczego? Dlatego, ¿e z wyroków historii nie mogli¶my przez prawie pó³ wieku po wojnie stworzyæ filmów prawdziwych. System narzuci³ okre¶lon± narracjê. Zapewne wszyscy pamiêtamy o czym traktowa³y filmy PRL-u. Filmy dotycz±ce choæby po¶rednio o WP na Zachodzie (kilka takich by³o) albo  dra¿ni³y propagand±, albo niszczy³y je no¿yczki cenzora. Chocia¿ po sprawiedliwo¶ci kilka filmów o LWP nie¼le im wysz³o.
Drugi powód to brak takiej woli politycznej po 89 roku. ¯eby na 50 rocznicê PW nie powsta³ ¿aden film finansowany z bud¿etu? Ci¶nie siê tutaj s³owo skandal. Za to jedna z najpopularniejszych wówczas gazet opisa³a mordy na ¯ydach ponoæ nagminne w PW. Tak uczczono rocznicê PW.
Ale najwa¿niejszym chyba powodem jest czas.  Jeszcze w latach 60-70-ych wiêkszo¶æ z widzów mia³a w rodzinie ludzi którzy brali udzia³ lub chocia¿ pamiêtali II wojnê. W naturalny sposób byli zainteresowani tematem. Dzi¶ ju¿ ma³o kto z m³odych widzów zna osobista relacjê z tamtych lat. Po drugie ilo¶æ rozrywek sprawia, ¿e filmy traktuje du¿o bardziej powierzchownie ni¿ choæby jeszcze w latach 80-ych.
Tak mnie wziê³o na tak± niby socjo-analizê

A Miasto 44? W sumie mniej mnie rozczarowa³ ni¿ siê spodziewa³em. Aktorzy zagrali nie¼le, a nowoczesne wstawki i efekty chyba pos³u¿y³y lepszemu odbiorowi przez m³odych. Mnie najbardziej poirytowa³ przymus umieszczenia wszystkich wa¿nych w±tków PW.  Jakby kto¶ sklei³ dwa scenariusze. Jeden o losach oddzia³u, a drugi to przekrój przez wszystko co wa¿ne i symboliczne w PW. Nieudany zabieg. A ju¿ najbardziej roz³o¿y³ mnie "czerwony deszcz" po wybuchu tzw."czo³gu-pu³apki"  Ale twórca ogl±da³ zapewne filmy Tarantino. Có¿ jego prawo.
Dobrze, ¿e powsta³ ten film. Ale ja go drugi raz nie obejrzê. A takich Kolumbów z PRL w re¿ Morgensterna i owszem.

Ostatnio edytowany przez Antyk (9.10.2016 20:17:30)

Wszystko, co patriotyzmu i historycznego dotyczy uczucia, tak wielkie jest i wielmo¿ne w narodzie tym, i¿ zaiste ¿e kapelusz zdejmam przed ulicznikiem warszawskim - ale - ale wszystko to, czego nie od patriotyzmu, czego nie od narodowego, ale czego od spo³ecznego uczucia wymaga siê, to jest tak pocz±tkuj±ce, ma³e i prawie nikczemne, ¿e strach wspominaæ o tym !
C.K.N

#10 9.10.2016 08:26:11

chrisfox

administrator

status 1

Nie wiem, czy jeszcze raz obejrzê. Statystyka ka¿e w±tpiæ, gdy¿ ¶rednio ogl±dam oko³o 0,3 filmu tygodniowo (nie licz±c 4-5 odcinków ¦wiata wed³ug Kiepskich, ale to smutna ko³ysanka o kondycji spo³eczeñstwa, moralitet, nie ¿aden film ). Nawet nie wiem, czy chcia³bym, gdyby by³a okazja. W ka¿dym razie, w sumie do¶æ mocno mnie Miasto zaskoczy³o. Dziêkujê za recenzjê.

A Kolumbowie to ju¿ insza inszo¶æ. Czasem siê gapiê, choæby nawet jednym okiem przy pracy. Jej to na dobre nie wychodzi, ze mn± trochê lepiej

#11 9.10.2016 20:24:12

Antyk

Użytkownik

Czyli has³o "Prawda czasu, prawda ekranu" jest choæ po czê¶ci prawdziwe Opowiada³ kiedy¶ M. Perepeczko, ¿e uwa¿nie s³ucha³ Powstañców przed rozpoczêciem zdjêæ do serialu. A gdzie? Oczywi¶cie w "Kameralnej"

C.K.N

#12 11.10.2016 04:50:02

weldon

Użytkownik

19455822

Antyk napisał:

Mnie najbardziej poirytowa³ przymus umieszczenia wszystkich wa¿nych w±tków PW.  Jakby kto¶ sklei³ dwa scenariusze. Jeden o losach oddzia³u, a drugi to przekrój przez wszystko co wa¿ne i symboliczne w PW. Nieudany zabieg.

To jest w³a¶nie to, co czyni ten film nieudanym. Ani to film o okropieñstwach wojny, bo ci±gle nieudolnie nawi±zuje do wydarzeñ autentycznych, co czyni go karykaturalnym,  ani film o powstaniu, bo kiedy akurat by³em na Mostowej która udawa³a Podwale to nawet ochroniarz siê z tego ¶mia³.
Je¶li to mia³a byæ namiastka tamtych wydarzeñ przejaskrawieniem obrazu nastawiona na zniechêcenie m³odzie¿y w rurkach i z gro¼nymi brodami do nadstawiania karku za ojczyznê, bo im spadaj±ca krew pobrudzi fryzur, to i owszem, wysz³a.

Tylko ¿e to kompletnie nie moja bajka. I nie moje miasto'44

#13 11.10.2016 12:29:22

chrisfox

administrator

status 1

Ha, wygl±da na to, ¿e z wiekiem ³agodniejê. Z dziesiêæ lat temu, pewnie bym ten film oplu³ jadem z góry na dó³ i z lewa na prawo. A teraz... Mo¿e to dlatego, ¿e w owym czasie nie pracowa³em z m³odzie¿±, co mi siê teraz, owszem przydarzy³o. Nie twierdzê, ¿e ich rozumiem, to raczej niemo¿liwe. Niemniej, czasem udaje mi siê siê - jak w swym zadufaniu mniemam - dostrzegaæ u odbiorców pewne symptomy zainteresowania, czy (nieco czê¶ciej ) totalnego znudzenia. St±d ju¿ niedaleko do prób prymitywnej analizy, co na nich jako¶ tam dzia³a, a co nie. I wydaje mi siê, ¿e ten film nie jest tu bez szans. Wiêcej - bywa, ¿e oni o tym obrazie wspominaj±. To nie film dla mnie - i tu siê raczej zgadzamy - dla nich mo¿e ju¿ trochê tak. I patrz±c pragmatycznie, teraz to jest wa¿ne. Ja ju¿ o Powstaniu s³ysza³em.

Czasy takie, ¿e na fb te¿ trzeba trochê istnieæ - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jeste¶my ju¿ od dobrych dziesiêciu lat :)                                

adres IP

Stopka forum

RSS