Forum Stowarzyszenia
Moderator Kombinator
Jest za szeroka, masz racjê. Tak wiêc - to nie tam.
miglanc
Przysz³a mi do g³owy nieco inna koncepcja - skoro jest t³um z baga¿ami, to znaczy, ¿e czeka b±d¼ wysiad³ z jakiego¶ ¶rodka transportu np. EKD. Wg mnie, choæ nie mam na to mocnych dowodów, mo¿e to byæ Raszyñska pomiêdzy Pl. Zawiszy a Koszykow±. Wysokie kamienice z ty³u to zabudowa w klinie miêdzy Raszyñsk± a Tarczyñsk±. Nawet trochê pasuje do ortofoto, ale tylko tyle...
Co s±dzicie?
Moderator Kombinator
Wygl±da bardzo dobrze. Niestety, nie mam nic do porównania. Nawet ostatnie spojrzenie ledwie siê ³apie na czê¶c tej okolicy.
Nasz Drogi Go¶æ
Czyli ta wy¿sza kamienica po lewej to naro¿nik Tarczyñskiej i Raszyñskiej?Nie dam g³owy
ale wydaje mi siê(dawno nie by³em w tamtej okolicy) ¿e ten naro¿nik ocala³ i mo¿e pos³u¿yæ do identyfikacji.
miglanc
Wierzbowa napisał:
Czyli ta wy¿sza kamienica po lewej to naro¿nik Tarczyñskiej i Raszyñskiej?Nie dam g³owy
ale wydaje mi siê(dawno nie by³em w tamtej okolicy) ¿e ten naro¿nik ocala³ i mo¿e pos³u¿yæ do identyfikacji.
Ocaleæ-ocala³, ale to nie znaczy, ¿e mo¿e przypominaæ cokolwiek ze zdjêcia
je¶li to ta sama kamienica to niewykluczone, ¿e zosta³a obni¿ona o jedn± kondygnacjê, albo ostatni± przerobiono na strych.
Nie ma te¿ balkonów, ale obcinanie ich po wojnie to by³ standard.
i jeszcze taki najstarszy widoczek okolicy jaki mam, te¿ niezbyt du¿o wnosz±cy
Moderator
Mo¿e pomo¿e:
Moderator Kombinator
Moim zdaniem kamienica przy Tarczyñskiej 1 zosta³a przebudowana. Zarówno na zdjêciu lotniczym z 1935, a jeszcze lepiej na tym z 1945 roku widaæ, ¿e dalsza czê¶æ tego domu by³a ni¿sza, ni¿ ta bli¿sza Raszyñskiej. A na zdjêciu z lat 60-tych (chyba 60-tych?) ca³y dom ma jednakow± wysoko¶æ. Prawdopodobniejsze jest, ¿e rozebrano górne piêtro, co potwierdza³oby ró¿nicê jednego piêta pomiêdzy tym zdjêciem a fotk± przedwojenn± (cztery piêtra). Bardzo podobny jest kszta³t szczytu nastepnego domu (numer 3). Poza tym na naszym zdjêciu, tu¿ obok lewej krawêdzi widaæ zarys jakiego¶ niskiego domu, baraczku. Mo¿e on odpowiadaæ temu, który widaæ - ju¿ na terenie filtrów - na ortofoto z 1945.
Od jakiego¶ czasu grzebiê w swoich katalogach ze zdjêciami. Generalnie identyfikacja wci±ga bardziej ni¿ bagno. Natomiast mam k³opot z t± fotk±. Na pewno bana³, ale ja mam jakie¶ zaæmienie.
Moderator Kombinator
Ulica D³uga w kierunku wschodnim. Po lewej ruiny Pasa¿u Simonsa, za nimi wylot ulicy Wyjazd.
Moderator Kombinator
Wcale nie taki bana³. Zniszczenie Pasa¿u bardzo zmieni³o tê okolicê.
Dla przyk³adu poka¿ê zdjêcie-zagadkê, obrazuj±ce jak bardzo mo¿e siê zmienic teren:
Moderator Kombinator
Zdjêcie przedstawia ulicê Moliera przy skrzy¿owaniu z Trêback±. Wygl±da na zrobione z jakiego¶ placu, a to tylko puste miejsce po kwartale domów stoj±cych miêdzy Wierzbow±, Ossoliñskich i Trêback±. Miejsce to dobrze widac na poni¿szej fotce:
miglanc
To dla odmiany ja co¶ wrzucê - zdjêcie, które co jaki¶ czas pojawia siê na Ebayu. Mam w±tpliwo¶ci, czy to w ogóle Warszawa, bo miejsce takie jakby charakterystyczne (s±siedztwo tego "pa³acyku" i prostego, nowego budynku), a ja nie mogê nic skojarzyæ. Mo¿e Wy pomo¿ecie rozwiaæ moje w±tpliwo¶ci.
Moderator
Je¶li to Warszawa to chyba jakie¶ peryferie, ¶wiadczy³yby o tym te latarnie na drewnianych
s³upach
administrator
Ja tu czego¶ w ogóle nie rozumiem. Có¿ to za linie na bruku? Najwyra¼niej udaje to szyny - ale przecie¿ szynami nie jest. Utrudnienie? Po co?
Moderator
A nie s± to cienie ?
miglanc
chrisfox napisał:
Ja tu czego¶ w ogóle nie rozumiem. Có¿ to za linie na bruku? Najwyra¼niej udaje to szyny - ale przecie¿ szynami nie jest. Utrudnienie? Po co?
Chris, mówisz o tym drucie kolczastym?
Moderator Kombinator
To drut kolczasty, jak pisze Roox, id±cy od koz³ów w stronê fotografa.