Forum Stowarzyszenia
administrator
Nad czym tu my¶leæ? Porówna³em nieco szczegó³ów i jedynym, czego mi brakuje, jest gazowa latarnia, która powinna staæ przed drugim od fotografuj±cego balkonem (balkon na pierwszym zdjêciu jest - to w³a¶nie ten). Z latarniami, wiadomo, jak jest - lubi± siê chowaæ, zw³aszcza w t³umie i na dalszych planach. W albumie zapewne nieco lepiej widaæ - pewnie j± wypatrzysz. Dla mnie, to jest to miejsce. Uk³ony
Moderator Kombinator
Latarni±, jak s³usznie piszesz, nie przejmujê siê zbyt mocno. Ale zerknij na te balkony:
Tu miêdzy jednym a drugim jest - tak siê przynajmniej wydaje - 3 do 4 okien.
A tu - 5 lub 6. Hipoteza o demonta¿u jednego balkonu wygl±da na gest rozpaczy, wiêc nie bêdê jej g³o¶no wyra¿a³. Mo¿e po prostu perspektywa k³amie.
Aha, jeszcze co¶. Nie znam niemczyzny, ale w podpisie pod zdjêciem by³o co¶ o polskim oficerze przechadzaj±cym siê ulic± getta. To chyba ma³o prawdopodobne, aby Polak w tym czasie paradowa³ w mundurze i to po getcie, gdzie ¿o³nierzom niemieckim nie wolno by³o wchodziæ (choæ wchodzili). Nie jest to chyba polski oficer, tylko osoba z drugiej strony barykady w nieznanym mi mundurze...
administrator
zaruk napisał:
Tu miêdzy jednym a drugim jest - tak siê przynajmniej wydaje - 3 do 4 okien.
To, co widzê na pewno - to cztery okna. Dalej (bli¿ej fotografuj±cego - mam na my¶li zdjêcie robione od strony Nowolipia) balustrada balkonu skutecznie zas³ania - wiêc, gdyby by³o np. piêæ, wcale bym siê nie zdziwi³. Na zdjêciu z "oficerem" (nie wiem, co on za jeden i pomys³u te¿ m±drego nie mam), okien pomiêdzy balkonami jest moim zdaniem, piêæ (chyba, ¿e tylko cztery). Poza tym, zbyt wiele innych szczegó³ów pasuje.
(po chwili)
Latarniê te¿ ju¿ wypatrzy³em.
Moderator Kombinator
Poniewa¿ nie wiem jak d³ugo - po wype³nieniu pewnej ankiety - bêdê móg³ zabieraæ g³os na forum, muszê dzi¶ co¶ jeszcze napisaæ.
Chodzi bowiem o Karmelick±. Czy to nie ona jest na poni¿szym zdjêciu?
Ten sam kierunek, w którym jest robione zdjêcie, ale fotograf stoi dalej na pó³noc - moim zdaniem pod budynkiem nr 19 lub 17. Drugi od lewej to wysoki budynek nr 15 z dwoma rzêdami balkonów, widoczny na innych zdjêciach tej okolicy. Poza tym zgadza siê uk³ad latarni i s³upów trakcji, s± tory, skandynawka, ³adny chodnik i krawê¿niki. Jak nic - to ta sama okolica.
I jeszcze jedno zdjêcie z albumu Josta. Naro¿nik Nowolipek i Karmelickiej - dom nr 19 ze sk³adem aptecznym Józefa Weingarta.
administrator
Prawdopodobnie jutro (rano) bêdziesz jeszcze móg³. Ju¿ dzi¶ nie mam si³y na tê Karmelick±.
(a Nowolipki 19 gdzie¶ jeszcze mam - od wczoraj ostro tego obrazka szukam i nie mogê znale¼æ )
miglanc
Je¶li chodzi o to zdjêcie z ch³opcami siedz±cymi na krawê¼niku-w³a¶nie wczoraj siê nad nim zastanawia³em i te¿ obstawia³em Karmelick±.
Swoj± drog± w tej ksi±¿eczce foto na ok³adce opisane jest jako ul. Nowolipie. A zawarto¶æ ksi±¿ki by³a podobno konsultowana z ¯IHem.
A ¿eby nie by³o, ¿e zupe³nie leniuchujê - nic szczególnego, wiadomo by³o, ¿e Okopowa, teraz wiadomo, ¿e róg Pawiej
Moderator Kombinator
Mi³o Ciê znowu czytaæ.
Jak ¶wietnie wiesz, z Nowolipiem jest ten k³opot, ¿e mia³o ono nieco inn± nawierzchniê: na wiêszko¶ci swojego przebiegu kocie ³by, na wschód od Karmelickiej - chyba "rybi± ³uskê", a jedynie na zachód od Smoczej - w rejonie torów - le¿a³o co¶ co mog³oby odpowiadaæ nawierzchni na zdjêciu.
miglanc
Zapomnia³em dodaæ, ¿e nie bardzo wierzê, ¿e to Nowolipie, m.in. ze wzglêdów które wymieni³e¶.
¯IH ma ogromny zasób wiedzy, ale te¿ mo¿e pope³niæ pomy³kê.
Moderator Kombinator
Ka¿dy mo¿e
Na zdjêciu z Okopowej policjant prowadzi chyba z³apan± kobietê.
Moderator
Czy to zdjecie przedstawia bazar przy Gesiej r Lubeckiego?
Moderator
Jeszcze jedna zagadka.
miglanc
To ostatnie to ¯elazna od Ch³odnej do Krochmalnej
Moderator Kombinator
Odno¶nie postu 50.
Nie obstawia³bym bazaru przy Lubeckiego w pierwszej kolejno¶ci. Przeciw takiej lokacji przemawia chodnik na pierwszym planie, oddzielony od jezdni czym¶ w rodzaju trawnika, na którym stoj± fotgrafowani ludzie (czê¶æ z nich siedzi na czym¶, co mo¿e byæ ha³d± piachu). Taki uk³ad wskazuje raczej na co¶ w rodzaju skweru, a to z kolei - wed³ug mnie - na plac. Po kratownicowym s³upie trakcyjnym widaæ, ¿e jezdni± bieg³y tory tramwajowe. Fasady domów, widziane do pierwszego piêtra, wskazuj± na znaczn± ró¿nicê wysoko¶ci parterów, pó³koli¶cie zamkniêt± bramê po prawej i po lewej, okre¶lony uk³ad okien i balkonów, wyra¼ny gzyms nad parterem w domu po lewej. Wzi±³em pod lupê (wybiórczo - to prawda) plac Muranowski i skwer przed Siedzib± Rady na Zamenhofa. W Muranowskim (ogl±da³em pierzeje po³udniow± i zachodni± - cienie wskazuj± na mo¿liwo¶æ takiej lokalizacji) nie znalaz³em podobieñstwa w fasadach domów, równie¿ uk³ad skwerków nie pasuje do zdjêcia (gdyby to by³o tam, chodnik na pierwszym planie musia³by biec sko¶nie do linii jezdni i domów, a nie biegnie).
Wobec tego - placyk przed Judenratem:
Nie mam, niestety dobrych zdjêæ pokazuj±cych Zamenhofa od numeru 30 do 40 (je¶li kto¶ ma, to poproszê o wklejenie), tylko seriê zdjêæ z dzia³kiem ostrzeliwuj±cym naro¿nik Gêsiej. Na powiêkszeniu widaæ jednak, ¿e uk³ad fasad domów 30 i 32 (strza³ki) podobny jest do tego z analizowanego zdjêcia (pó³koliste bramy, brak boniowania miêdzy parterem i piêtrem w domu nr 30, podobny uk³ad balkonów i okien). Strza³ka z X niczego nie oznacza (wklei³em wersjê robocz± powiêkszenia). Wiêc, choæ to palcem po wodzie pisane, zdjêcie mog³oby byæ zrobione tam.
Moderator
Nawi±zuj±c do w±tku ze skrzy¿owania ¯elazna/Leszno
http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=541&p=4
2 kolejne zdjecia z tego miejsca:
Moderator
Piwna przy Placu Zamkowym
(to 2 zdjecie gdzie¶ by³o ale nie mog³em znale¼æ watku ;-) )
Moderator
W dniu dzisiejszym na ebay-u a¿ siê roi³o od róznych zdjêæ. Te na pewno Was zaciekawi±:
1. Okopowa przy Gesiej
2. to samo tylko 2 strona
3. to samo co na 1. tylko z innego ujecia
4. Nad podobnym zdjeciem g³owimy siê z Zarukiem.
5. ?
6. Znana brama Leszno/¯elazna
7. wiadomo
Ostatnio edytowany przez Daros (5.10.2008 06:45:11)
Moderator
Z tego samego zbioru 2 zdjecia (£otyszy?)
8.
9.
Pamiêtam, ¿e gdzie¶ ogl±dali¶my podobne zdjecia g³owi±c siê czy pochodzi z Warszawy.
Ostatnio edytowany przez Daros (5.10.2008 06:44:00)
Moderator
Co do zdjecia nr 4, to mam inne z tej lokalizacji ale gorszej jako¶ci.
Poza napisem Pralnia widnieje napis "Syrena"
sprawdzi³em w ksi±zce tel z 38
Pralnia „SYRENA”
Waliców 11
Sosnowa 14
Krucza 5
Chmielna 32
pod has³em Syrena:
Administracja domu „SYRENA” Krochmalna 56
„SYRENA” fabryka wód Twarda 22
„SYRENA” Wytwórnia szkie³ do zegarków Graniczna 14
Pod has³em pralnia:
-Pralnia Sienna 77
-Wielka 12
Jeszcze ten numer 214!?
Ostatnio edytowany przez Daros (5.10.2008 06:47:45)
administrator
Smaczniutkie obrazki
Bardzo szybciutko, wiêc mo¿e trochê niechlujnie. Nic z podanych adresów mi nie pasuje
Mogê jedynie zauwa¿yæ rzecz oczywist±: o ile prawa czê¶æ zdjêcia przedstawia parzyst± stronê ulicy, musia³o zostaæ wykonane z grubsza ze wschodu na zachód, b±d¼ z po³udnia na pó³noc - co w razie czego, mo¿e pomóc przynajmniej w eliminacji kilku ulic. Ale, po co ja to piszê
Moderator Kombinator
Super to zdjêcie z 214. Niestety, dotychczas z Darosem mieli¶my tylko ten ma³y fragmencik, ale teraz to inna bajka. Niestety, teraz nie mam czasu, na pierwszy rzut wygl±da na Krochmaln±, pewnie kto¶ siê tym szybciutko zajmie...
(po chwili)
Krochmalna co¶ nie sztymuje...