Forum Stowarzyszenia
administrator
Nad czym tu myśleć? Porównałem nieco szczegółów i jedynym, czego mi brakuje, jest gazowa latarnia, która powinna stać przed drugim od fotografującego balkonem (balkon na pierwszym zdjęciu jest - to właśnie ten). Z latarniami, wiadomo, jak jest - lubią się chować, zwłaszcza w tłumie i na dalszych planach. W albumie zapewne nieco lepiej widać - pewnie ją wypatrzysz. Dla mnie, to jest to miejsce. Ukłony
Moderator Kombinator
Latarnią, jak słusznie piszesz, nie przejmuję się zbyt mocno. Ale zerknij na te balkony:
Tu między jednym a drugim jest - tak się przynajmniej wydaje - 3 do 4 okien.
A tu - 5 lub 6. Hipoteza o demontażu jednego balkonu wygląda na gest rozpaczy, więc nie będę jej głośno wyrażał. Może po prostu perspektywa kłamie.
Aha, jeszcze coś. Nie znam niemczyzny, ale w podpisie pod zdjęciem było coś o polskim oficerze przechadzającym się ulicą getta. To chyba mało prawdopodobne, aby Polak w tym czasie paradował w mundurze i to po getcie, gdzie żołnierzom niemieckim nie wolno było wchodzić (choć wchodzili). Nie jest to chyba polski oficer, tylko osoba z drugiej strony barykady w nieznanym mi mundurze...
administrator
zaruk napisał:
Tu między jednym a drugim jest - tak się przynajmniej wydaje - 3 do 4 okien.
To, co widzę na pewno - to cztery okna. Dalej (bliżej fotografującego - mam na myśli zdjęcie robione od strony Nowolipia) balustrada balkonu skutecznie zasłania - więc, gdyby było np. pięć, wcale bym się nie zdziwił. Na zdjęciu z "oficerem" (nie wiem, co on za jeden i pomysłu też mądrego nie mam), okien pomiędzy balkonami jest moim zdaniem, pięć (chyba, że tylko cztery). Poza tym, zbyt wiele innych szczegółów pasuje.
(po chwili)
Latarnię też już wypatrzyłem.
Moderator Kombinator
Ponieważ nie wiem jak długo - po wypełnieniu pewnej ankiety - będę mógł zabierać głos na forum, muszę dziś coś jeszcze napisać.
Chodzi bowiem o Karmelicką. Czy to nie ona jest na poniższym zdjęciu?
Ten sam kierunek, w którym jest robione zdjęcie, ale fotograf stoi dalej na północ - moim zdaniem pod budynkiem nr 19 lub 17. Drugi od lewej to wysoki budynek nr 15 z dwoma rzędami balkonów, widoczny na innych zdjęciach tej okolicy. Poza tym zgadza się układ latarni i słupów trakcji, są tory, skandynawka, ładny chodnik i krawężniki. Jak nic - to ta sama okolica.
I jeszcze jedno zdjęcie z albumu Josta. Narożnik Nowolipek i Karmelickiej - dom nr 19 ze składem aptecznym Józefa Weingarta.
administrator
Prawdopodobnie jutro (rano) będziesz jeszcze mógł. Już dziś nie mam siły na tę Karmelicką.
(a Nowolipki 19 gdzieś jeszcze mam - od wczoraj ostro tego obrazka szukam i nie mogę znaleźć )
miglanc
Jeśli chodzi o to zdjęcie z chłopcami siedzącymi na krawęźniku-właśnie wczoraj się nad nim zastanawiałem i też obstawiałem Karmelicką.
Swoją drogą w tej książeczce foto na okładce opisane jest jako ul. Nowolipie. A zawartość książki była podobno konsultowana z ŻIHem.
A żeby nie było, że zupełnie leniuchuję - nic szczególnego, wiadomo było, że Okopowa, teraz wiadomo, że róg Pawiej
Moderator Kombinator
Miło Cię znowu czytać.
Jak świetnie wiesz, z Nowolipiem jest ten kłopot, że miało ono nieco inną nawierzchnię: na więszkości swojego przebiegu kocie łby, na wschód od Karmelickiej - chyba "rybią łuskę", a jedynie na zachód od Smoczej - w rejonie torów - leżało coś co mogłoby odpowiadać nawierzchni na zdjęciu.
miglanc
Zapomniałem dodać, że nie bardzo wierzę, że to Nowolipie, m.in. ze względów które wymieniłeś.
ŻIH ma ogromny zasób wiedzy, ale też może popełnić pomyłkę.
Moderator Kombinator
Każdy może
Na zdjęciu z Okopowej policjant prowadzi chyba złapaną kobietę.
Moderator
Czy to zdjecie przedstawia bazar przy Gesiej r Lubeckiego?
Moderator
Jeszcze jedna zagadka.
miglanc
To ostatnie to Żelazna od Chłodnej do Krochmalnej
Moderator Kombinator
Odnośnie postu 50.
Nie obstawiałbym bazaru przy Lubeckiego w pierwszej kolejności. Przeciw takiej lokacji przemawia chodnik na pierwszym planie, oddzielony od jezdni czymś w rodzaju trawnika, na którym stoją fotgrafowani ludzie (część z nich siedzi na czymś, co może być hałdą piachu). Taki układ wskazuje raczej na coś w rodzaju skweru, a to z kolei - według mnie - na plac. Po kratownicowym słupie trakcyjnym widać, że jezdnią biegły tory tramwajowe. Fasady domów, widziane do pierwszego piętra, wskazują na znaczną różnicę wysokości parterów, półkoliście zamkniętą bramę po prawej i po lewej, określony układ okien i balkonów, wyraźny gzyms nad parterem w domu po lewej. Wziąłem pod lupę (wybiórczo - to prawda) plac Muranowski i skwer przed Siedzibą Rady na Zamenhofa. W Muranowskim (oglądałem pierzeje południową i zachodnią - cienie wskazują na możliwość takiej lokalizacji) nie znalazłem podobieństwa w fasadach domów, również układ skwerków nie pasuje do zdjęcia (gdyby to było tam, chodnik na pierwszym planie musiałby biec skośnie do linii jezdni i domów, a nie biegnie).
Wobec tego - placyk przed Judenratem:
Nie mam, niestety dobrych zdjęć pokazujących Zamenhofa od numeru 30 do 40 (jeśli ktoś ma, to poproszę o wklejenie), tylko serię zdjęć z działkiem ostrzeliwującym narożnik Gęsiej. Na powiększeniu widać jednak, że układ fasad domów 30 i 32 (strzałki) podobny jest do tego z analizowanego zdjęcia (półkoliste bramy, brak boniowania między parterem i piętrem w domu nr 30, podobny układ balkonów i okien). Strzałka z X niczego nie oznacza (wkleiłem wersję roboczą powiększenia). Więc, choć to palcem po wodzie pisane, zdjęcie mogłoby być zrobione tam.
Moderator
Nawiązując do wątku ze skrzyżowania Żelazna/Leszno
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=541&p=4
2 kolejne zdjecia z tego miejsca:
Moderator
Piwna przy Placu Zamkowym
(to 2 zdjecie gdzieś było ale nie mogłem znaleźć watku ;-) )
Moderator
W dniu dzisiejszym na ebay-u aż się roiło od róznych zdjęć. Te na pewno Was zaciekawią:
1. Okopowa przy Gesiej
2. to samo tylko 2 strona
3. to samo co na 1. tylko z innego ujecia
4. Nad podobnym zdjeciem głowimy się z Zarukiem.
5. ?
6. Znana brama Leszno/Żelazna
7. wiadomo
Ostatnio edytowany przez Daros (5.10.2008 06:45:11)
Moderator
Z tego samego zbioru 2 zdjecia (Łotyszy?)
8.
9.
Pamiętam, że gdzieś oglądaliśmy podobne zdjecia głowiąc się czy pochodzi z Warszawy.
Ostatnio edytowany przez Daros (5.10.2008 06:44:00)
Moderator
Co do zdjecia nr 4, to mam inne z tej lokalizacji ale gorszej jakości.
Poza napisem Pralnia widnieje napis "Syrena"
sprawdziłem w ksiązce tel z 38
Pralnia „SYRENA”
Waliców 11
Sosnowa 14
Krucza 5
Chmielna 32
pod hasłem Syrena:
Administracja domu „SYRENA” Krochmalna 56
„SYRENA” fabryka wód Twarda 22
„SYRENA” Wytwórnia szkieł do zegarków Graniczna 14
Pod hasłem pralnia:
-Pralnia Sienna 77
-Wielka 12
Jeszcze ten numer 214!?
Ostatnio edytowany przez Daros (5.10.2008 06:47:45)
administrator
Smaczniutkie obrazki
Bardzo szybciutko, więc może trochę niechlujnie. Nic z podanych adresów mi nie pasuje
Mogę jedynie zauważyć rzecz oczywistą: o ile prawa część zdjęcia przedstawia parzystą stronę ulicy, musiało zostać wykonane z grubsza ze wschodu na zachód, bądź z południa na północ - co w razie czego, może pomóc przynajmniej w eliminacji kilku ulic. Ale, po co ja to piszę
Moderator Kombinator
Super to zdjęcie z 214. Niestety, dotychczas z Darosem mieliśmy tylko ten mały fragmencik, ale teraz to inna bajka. Niestety, teraz nie mam czasu, na pierwszy rzut wygląda na Krochmalną, pewnie ktoś się tym szybciutko zajmie...
(po chwili)
Krochmalna coś nie sztymuje...