Kolejka Marecka - zaciekawiamy Warszaw±

Forum Stowarzyszenia

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

Ogłoszenie

Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka Aktualno¶ci - www.facebook.com/sopw.kolejka.marecka

#21 25.09.2008 20:46:20

chrisfox

administrator

status 1
GG? ni mom i nie bede mio³
SkÄ…d: z getta

Re: drobne ró¿nice regionalne

Cicho tu jako¶. Taki fajny w±tek by³ - i zdech³?

Rozczyn dzie³ Marksa wlany w bydl±t czaszki
Wytwarza z mózgiem przedziwn± miksturê

#22 26.09.2008 10:57:15

Yorik

Moderator

SkÄ…d: z Nienacka

chrisfox napisał:

Cicho tu jako¶. Taki fajny w±tek by³ - i zdech³?

Fajny, nawet przedwczoraj mia³em co¶ napisaæ, tylko dzisiaj ju¿ zapomnia³em o czym. Skleroza.

ZDARZA SIÊ

#23 26.09.2008 12:38:09

chrisfox

administrator

status 1

Ja siê (wczoraj? - skleroza... ) nawet zastanawia³em, czy on tu w ogóle jest. Jest - ale jako¶, jak to mówi±, "le¿y w zapomnieniu" . Poczyta³em... ca³kiem fajny. Co by tu dopisaæ?

#24 3.10.2008 14:42:34

Yorik

Moderator

U znajomego z po³udniowych okolic Rzeszowa zauwa¿y³em mówienie na czê¶æ cia³a zamiast "³okieæ" - "okieæ" Czy¿by paniczny strach przed "³o"? Analogicznie do "sz" wstawianego za prawid³owe "s" w celu ukrycia "mazurzenia".

ZDARZA SIÊ

#25 3.10.2008 17:13:43

chrisfox

administrator

status 1

Mo¿e co¶ w tym byæ. Mia³em kolegê, który ciekawie wymawia³ dwa s³owa - "okieæ" i (jako rekompensatê chyba) "³oko"

Do dzi¶ pamiêtam, jak na akademii (w pierwszej klasie, parê lat temu) recytowa³ z przejêciem wierszyk:
(tekst by³ nieco inny, ale tak to brzmia³o)

Se³onice nad miastem fabrycznym
Têtni±cych maszyn tysi±ce
Robota w rekach siê pali
Praca radosna jak se³onice

Przy okazji. Chodzi mi po g³owie, ¿eby Drobne ró¿nice przerzuciæ do ogólnodostêpnej czê¶ci forum - choæby do Koncika. Bardzo to g³upie?

#26 3.10.2008 17:25:18

Ilianne

Etatowy Sadysta (Moderator tak zwany)

3476628
Call me!
SkÄ…d: Warszawa

chrisfox napisał:

Przy okazji. Chodzi mi po g³owie, ¿eby Drobne ró¿nice przerzuciæ do ogólnodostêpnej czê¶ci forum - choæby do Koncika. Bardzo to g³upie?

E, nie... Takie bardzo g³upie to nie Temat fajny, warto go uwidoczniæ

#27 16.10.2008 17:27:55

chrisfox

administrator

status 1

I ju¿ - przenios³em

Na inauguracjê w nowym miejscu: chodzi za mn± od kilku dni dziwne - przynajmniej dla mnie - s³owo "skie³czeæ". Jak siê zdaje, oznacza ono wydawanie jakich¶ niemi³ych d¼wiêków, gdy¿ pojawia siê tak¿e w formie "skie³tak", którym to wyrazem te¶ciowa okre¶li³a swego czasu jakie¶ szwagrowe urz±dzenie audio. Kto¶ co¶ wie?

#28 22.10.2008 23:53:31

Yorik

Moderator

chrisfox napisał:

I ju¿ - przenios³em

Na inauguracjê w nowym miejscu: chodzi za mn± od kilku dni dziwne - przynajmniej dla mnie - s³owo "skie³czeæ". Jak siê zdaje, oznacza ono wydawanie jakich¶ niemi³ych d¼wiêków, gdy¿ pojawia siê tak¿e w formie "skie³tak", którym to wyrazem te¶ciowa okre¶li³a swego czasu jakie¶ szwagrowe urz±dzenie audio. Kto¶ co¶ wie?

Znam to "skie³czeæ".

ZDARZA SIÊ

#29 24.11.2008 11:55:19

chrisfox

administrator

status 1

Tym razem nie bêdzie o wymowie (choæ akurat poznañska wymowa polskiego "trz" jako "cz" ogromnie mnie razi). Bêdzie o regionalnych ró¿nicach ceny drugiego z najbardziej_mnie_interesuj±cych_p³ynów . W Warszawie nie jest najdro¿ej - ponoæ mo¿na kupiæ bezo³owiow± 95 ju¿ za 3,60 (na Targówku 3,64). Zgadnijcie jednak, ile takie paliwo kosztuje w Poznaniu? Nie macie ogromnych szans na prawid³ow± odpowied¼, bo a¿ trudno uwierzyæ. W pi±tek p³aci³em 3,49, ale to nieprawda - za zatankowanie g³upich czterdziestu kilku litrów, dosta³em jeszcze bon warto¶ci 7 z³ do miejscowego Carrefour. Jak nietrudno obliczyæ, efektywna cena litra, wynios³a 3,35...

#30 24.11.2008 14:12:28

Mechanik Jarz±bek

Moderator

Warszawa Stacja Neste - Jagielloñska  /Golêdzinów/, w dniu wczorajszym cena za benzynê 3,61 - przy p³atno¶ci kart± 5 groszy mniej czyli 3,56. Za 21 groszy na litrze nie op³aca mi siê jechaæ do Poznania

#31 24.11.2008 18:02:06

michel

Moderator

SkÄ…d: Warszawa

Mechanik Jarz±bek napisał:

Za 21 groszy na litrze nie op³aca mi siê jechaæ do Poznania

Ale jak kto¶ tam by³, to przywiezienie  wymborka p³ynu mo¿e siê op³acaæ.

#32 24.11.2008 21:49:43

Gwara

Nasz Drogi Go¶æ

Gwara jak gwara. Za "kielecka niechlujn± gwarê" chyba kielczanie winni siê obraziæ, lub poptrosiæ o rozpisanie konkursu na najpiêkniejsz± gwarê. Mowa w po¶cie chyba o mowie wspó³czesnej a nie o gwzrze , która z zasady nie jest praktykowana przez starsze pokolenia i raczej, stety lub nie, niepraktykowana w komunikacji nacodzieñ. Stety... bo, próba dogadania siê prawdziw± gwara miêdzy ¶l±zakiem a kaszubem by³aby urocz± scen± która zakoñczy³aby siê zapewne na jêzyku migowym lub gwa³cie na mowie w postaci wulgaryzmów. Nie wiem gdzie s³ysza³e¶ formê "na dworzu". Na kielecczyznie funkcjonuj± obie formy na dworze i na polu. My¶lê, ¿e to kwestia dba³o¶ci o polszczyznê jak± siê pos³ugujemy, w³os mi siê nieraz na g³owie je¿y kiedy s³yszê odmianê typu "kop³o, druk³o"...to jest dopiero niechlujstwo niestety coraz mniej zale¿ne od reginu. "braæ tusz" to forma jeszcze z czasów szlachty Polskiej, jak dla mnie bardzo apetyczna.
Z ciekawszych ró¿nic to w stolicy mawiacie "basebollówkê" a my mamy "kaszkiet". Na ¶l±sku natomiast nie znaj± s³owa "brechtaæ siê" czyli po polskiemu zanosiæ siê ¶miechem.
Pozdrawiam.

#33 25.11.2008 07:15:46

balcerek

sekcja gimnastyczna

Gwara napisał:

Z ciekawszych ró¿nic to w stolicy mawiacie "basebollówkê" a my mamy "kaszkiet". Na ¶l±sku natomiast nie znaj± s³owa "brechtaæ siê" czyli po polskiemu zanosiæ siê ¶miechem.
Pozdrawiam.

No nie wiem, zawsze mi siê wydawa³o, ¿e dwa rózne nakrycia g³owy.

#34 25.11.2008 09:14:00

chrisfox

administrator

status 1

Gwara napisał:

Za "kielecka niechlujn± gwarê" chyba kielczanie winni siê obraziæ

Trudno, niech siê obra¿aj±. Je¶li im siê takie przera¿aj±ce co¶ wydaje jêzykiem polskim... Mam prawo (tzn. przyzna³em sobie prawo ) krytycznie siê o tamtym regionie wyra¿aæ, jako ¿e mój Ojciec swego czasu nie zachowa³ czysto¶ci rasy i poj±³ za ma³¿onkê pannê ze Starachowic. Tak wiêc, znam nieco te okolice, ludzi... (i parê innych tamtejszych drobiazgów ). A obrzydliw± formê "na dworzu" znam - niestety - z domu i ró¿nych rodzinnych spotkañ (po k±dzieli) te¿.

Gwara napisał:

Mowa w po¶cie chyba o mowie wspó³czesnej a nie o gwzrze , która z zasady nie jest praktykowana przez starsze pokolenia

Tu siê chyba nie do koñca rozumiemy. Nie zawsze, ale chyba jednak na ogó³, piszê tu w³a¶nie o jêzyku u¿ywanym przez ludzi nieco ode mnie starszych. Koszmarna mowa m³odszego pokolenia, to ju¿ horror i obraza wszystkiego - nie ¿adna gwara

A z nakryciami g³owy - jak wy¿ej. Chyba to jednak co innego.

#35 25.11.2008 19:24:35

gwara

Nasz Drogi Go¶æ

to ja poprosze o definicjê obu:)

#36 25.11.2008 20:57:36

chrisfox

administrator

status 1

Nie, definicji nie bêdzie Nie jestem jêzykoznawc± jak tow. Stalin. Piszê, co czujê Gwara - w rozumieniu niniejszego w±tku - jest swoist± mow± (na ogó³, starszych) mieszkañców jakiego¶ terytorium, nieco siê ró¿ni±c± od jêzyka uznawanego za literacki () - odrêbn± w warstwie tak s³ownictwa, jak i wymowy. Dobre?

Natomiast (bo to chyba mia³a byæ ta druga definicja) jêzyk m³odszego (ni¿ moje) pokolenia... To ju¿ tylko nieskodyfikowany be³kot stanowi±cy mieszaninê miejscowej gwary (!), gazetowo-telewizyjnej "polszczyzny", angielskiego, jêzyka najbli¿szych s±siadów (wschód-rosyjski, zachód-niemiecki) i ca³kiem pospolitych s³ów, uwa¿anych niegdy¶ za wulgarne (jakie¶ 10-20% ca³o¶ci wypowiedzi).

(przypomnê, to nie by³y definicje - tylko opisy, jak to widzê )

#37 26.11.2008 16:25:50

gwara

Nasz Drogi Go¶æ

chodzi³o mi raczej o definicjê kaszkietu i baseballówki:)

#38 26.11.2008 18:59:14

balcerek

sekcja gimnastyczna

definicji nie znam, ale na allegro mo¿esz znale¼æ kaszkiet choæby tu:
http://www.allegro.pl/item484822309_oci … min_l.html
baseballówkê tu:
http://www.allegro.pl/item491277399_cza … nfire.html

#39 26.11.2008 20:00:22

chrisfox

administrator

status 1

Eee, ³atwizna. Dorzucê swoje

Kaszkiety tu: http://images.google.pl/images?q=kaszki … 4&ct=title

...a bejsbolówka choæby tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bejsbol%C3%B3wka

(dziadowska wikipedia chocia¿ do tego siê przyda³a)

#40 16.02.2009 17:13:37

chrisfox

administrator

status 1

A tu: https://www.poznan.pl/mim/public/slowni … l&letter=A co¶, co nazwano "s³ownikiem gwary miejskiej Poznania". Kopiowaæ nie bêdê, bo troszkê tego jest (niektóre has³a ca³kiem fajne).

Czasy takie, ¿e na fb te¿ trzeba trochê istnieæ - zajrzyjcie do nas i tam. A tu jeste¶my ju¿ od dobrych dziesiêciu lat :)                                

adres IP

Stopka forum

RSS