Forum Stowarzyszenia
Moderator Kombinator
Rzeczywiście, na ostatnim zdjęciu widać chyba nr 35...
Moderator Kombinator
Mocne zdjęcia na niemieckim ebayu - Smocza, inne nasze rozważania!!!
Moderator
Witam po raz pierwszy. Przyglądam sie forum od pewnego czasu, i nie raz miałem ochotę o czymś pogadać ale nie miałem odwagi (ze względu na moją mierną wiedzę a Waszą ogromną). Ale tym razem się przełamałem prosząc o wyrozumiałość. A więc ad rem. Na stronie Ghetto Fighters' House odkryłem taka fotkę:
nastepne zdjęcie na tej stronie to:
według mnie jest to ulica Nowolipki 15 i 17 .
W Gabarytach niestety nie ma tych budynków, więc trudno było zweryfikować moja hipotezę. Liczę na Waszą wiedzę.
Moderator
BTW
Na stronie GFH znajduje się sporo błędów (niestety!)
Moderator
W takim razie budynki te powinny należeć do "szopu" Oschmann-Leszczyński?
Moderator
Nowolipki troche wcześniej (od ogrodu Krasińskich)
po prawej kramy Nalewkowskie, po lewo ruiny I Oddziału Warszawskiej Straży Ogniowej Nalewki 3 róg Nowolipki 1
administrator
Tak od razu, szybciutko - żeby nie było, że Cię ignoruję/ignorujemy. Dwa poprzednie zdjątka mocno mnie zaciekawiły, ale, że właśnie powróciłem (o dziwo, szczęśliwie ) z Zimnego Weekendu... Nie wiem, czy się zdążę dziś w tym wszystkim rozejrzeć - a głupot pisać nie chcę (choć i tak często piszę - ale to niechcący). Krótko mówiąc, sprawa jest dogłębnie analizowana
administrator
Górne zawsze identyfikowałem (jakoś z rozpędu - tak mi się zdawało i już) jako Zamenhofa 19 i widok dalej Gęsią na zachód. Popatrzyłem tu i ówdzie, po czym muszę się przy owym pomyśle uprzeć. To tam - dowodów chyba dziś nie zdążę tu umieścić, ale przekonanie posiadam Natomiast z dolnym obrazkiem, mam problem - trochę to potrwa.
Tak od razu, mogę napisać jedną rzecz - szyny tramwajowe. Na Nowolipkach nie bardzo pasują, na Gęsiej, owszem. Dodatkowo, fronton budynku po prawej - pilastry, boniowania, gzymsy - wszyściutko się zgadza. A jeśli spojrzymy w głąb ulicy, ujrzymy blanki nad fragmentami budynku. Gęsiówka aż miło.
administrator
Zdjęcie dolne - choć mało mam (właściwie - nie mam) materiału porównawczego, ulokowałbym na tyłach Pałacu Mostowskich - Nowolipki 3. Bierze się to z dwóch przesłanek. Po pierwsze, budynku Nowolipki 17 - jeśli wierzyć ortofotomapie - w roku 1945 w ogóle nie było a z piętnastki nie pozostało o wiele więcej. Po drugie, akurat za budynkiem nr 3 w kierunku zachodnim, ulica nieco się załamywała - linijka pokazuje widok wzdłuż ściany taki, jak być powinien.
Mogę się mylić - co mi tam . Póki co, jednak...
Moderator Kombinator
Witaj Daros. Miło Cię czytać na tym forum.
Jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie to, moim zdaniem (choć powtórzę za Chrisem), przedstawia ulicę Gęsią na zachód. Podobne zdjęcie, choć wykonane z miejsca lezącego nieco bardziej na wschód identyfikowaliśmy kiedyś, pamiętasz?
Widać na nim budynek Judenratu z charakterystycznymi ozdobami w kształcie wież z blankowaniem, na ścianie południowej. Te same "ozdoby" widać na analizowanym zdjęciu. A więc jeśli przyjmiemy, że fotka przedstawia Gęsia przy Zamenhofa, to z tej lokalizacji widok kościła św Augustyna przedstawiałby się inaczej - uchwycony zostałby on bardziej w skosie - a na drugim zdjęciu widać go w całej rozciągłości, co więcej prowadzi do niego ulica z której robione jest zdjęcie - można więc przyjąć, że jest to rzeczywiście ulica Nowolipki. A więc obie fotki, mimo chyba tego samego pochodu i podobnych fragmentów zabudowań, robione są w różnych miejscach. I też się zgodzę, że to drugie zdjęcie robione jest na Nowolipkach w okolicy ulicy Przejazd, a budynek po lewej to tyły pałacu Mostowskich. Podobne ujęcie choć wykonane z miejśca położonego bardziej na wschód, przedstawia trzecie zdjęcie, które - w mojej opinii - słusznie zidentyfikowałeś jako plac przed Kramami Nalewkowskimi. I choć nie jest to niczym uzasadnione, to pochylona i złamana latarnia na prawym brzegu ulicy kojarzy mi się z pochyloną latarnią widoczną na prawym skraju drugiego zdjęcia. Może to spod niej było ono robione? Pozdrawiam.
Moderator
Niestety moja pycha zostala ukarana!
Zrobilem kilak kardynalnych błędów. Po pierwsze uznałem że 2 kolejne zdjęcia są zrobione z tego samego miejsca , tylko w innym kierunku. A już na pierwszy rzut oka widać że nie. Po wtóre gdybym zerknął na ortofotomapę to bym wiedział że pod wskaznym numerem nie ma takich zabudowań.
Patrząc na ortofotomapę widać, że jedyny budynek jaki pozostał po lewej stronie Nowolipek jest Pałac Mostowskich (oraz ruiny strazy ogniowej).
Moderator Kombinator
Nie przejmuj się, ja też kiedyś myślałem, że te dwa zdjęcia są robione z jednego miejsca (co często się zresztą zdarza) .
administrator
Mnie się zdarza na okrągło. Wyobraźcie sobie, że bezmyślnie wrzuciłem kiedyś oba obrazki do tego samego folderu o tytule "Gęsia". Pierwsze - Gęsia, bez wątpienia. Drugie - pochód, gruzy, ściana - jak nic, to samo miejsce... I tu się pojawia ogromna korzyść z możliwości porozmawiania z Wami. Mimo ogromnej wiary we własną doskonałość przydaje się mieć kogoś, kto spojrzy bez emocji - i skrytykuje. Dobrze jest, coraz nas tu więcej
Aha. Dowodów już nie muszę zamieszczać. Zaruk zrobił to za mnie. Dzięki.
Moderator
Zaruk! przesyłam Ci ładną fotkę z okularami
w tle mur?
administrator
Było... Może nie tu, już nie pamiętam. W tle mur biegnący Gęsią, postawiony po letnich deportacjach z roku 1942. Fotografujący stoi na Nalewkach a patrzy na południe.
Aha - gwoli ścisłości. Nie czepiam się, nikt nie ma obowiązku pamiętać, co gdzieś tam parę lat temu wyprawiałem Zwłaszcza, że sam nie pamiętam, gdzie postanowiłem owo "odkrycie" światu oznajmić. Było to tak dawno temu, że mogło się przytrafić nawet na forum MPW. A może to było tam, gdzie nie jestem już lubiany? Tak więc, śmiało. Lepiej obejrzeć coś takiego pięć razy, niż nie zobaczyć w ogóle (tym razem - co się zdarza nieczęsto - byłem poważny).
Użytkownik
Ta ortofotomapa robi na mnie piorunujące wrażenie
Tam w środku, gdzie nic nie ma, szara pustka, stoi obecnie dom w którym mieszkałam przez kilkanaście lat. Obok w szarej strefie jest też moja podstawówka (kiedyś to był teren Pawiaka) i na szaro widzę też teren mojego ogólniaka, przy skrzyżowaniu Karmelickiej i Nowolipia.
Przepraszam za te dygresje, ale myślę, że akurat Wy to zrozumiecie.
administrator
Za cóż tu przepraszać? Dorzucę się W owej szkole podstawowej, (przez rok, czy dwa) Mama dorabiała sobie do emerytury. Ojciec z kolei, kończył (nie tam - na Żoliborzu) liceum, o którym wspominasz. Sam, przez parę miesięcy, pracowałem u dołu obrazka - w miejscu, gdzie widać ruiny Szpitala Ewangelickiego. Gdyby nieco przejechać z kadrem w lewo i w dół, ujrzelibyśmy okolice mojego rodzinnego domu, budynek pierwszej szkoły... (itd.)
Moderator Kombinator
Dzięki, ładne zdjęcie. Do wyjaśnień Chrisa dorzucę tylko tę galeriową fotkę:
Ten sam narożnik widziany od Gęsiej, w perspektywie to, co zostało z Nalewek.
administrator
Dokładnie, to było tak. Zacząłem od tego ostatniego obrazka - w końcu jest na nim tabliczka. Potem wystarczyło jeszcze dostrzec ledwie widoczną reklamę optyka, porównać budynki, dołożyć do kompletu mur, poprzyglądać się Gęsiej (a potem Nalewkom) - i wyszło. Jedna z moich pierwszych gettowych identyfikacji - dumny jak paw przechadzałem się chyba z tydzień
(a pewnie o wiele wcześniej, już ktoś gdzieś o tym napisał)
Moderator
Witam ponownie!
dzisiaj musze trochę zamącić! Przeglądam sobie Wasze w wpisy na forum i odkryłem pewną nieścisłość (a może mi się tylko wydaje),
w poscie 71 ( http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=330&p=6) przy analizie ulicy Dzikiej zaruk zamiescił zdjęcie:
sugerując, że jest to skręt linii tramwajowej z Dzikiej w Dzielną (tak to odczytałem)
natomiast christfox w wątku "dwa zdjecia" ( http://kolejkamarecka.pun.pl/viewtopic.php?id=347) umiescił nastepujące zdjecie:
podpisując je "Nietrudno zgadnąć. Tak, to działo strzela właśnie do budynku Gęsia 20..."
dla mnie jest to to samo miejsce. Układ ulicy, budynki wskazywałyby na Gęsią.