Forum Stowarzyszenia
Moderator Kombinator
Jest za szeroka, masz rację. Tak więc - to nie tam.
miglanc
Przyszła mi do głowy nieco inna koncepcja - skoro jest tłum z bagażami, to znaczy, że czeka bądź wysiadł z jakiegoś środka transportu np. EKD. Wg mnie, choć nie mam na to mocnych dowodów, może to być Raszyńska pomiędzy Pl. Zawiszy a Koszykową. Wysokie kamienice z tyłu to zabudowa w klinie między Raszyńską a Tarczyńską. Nawet trochę pasuje do ortofoto, ale tylko tyle...
Co sądzicie?
Moderator Kombinator
Wygląda bardzo dobrze. Niestety, nie mam nic do porównania. Nawet ostatnie spojrzenie ledwie się łapie na częśc tej okolicy.
Nasz Drogi Gość
Czyli ta wyższa kamienica po lewej to narożnik Tarczyńskiej i Raszyńskiej?Nie dam głowy
ale wydaje mi się(dawno nie byłem w tamtej okolicy) że ten narożnik ocalał i może posłużyć do identyfikacji.
miglanc
Wierzbowa napisał:
Czyli ta wyższa kamienica po lewej to narożnik Tarczyńskiej i Raszyńskiej?Nie dam głowy
ale wydaje mi się(dawno nie byłem w tamtej okolicy) że ten narożnik ocalał i może posłużyć do identyfikacji.
Ocaleć-ocalał, ale to nie znaczy, że może przypominać cokolwiek ze zdjęcia
jeśli to ta sama kamienica to niewykluczone, że została obniżona o jedną kondygnację, albo ostatnią przerobiono na strych.
Nie ma też balkonów, ale obcinanie ich po wojnie to był standard.
i jeszcze taki najstarszy widoczek okolicy jaki mam, też niezbyt dużo wnoszący
Moderator
Może pomoże:
Moderator Kombinator
Moim zdaniem kamienica przy Tarczyńskiej 1 została przebudowana. Zarówno na zdjęciu lotniczym z 1935, a jeszcze lepiej na tym z 1945 roku widać, że dalsza część tego domu była niższa, niż ta bliższa Raszyńskiej. A na zdjęciu z lat 60-tych (chyba 60-tych?) cały dom ma jednakową wysokość. Prawdopodobniejsze jest, że rozebrano górne piętro, co potwierdzałoby różnicę jednego pięta pomiędzy tym zdjęciem a fotką przedwojenną (cztery piętra). Bardzo podobny jest kształt szczytu nastepnego domu (numer 3). Poza tym na naszym zdjęciu, tuż obok lewej krawędzi widać zarys jakiegoś niskiego domu, baraczku. Może on odpowiadać temu, który widać - już na terenie filtrów - na ortofoto z 1945.
Moderator Kombinator
Ulica Długa w kierunku wschodnim. Po lewej ruiny Pasażu Simonsa, za nimi wylot ulicy Wyjazd.
Moderator Kombinator
Wcale nie taki banał. Zniszczenie Pasażu bardzo zmieniło tę okolicę.
Dla przykładu pokażę zdjęcie-zagadkę, obrazujące jak bardzo może się zmienic teren:
Moderator Kombinator
Zdjęcie przedstawia ulicę Moliera przy skrzyżowaniu z Trębacką. Wygląda na zrobione z jakiegoś placu, a to tylko puste miejsce po kwartale domów stojących między Wierzbową, Ossolińskich i Trębacką. Miejsce to dobrze widac na poniższej fotce:
miglanc
To dla odmiany ja coś wrzucę - zdjęcie, które co jakiś czas pojawia się na Ebayu. Mam wątpliwości, czy to w ogóle Warszawa, bo miejsce takie jakby charakterystyczne (sąsiedztwo tego "pałacyku" i prostego, nowego budynku), a ja nie mogę nic skojarzyć. Może Wy pomożecie rozwiać moje wątpliwości.
Moderator
Jeśli to Warszawa to chyba jakieś peryferie, świadczyłyby o tym te latarnie na drewnianych
słupach
administrator
Ja tu czegoś w ogóle nie rozumiem. Cóż to za linie na bruku? Najwyraźniej udaje to szyny - ale przecież szynami nie jest. Utrudnienie? Po co?
Moderator
A nie są to cienie ?
miglanc
chrisfox napisał:
Ja tu czegoś w ogóle nie rozumiem. Cóż to za linie na bruku? Najwyraźniej udaje to szyny - ale przecież szynami nie jest. Utrudnienie? Po co?
Chris, mówisz o tym drucie kolczastym?
Moderator Kombinator
To drut kolczasty, jak pisze Roox, idący od kozłów w stronę fotografa.